GASTBRIEFJE – Aan Lodewijk Asscher

Black Friday 2020Black Friday 2020

Beste Lodewijk Asscher,

Je hebt van die mensen die altijd glimlachen.

Ze lachen bij de beantwoording van parlementaire ondervragingen over gezinnen die met voorbedachten rade in  financieel zwaar weer kwamen te zitten.

Ze lachen als ze het kruis van de mijter van Sinterklaas verwijderen, omdat dit feest enkel inclusief is, als een bisschop niet meer katholiek is.

Ze lachen als ze hele moties uit hun hoofd hebben geleerd, en gekunsteld blijk willen geven van hun parate kennis.

En ze lachen als ze voor de camera heel verontwaardigd ooit afgescheiden Tweede-Kamerleden voor de bühne aan de schandpaal kunnen nagelen.

Lodewijk, dit gaat over jou. 

Jij maakt je zorgen over institutioneel racisme en steekt dat in debatten niet onder stoelen of banken. Wat maakte jij je zorgen over stageplekken, het belangrijkste probleem sinds de coronacrisis. Over hoe arme multiculturele kindertjes dagelijks merken dat ze in het onderwijs minder kansen krijgen. Hoe sollicitatiebrieven van andersgebruinde medemensen per definitie in de vuilnisbak terecht komen. Over hoe een crimineel eerder een baan krijgt dan een donkere medemens. Over hoe elke nepman op een wit paard, nepmensen tot knecht maakt. 

Zo’n man, zo’n schoolvoorbeeld en deugend exemplaar van inclusiviteit en goddelijke menselijkheid, is wel heel bijzonder. Krijg je al een glimlach op je gezicht, Lodewijk?

In een zweem van naïviteit en hoopvolle bewondering, heb ik de kandidatenlijst voor de PvdA bekeken, die jij presenteerde voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2021.

Jij schittert met je glimlach als jeune-premier alsof je in gedachten het woord ‘jeune’ al hebt weggestreept. En Khadija natuurlijk, die de afgelopen jaren voortreffelijk als Vrouwe Justitia met hamer en zandloper de vergaderingen heeft geleid. Zij kon dus niet ontbreken.

Maar dan…

 Sint 2020 Sint 2020

Oh oh, zou het klinken, in de normale Teletubbie0taal die jij bezigt om je achterban te overtuigen. Nummer 3, nummer 4, nummer 5… etc… Allemaal roomblank. Met als klap op de vuurpijl op nummer 7 een met strafblad behepte onruststoker en eco-terrorist.

De eerste gekleurde kandidaat is nummer 10, Haptuma de Hoop. Deze kandidaat wil mensen perspectief bieden, zodat ze hun droom werkelijkheid kunnen maken. En jij werkt daar natuurlijk graag aan mee.

Lodewijk, even een gedachtenexperimentje. Stel je eens voor dat jouw zetelaantal hetzelfde blijft als nu? Betekent dat dan dat 88,8 procent van jouw inclusieve, diverse team wit is? Betekent dat ook dat je Haptuma stiekem op een onverkiesbare plek hebt gezet? 

En betekent dit dan ook dat je een witte crimineel met strafblad boven een gekleurde kandidaat hebt gezet?

Wellicht lach je dit alles weg met verzoenende woorden. Ik kan er niet om lachen. Ik heb wel een mooi cadeautje voor jou gevonden, die je als links-lachende held prima in de praktijk kunt brengen. Je hebt er vast genoeg versleten…

Lots of love,

Egidius Cratsborn

De dagelijkse ‘99 woorden’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)