Aan Willem-Alexander

Valentijn

Beste Willem,

Het komt niet vaak voor dat de Rijksvoorlichtingsdienst namens leden van het Koninklijk Huis officieel reageert op hardnekkige geruchten.

Ik herinner me eerlijk gezegd maar een paar gevalletjes.

Het meest in het oog springend was de mededeling van de RVD op 15 februari 2001. Toen liet de dienst namens prins Johan Friso weten dat hij geen homo, maar hetero was. Volgens de toenmalige hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst, Eef Brouwers, was “de prins beweringen dat hij iets zou zijn wat hij niet is, meer dan beu”.

Ik weet nog dat ik destijds dacht: lekker belangrijk.

Ik geloof dan ook niet in: waar rook is, is vuur.

Toch denk ik dat het nu écht tijd wordt dat u even met de RVD en premier Mark Rutte om tafel gaat om ze een kattebelletje te laten maken over uw schoonvader, Jorge Zorreguieta.

Al jaren gaat namelijk het gerucht dat uw familie ervoor heeft gezorgd dat uw schoonvader niet in Argentinië werd berecht wegens zijn rol ten tijde van het Videla-regime. En dat hij door de Nederlandse regering is ‘uitgeruild’ tegen de voormalige Transavia-piloot Julio Poch, die na acht jaar in de cel inmiddels is vrijgesproken van dodenvluchten in Argentinië.

Ik twijfel er geen moment aan dat de koninklijke familie dingen kan ‘regelen’. Grote dingen. Kleine dingen.

Maar van dit verhaal dacht ik toch altijd: het zál toch niet?

Het zal toch niet zo zijn dat ons Koninklijk Huis een Nederlands staatsburger, want dat is Julio Poch, een echtgenoot, een vader, een opa, offert om de kop van de vader van prinses en later koningin Máxima te redden?

Ik kon me trouwens sowieso niet voorstellen dat de toenmalige koningin Beatrix haar oudste zoon toestemming zou geven om met de dochter van een oorlogsmisdadiger te trouwen.

Uw moeder hield helemáál niet van gedoe.

Maar ik begin te twijfelen, weet u dat?

Die hele zaak tegen Julio Poch zat al een geurtje aan.

Maar nu we sinds maandag weten dat het Nederlandse Openbaar Ministerie de Argentijnse justitie getípt heeft hoe ze Poch het beste in handen konden krijgen, vind zelfs ik, die toch echt jarenlang op 30 april vol enthousiasme het volkslied stond te zingen voor het gemeentehuis van Bergambacht, het éng worden.

Nederland levert geen gevangenen uit aan Argentinië.

Dús zegt het Nederlandse Openbaar Ministerie in 2009 tegen de Argentijnen: “Maar op 22 september maakt hij zijn laatste vlucht naar Valencia. En omdat Spanje wel een uitleveringsverdrag met Argentinië heeft, zou u hem dáár kunnen arresteren. Dan heeft u hem.”

Zou een pennenlikker op het Openbaar Ministerie dat zelf hebben bedacht?

Was de toenmalige minister Ernst Hirsch Ballin (naast een rat) zo’n strategisch genie, dat heel erg begaan was met de belangen van justitie in Argentinië?

Of was het een opdracht uit het Torentje, na uw moeders wekelijkse gesprek met minister-president Jan-Peter Balkenende?

Kunt u de RVD snel licht in de duisternis laten brengen?

En zorg er daarna als de sodemieter voor dat Julio Poch voor al het leed dat úw land hem en zijn familie heeft aangedaan een zéér ruimhartige schadevergoeding krijgt!

Plus excuses.

Groet,

JanD

PS. Voor blinden- en slechtzienden las ik dit briefje gisteren alvast voor op Radio Veronica.

‘Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

Bol.com Algemeen

15 thoughts on “Aan Willem-Alexander

 1. Met de Oranjes verbaasd niks me meer. De meest foute familie van Nederland. Daarom ben ik al decennia lang republikein. Presidenten kunnen ook fout zijn, maar na x aantal jaar ben je ook weer van ze af. De Oranjes blijven maar en blijven maar. En de schandalen omtrent hen blijven en blijven maar. Want oh, wat vinden we dat toch leuk, dat jaarlijkse aapjes kijken op koningsdag. En dat jaarlijkse voorleesbeurtje van hoe we nu weer genaaid gaan worden met de troonrede. En als dat het enigste was waarom ik een republikein was mag je nog zeggen dat ik een azijnpisser ben. Maar ja, die schandalen. En niet alleen Poch. Ook dat akkefietje in Mozambique, iets met een vakantie woning. Dure jachten die door de belastingbetaler worden betaald en waarvan waarschijnlijk nog veel meer dure dingen verstopt zijn in de rijksbegroting, het niet belasting betalen van een van de rijkste families ter wereld, of hoe Alex zijn grootvader zich liet omkopen om Alex zijn onechte neven en nichten te onderhouden. Om maar een paar te nomen. Maar ja, we vinden dat aapjes kijken zo leuk. Dus ik azijnpis maar wat.

 2. Waar rook is is vuur. Verschrikkelijk dit ik moest het twee keer lezen. Het koningshuis doet ook maar net wat het wil. En kost ons handen met geld. Dat nep koningshuis.

 3. Tsja.., cherchez la femme.. 😊
  Voor zo’n lekker wijf dóé je wat.., historie is er mee vergeven en literatuur staat er bol van.

 4. Mijn ogen zijn allang geopend, wat het Koningshuis aangaat.
  Stiekem achterbaks.
  Beatrix en Prins Bernhart twee handen op een buik.
  Het huwelijk van Willem en de Argentijnse, ik kan het niet anders zeggen, is in elkaar gezet.
  Een soort uitgehuwelijkt?? Mooi in elkaar gezet.
  De toen, nog levende Prins Bernhart en de vader van de Argentijnse Zorgreta.
  Ik denk dat het verhaal nog verder terug Koningin Wilhelmina, zij kon geen kinderen krijgen, zo heb ik het ooit eens gelezen.
  Juliana is dan waarschijnlijk een geadopteerd kind.
  Anders was er geen Nederlands Koningshuis meer.
  Ik geloof het nu zeker na dat ik dit verhaal heb gelezen.
  Al de oorlogmisdadigers uit de tweede wereld oorlog zijn na de oorlog gevlucht naar Argentinië, en Zorggruita en toen prins Bernhart, wisten dit.
  De vader van de nu prinses jammer dat dit zo inelkaar is gezet, was ook een oorlogsmisdadiger.

 5. Sire,
  Dat uw opa niet deugde wist ik al, en als ik dat You-Tube filmpje van opa Bernhard met de nazi-vlag op de voorplecht van zijn jacht niet gezien had, dan wisten we nog wel van de stadhoudersbrief, waarin uw grootvader Adolf H te D. verzoekt om hem in Nederland als regent aan te stellen. En uw overgrootouders Wilhelmina en Hendrik deugden evenmin. Zij financieerden voorgenoemde A.H, teneinde de communisten hier buiten de deur te houden. En de “koninklijke Shell” voorzag het Duitse leger ook nog van brandstof En toen het ze te heet onder de voeten werd, wisten ze niet half hoe snel ze weg moesten komen, met medeneming van ons goud. Zij kwamen terug, ons goud helaas niet ( dat had beter andersom kunnen wezen). En over de wijziging van het verkeers-regelement, nadat uw ( toen nog aanstaande) bruid , een niets vermoedende bakker bij uw uitrit op de Bezuidenhoudse Weg vól in de flank ramde, zullen we het maar niet hebben. In uw moeder had ik al geen vertrouwen, maar ná dat geintje met Pim Fortuyn al helemaal niet meer. Tante Irene is een mafketel; de enigste beetje normale is uw tante Margriet. En was uw oma op het einde een beetje de weg kwijt, een waardige Koningin was ze zeker. En dat ze Julio Poch hebben uitgeruild tegen uw schoonvader, dat geloof ik alom. Al zal uw moeder, een ex-rechtenstudente, dat zeker niet bewezen achten.
  Hoogachtend, Ad.

  P.S. voor Jan, groeten uit Schoonhoven, volgens mij huist de rede uitsluitend in de Krimpenerwaard.

 6. P.P.S.
  En of u uw moeder even wilt verzoeken, die schadevergoeding aan Poch geheel uit eigen zak te betalen, en niet van het achterovergedrukte goud, danwel door de belastingbetaler?
  Bij voorbaat dank.

 7. Zéér ruimhartige schadevergoeding voor Julio Poch, uit oranje pickpockets-zakken.
  Pek en veren aan de oranje kliek.

 8. Jeetje wat kun jij nette brieven schrijven, naar mensen die zich niet bepaald netjes gedragen. Als je nog wat dieper zoekt, komt er nog wel wat meer naar boven over dat vermeende keurige koningshuis, dit was nog maar een heel klein dingetje namelijk😉. Als die beerput echt open gaat………..

 9. face it ,onder een echte koning zou geen onderdaan in armoede moeten leven ,

  dit zijn slechts een stelletje aasgieren ,nog enkel geliefd door bejaarden ,homosexuelen en
  zwakzinnigen ,0,0 respect voor dit volk

 10. Even een vraagje: die 2 piloten die Poch gesproken hebben onder een feestelijk etentje en hem duidelijk horen zeggen dat hij die vluchten deed. Toen ze vroegen wát hij dan deed maakte hij de beweging van ‘vliegtuig schuin en…..’ Zou dat dan niet waar zijn, terwijl ze dat onder ede verklaard hebben???? We hebben daar nooit meer iets van vernomen…toch?

 11. Willem e 3de kon geen kinderen verwerken dus degene van het koningshuis zijn geen blauwbloed. Beatrix wouw geen DNA doen met Willem de 3de. Dan, komen de Nederlanders te veel aan de weet en dan lig het koning huis er uit.

 12. Ach, dit gedoe met deze ,,familie,, begon al in de 16 e eeuw toen hun voorvader, de z,g, vader des vaderlands , in onze conterijen opdook, alles wat hem en z,n nazaten niet welgevallig was werdt uit de weg geruimd, o,a. Johan van Oldebarnevelt , de gebroeders de Witt, en een paar eeuwen later Pim Fortuyn, dus, wat moeten we er mee .

Comments are closed.