Aan Zihni Özdil

Vaderdag 2020

Beste Zihni,

Gisteravond mengde jij je bij ‘Op1’ in het beeldenstorm-debat.

En je had een originele invalshoek.

Je stelling was namelijk: terrorisme is top.

Letterlijk zei je over het Black Lives Matter- en Antifa-tuig dat op diverse plaatsen in de wereld standbeelden van mensen als Christoffel Columbus en Winston Churchill aan het neerhalen is dus het volgende: “Als gewone burgers er achter komen dat het geen helden waren, maar genocidale massamoordenaars en ze besluiten vervolgens om die beelden neer te halen, dan vind ik dat gewoon een mooi voorbeeld van vreedzame democratie van onderaf. Het is gewoon een stuk steen, door de overheid gesanctioneerd ter verering.”

Je vindt het een “mooi voorbeeld van vreedzame democratie van onderaf” als “gewone burgers” beelden “neerhalen”.

Zelf ben ik zo opgevoed dat ik van andermans spullen afblijf, maar ik kom dan ook van oorsprong uit Rotterdam en niet uit Kozakli. ’s Lands wijs, ’s lands eer, zullen we maar zeggen.

Maar jij zou het dus oké vinden als “gewone burgers” “het stuk steen” aan de Amsterdamse Herengracht dat Paulus Godin in 1672 liet bouwen zouden “neerhalen”? Godin verwierf zijn fortuin immers als bewindhebber van de West-Indische Compagnie. In gewoon Nederlands: was een slavenhandelaar. En moeten die “gewone burgers” het pand dan “neerhalen” als de Halsema’tjes er liggen te slapen, of moet het overdag als ze naar hun werk zijn (of uit ‘klieren’)?

En moeten die “gewone burgers” dan ook op zoek naar het “stuk steen” aan de Lepelaarsingel in Rotterdam-Charlois om te kijken of daar de ‘bewindhebber’ nog woont die door ‘zorgsoldaten’ onbeschermd op kwetsbare ouderen af te sturen verantwoordelijk is voor vele doden tijdens de meest recente pandemie in dit land?

Om over het “stuk steen” aan de Haagse Jan Evertstraat 15 maar niet te spreken. Daar zit de hoogste vertegenwoordiging in Nederland van een land dat nog maar een eeuw geleden anderhalf miljoen “gewone burgers” vermoordde en waar elke dag fier de vlag van dat land aan de gevel wappert. De Armeense genocide door de Turken, weet je nog? Ook “vreedzame democratie van onderaf” als daar de sloopkogel tegenaan wordt gezet?

Als jij terrorisme “vreedzame democratie van onderaf” noemt, geef je naïevelingen zoals ik toch weer een wake-up call over waar je vandaan komt.

Je mag dan door Jesse Klaver, de man wiens laatste ‘boek’ je nota bene schreef (LOL, 112 pagina’s, 13,99 euro), zijn weggeziekt uit de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, maar je bent nog in al je vezels een representant van die partij.

De geest van Eerste Kamer-fractievoorzitter Paul Rosenmöller (die massamoordenaar Pol Pot verheerlijkte) en van partijstrateeg Wijnand Duijvendak (die van de RaRa-aanslagen) zit er nog hélemaal in bij je.

Al kan het natuurlijk ook gewoon je Turks bloed zijn.

Ben wel benieuwd of je er nog op terugkomt. Of je gaat zeggen dat “neerhalen”, waarbij je op televisie zo’n gebaar maakte van omver trekken, niet letterlijk zo bedoeld was. Dat je zegt: “Woordkunstenaars spelen nu eenmaal met woorden, spelen met zinnen, spelen met metaforen en met homerische vergelijkingen.’’

Daar zijn de afgelopen week wel meer geweldverheerlijkers mee weggekomen.

Groet,

JanD

PS. Fijn dat ik jou eindelijk ook eens een nuttig cadeautje kan geven. Het was even zoeken, maar het is wéér gelukt.

UPDATE Zihni juicht niet alleen meer om Antifa-tuig, hij wil ze ook de Nobelprijs toekennen.

Gezondheid

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)