Aan Wybren van Haga

Beste meneer Van Haga,

Wat een geweldig inkijkje gaf journalist Ton F. van Dijk in het reilen en zeilen binnen de VVD in het algemeen en in uw wedervaren in het bijzonder.

U kwam onder vuur te liggen als VVD-Kamerlid omdat in 8 van uw 77 Amsterdamse panden te veel huurders woonden.

En toen?

De VVD stelde een integriteitsonderzoek naar uw handelen in waarvan de conclusie luidde dat er voor u een onwerkbare en onwenselijke situatie was ontstaan voor de uitoefening van uw functie.

Uit angst dat u over zou stappen naar Forum voor Democratie en daarmee de coalitie haar meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer zou ontnemen, beweerde uw fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (die eerder achter gesloten deuren op uw vertrek had aangedrongen bij een negatieve uitspraak van de integriteitscommissie) echter toch dat u integer had gehandeld en mocht blijven.

Maar…

– U kreeg een waardeloze portefeuille (woordvoerder oorlogswrakken op zee);

– U kreeg een nog altijd geldend en al acht maanden durend spreekverbod met betrekking tot het integriteitsonderzoek;

– U werd gedwongen een stemming in de Tweede Kamer bij te wonen op het moment dat uw echtgenote een stamceloperatie aan het ondergaan was.

Terzijde: iedere ervaren journalist die het verhaal van Ton F. van Dijk leest, snapt dat u het spreekverbod eenmalig aan uw laars heeft gelapt. “In kleine kring spreekt het Kamerlid zelf over censuur en een spreekverbod”, schrijft hij. Die ‘kleine kring’ weet later in het verhaal letterlijk te citeren uit een vertrouwelijk gespreksverslag van de integriteitscommissie van de VVD en uit een gesprek van u met een collega-VVD-Kamerlid. Zo doorzichtig als glas dat u meer dan ruimhartig heeft meegewerkt aan het artikel. Maar formeel bent u niet te pakken, omdat het verhaal eindigt met de disclaimer dat “ik in overleg met mijn voorlichter zelf het besluit heb genomen op dit moment geen interview te geven”.

U meldt nog wel dat u alleen uzelf verwijt dat u niet bij de ziekenhuisbehandeling van uw vrouw aanwezig was omdat “ik te horen had gekregen dat ik bij de stemmingen aanwezig moest zijn”. U was dus een dermate groen goentje in de politiek dat u nog nooit van ‘pairing’ had gehoord en niet doorhad dat u keihard genaaid werd door het VVD-fractiebestuur toen u de opdracht kreeg om uw vrouw in de steek te laten ten faveure van de VVD.

Het is een aan alle kanten onsmakelijk verhaal.

Het laat perfect zien wat voor tuig er in de top van de VVD zit.

Maar dat wisten we al.

Wat we sinds gisteren weten is dat u een ongelooflijk slappe zak bent.

Want wie zich structureel zo laat behandelen als u, moet de eer aan zichzelf houden.

En dat betekent: uw zetel ter beschikking stellen aan uw partij.

Of… overstappen naar Forum voor Democratie (waarmee u al eens dreigde) en ons land van het kabinet Rutte 3 verlossen.

In het laatste geval neem ik ‘slappe zak’ onmiddellijk terug.

Maar ik ben er vrij zeker van dat dat niet gaat gebeuren.

U laat zich, ongetwijfeld in ruil voor een iets zwaardere portefeuille, gewoon berckmoesen tot de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Wedden?

Groet,

JanD

Hoge kortingen op vrouwenartikelen