GASTBRIEFJE – Aan Vriend Rutte

Vriend Rutte,

Zoals ik recent al tegen Trawant Hugo vertelde: een avond thuis op het bankje doet mij weleens mijmeren over vroegere, andere tijden. Gisteravond was het weer raak.

Zo ben ik ooit op de Bernhardkazerne te Amersfoort ten dienste van de Kroon gesteld. Ik had aan de oproep voldaan om ’s ochtends de eerste gelegenheid per openbaar vervoer ná 6:59 uur te nemen, om aan de Grondwet artikel 98 te voldoen: “De krijgsmacht bestaat uit vrijwillig dienenden en kan mede bestaan uit dienstplichtigen”. U raadt het al: Ik mocht “geheel vrijwillig mede dienen als dienstplichtige”. Half zeven ’s avonds werd ik “onder de krijgstucht gesteld”, en behoorde ik Beatrix toe.

U bent met dit verschijnsel, dat ongeveer de helft van alle jonge mannen uit de generatie 1945-1977 trof,  minder bekend begreep ik. U deed maar liefst acht jaar over een studie Hollandse Geschiedenis aan de Leidse Universiteit.

Ik heb me in die verplichte diensttijd als Huzaar mogen vermaken. Eerst uiteraard in de opleiding. In plaats van lekker bij de warme kachel te mijmeren over Hollandse Geschiedenis lag Uwes Ondertekende lekker buiten in een put-tentje te genieten van de Hollandse Kou (één van de de koudste februari’s ooit bij het KNMI/Soesterberg was 1986). Enkele dagen later zou Evert van Benthem zijn 2e overwinning in de Elfstedentocht vieren, met ondermeer W.A. van Buren in zijn kielzog.

Films en series

Na deze opleiding ging je “paraat”. Dan was je echt een gevaarlijke Huzaar, je rookte paardenhaar, en je zong Huzarenliederen. Althans, ik mocht dat, want ik werd zelfs HuzaarTrompetter. Eén van onze vaste taken was de Nationale Taptoe Breda. Een evenement dat bijna 14 dagen duurde, ca 50.000 man publiek trok, absoluut één van de grootste na-oorloge ongewapende inzetten van Defensiepersoneel was,  ennnn…  steevast eindigde met een GrandeFinale die vanuit Amersfoort werd gechoreografeerd.

Door iemand die zéér plichtsgetrouw was, in zijn huis een slaapkamer had omgebouwd met de gehele binnenplaats van het Kasteel van Breda, precies op schaal, en waar hij met tinnen soldaatjes in diverse kleuren ca 1000 manschappen van de ca 20 (!) orkesten, kapellen en korpsen de Finale bestaande uit 2 á 3 muziekmarsen, het signaal Taptoe, het Wilhelmus, en de afmars choreografeerde. Onze Wachtmeester der Eerste Klasse Gerard van Wijland.

Per stap die zo’n muzikant zette herschreef hij alle ca 1000 partituren. De bassen gingen dan bijvoorbeeld links (2,3,4), terwijl de trompetten rechtsaf sloegen (rechts,6,7,8), en de slagwerkgroepen midden voor kwamen om hún applaus te halen, allemaal al maanden voordien bedacht, uitgeprobeerd in zijn Amersfoortse kamer, en uitgeschreven voor alle muzikanten. Monnikenwerk. Ondankbaar werk ook, en over 50 jaar zal niemand zich de Taptoe Breda van 1986 meer herinneren…

Alhoewel er nadien steevast een Getuigschrift en een borrel volgde voor hem en z’n familie, die hij echter niet had. Wegens, net zoals U, een verstokte eenzame vrijgezel.

Kerst 2020

En daar kwam U ineens in beeld. U lijkt sprekend op die man. U bent ook zo’n oudere verstokte vrijgezel. U verveelt zich thuis ook te pletter. Vrouwen in Uw omgeving blieft U niet, mannen in Uw omgeving vormen een slechte PR. U zit hele lange winteravonden alleen op Uw zolderkamertje ingewikkelde monnikenwetten, ontsnappingsleugens, inlegvelletjes en strategische plannetjes voor opofferingen van Uw ministers te bedenken waarvan U zelf het nut eigenlijk ook niet snapt, waar niemand bij gebaat is, en waar U waarschijnlijk nú al geen herinnering meer aan heeft.

Toch wilt Ú die titel Langstzittende Premier ooit in de wacht slepen, voor het Nederlands nageslacht, dat bijvoorbeeld over 50 jaar Wikipedia bezoekt.

Terwijl die ere-titel veel méér toekomt aan bijvoorbeeld drs. Ruud Lubbers, de man die létterlijk ten tijde van diezelfde Taptoe ’86 (slechts weken na Tsjernobyl, wat de Val van de Muur inluidde) met ondermeer Margaret Thatcher, Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov de kruisraketten-problematiek oploste, de perestrojka inluidde, de Duitse eenwording (Die Wende) begeleidde, de Tweede Wereldoorlog officieel beëindigde (want tot dan toe was er slechts een wapenstilstand), de Euro vormgaf (want Die Wende maakte Duitsland ineens veel te machtig) en de architect van de fundering van het huidige Europa werd. Alhoewel uw collega Kok daar later weer een boel aan vernachelde.

Maar ach, als over 50 jaar zich toch nog iemand herinnert wie Mark Rutte was, dan was u tóch mooi de LangstZittende Premier Ooit.

Het spijtige is dat dat ook meteen de énige ambitie is die U heeft, Vriend Rutte.

Dat het hele land dáárdoor en dáárvoor aan puin gaat interesseert U geen bips…

Mijn vraag is dan ook: Vriend Rutte, wanneer gaat U Uit-de-Kast Arie Boomsma eens bellen?

Met vriendelijke groet,

Gerard Grobben

PS Ik dacht ook aan de joelende menigte, die maandagavond IN het Torentje hoorbaar was. Van dat Torentje zou je toch verwachten dat iemand er ooit dik kogelwerend en akoestisch dicht glas ingezet zou hebben… Anders zouden de staatsgeheimen over bijvoorbeeld MH17 met een richtmicrofoontje al op te vangen zijn aan de overkant van de Hofvijver! Of had U – speciaal voor het effect – het kogelwerend glas er even uit gehaald, en de kozijnen leeggelaten? Nah, cadeautje dan maar! U mag kiezen,  maagdelijk wit of darkroom-zwart

(Advertentie)

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)