Aan Wobine Buijs-Glaudemans

Gezondheid

Beste mevrouw Buijs,

Begin vorig jaar werd u gekozen tot ‘beste lokale bestuurder van 2018’.

U had die uitverkiezing te danken aan uw optreden na het spoordrama op 20 september 2018 met de Stint in uw gemeente Oss, waarbij vier jonge kinderen om het leven kwamen.

In een interview over die uitverkiezing legde u uit waarom u alle uitnodigingen voor praatprogramma’s na dat ongeval had afgeslagen.

“Ik ga niet in een gezellig televisieprogramma over zoiets dramatisch als de dood van vier kinderen praten. De sfeer past niet, de intentie past niet. Andere burgemeesters zouden het misschien wel hebben gedaan en ook goed hebben gedaan. Bij mij paste het niet. Laat mij even met rust en laat mij mijn werk doen.”

Ik vond het toentertijd een verfrissend geluid.

Waar partijgenoten van u als Kamerlid Dilan Yesilgöz zodra ze weer een natte scheet hebben gelaten over wat ‘we’ in dit land allemaal niet meer moeten pikken de make-up-koffer bij de voordeur hebben klaarstaan om voor Hilversumse of Amsterdamse camera’s aan hun persoonlijke profilering te werken, koos u voor de mensen in Oss.

Ze bestaan nog, VVD’ers met een hart voor de bevolking van dit land.

Dacht ik.

Maar ja, toen had ik nog nooit van Arie den Dekker gehoord.

En had ik het filmpje van de gemeente Oss nog niet gezien, waarin u reageerde op de geslaagde zelfmoordpoging die hij voor het gemeentehuis van Oss deed.

Dat vuistje. Die koude blik. Die nadruk op het feit dat Arie den Dekker “ontzettend veel tijd” en “heel veel geld” had gekost. En dat u “járenlang bezig bent geweest deze man te helpen”.

Arie den Dekker was niet zomaar een onaangepaste inwoner van Oss. Hij zat in het ‘stelsel bewaken en beveiligen’ omdat hij zijn burgerplicht had gedaan toen hij getuige was van een misdrijf. Er waren aanslagen op zijn leven gepleegd. Er was geblunderd bij zijn beveiliging. Hij werd van hot naar her gesleept. Hij werd uiteindelijk in de steek gelaten door de overheid die beloofde hem te beschermen. Dáárom pleegde hij zelfmoord door zichzelf demonstratief voor úw gemeentehuis in de fik te steken. Waarna de politie de brutaliteit had om, zonder enig onderzoek naar berichten die Den Dekker achterliet, te spreken over “een ongeluk”.

Ten hemel schreiend is het.

Sale/Zomerdeals 2020

Eén van de redenen waarom u begin vorig jaar óók genomineerd was voor de verkiezing van ‘beste lokale bestuurder van 2018’ had te maken met misdaadbestrijding.

“Ook roemen mensen haar strijd tegen ondermijning. Ze heeft een lijn getrokken en deze lijn consequent gehanteerd. Ze wordt omschreven als moedig, betrokken en daadkrachtig”, aldus de organisatie.

Burgers die de politie proberen te helpen bij het bestrijden van misdaad, díe zijn pas moedig, betrokken en daadkrachtig.

Maar als zij zich er eerst even in verdiepen hoe Openbaar Ministerie, politie, de gemeente Oss én u met dat soort ‘klokkenluiders’ omgaan, zullen ze zich wel tien keer bedenken voor ze 112 bellen.

En gelijk hebben ze.

Als het er op aankomt, zijn wij allemaal Arie den Dekker.

Useful idiots, die door beroepspolitici als u éigenlijk worden gezien als tijdrovende kostenpost.

Zeker als ze een beetje rommel achterlaten voor jullie ‘kantoor’.

Dan kunnen zelfs de beste bestuurders van Nederland in een nota bene zelf geregisseerd filmpje waarin niemand kritische vragen stelt de schijn van medemenselijkheid niet meer ophouden.

U heeft besloten dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar uw optreden in de zaak-Arie den Dekker.

De Pauline Krikke-methode, uw partijgenote die ook zo’n kneuterig filmpje maakte na haar geblunder bij de vreugdevuren in Scheveningen.

Waarom nog een onafhankelijk onderzoek?

Even dat filmpje terugkijken en een ontslagbriefje naar de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant lijkt me eh… daadkrachtiger.

En nog een béétje gerechtigheid voor Arie den Dekker.

Groet,

JanD

PS. Een cadeautje voor als u straks even tijd heeft in afwachting van uw volgende baantje namens de VVD.

Ik hang om principiële redenen niet aan de subsidietiet. Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt doormaandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)