Aan Willem-Alexander

Bol.com Algemeen

Beste Willem,

Ik sla een keertje over.

Die hele kersttoespraak van je, waarin je ongetwijfeld gaat beweren dat Nederland een van de beste plekken ter wereld is om te wonen, werken en leven en dat we niet alleen goed voor onze naasten, maar ook voor moeder aarde moeten zorgen…

Ik geloof het wel.

Dat komt door Aafke.

Ik las vanochtend bij Aafke hoe stuk Nederland eigenlijk is.

Dit is het verhaal van Aafke.

Maar eigenlijk: het verhaal van Nederland.

“Afgelopen vrijdag ging het vrij plotseling niet goed met mij. Op zich niks nieuws: ik ben herstellende van een depressie en ben nergens in behandeling, dus ik modder wat aan en dat gaat weken goed en dan gaat het weer even mis. Ik voelde grote paniek.

Nu weet ik in theorie wel wat ik moet doen in paniek, maar mijn paniek is meestal zeer groot en nogal destructief. Ik belde dus de crisisdienst. Ik kreeg een zeer chagrijnige mevrouw aan de lijn. ‘Ik zie hier dat je in behandeling bent bij de gebiedsdienst Stichtse Vecht.’ Ik kom niet uit dat gebied en heb nog nooit van die dienst gehoord. ‘Maar het staat hier in mijn systeem.’ ‘Welke naam staat er dan bij?’ *ze noemt de naam van een andere patiënt* ‘Ja, dat ben ik dus niet. Ik heet Aafke.’

Toen ze het goede dossier erbij had, zei ze: ‘Je bent hier niet in behandeling.’ Ik: ‘Nee, ik ben nergens in behandeling maar wel in crisis, daarom bel ik de crisisdienst.’ ‘Ja mevrouw zo werkt het hier niet hè? Bel maar naar je huisarts.’ Dus ik bel naar de huisarts. Aardige assistente aan de lijn. ‘Huh, de crisisdienst moet jou wel gewoon helpen. Ik ga ze voor je bellen.’ Dat deed ze, en een kwartier later werd ik weer gebeld door de crisisdienst. Ik kreeg een vrouw aan de lijn die ik in oktober ook al sprak.

‘Huh,’ zei ze, ‘ik dacht dat ik de huisartsassistente aan de lijn zou krijgen om uit te leggen waarom je hier niet heen kunt.’ Ik: ‘Ja, ok, maar ik ben dus aan de lijn en ik heb hulp nodig.’ Zij: ‘Zo werkt het hier niet hè. Je hebt de afgelopen maanden al twee x eerder gebeld en je hebt allebei die crises overleefd, dus zo ernstig is het allemaal niet. Bel je huisarts maar.’ Dus ik bel terug naar de huisarts. ‘Je eigen huisarts is op vakantie, wil je teruggebeld worden door een andere?’ Ik: ‘Prima.’ Nooit meer wat gehoord.

Je zou kunnen zeggen: je leeft nog, dus zo ernstig wás het niet. Maar holy hell, ik vraag me af hoeveel mensen zo door de kieren van de falende GGZ vallen zeg. Er is géén hulp. Ik denk steeds: wat als ik niet nog reservepillen had liggen? Of alleen thuis was geweest? Wat dan? Wat moet je doen om te “bewijzen” dat het echt erg is? Dit soort systemen brengt mensen ertoe destructief gedrag te vertonen, terwijl een kort gesprek al zoveel had kunnen helpen.”

Geen incident, Willem.

Dit is Nederland anno 2019.

Aafke zei ook nog: “Ter nuancering: ik weet dat de mensen die in de GGZ werken echt betrokken zijn, maar compleet cynisch en kapot zijn door bezuinigen, waardoor ze niet de hulp kunnen bieden die ze zouden willen. Dat is killing als professional.”

Je ziet: Aafke verwijt het niet eens de mensen, maar het systeem.

Het is hetzelfde systeem dat de afgelopen jaren met die toeslagenaffaire honderden gezinnen in diepe ellende stortte en tegelijkertijd jouw drie frauderende tantes een paar miljoen belastingvoordeel opleverde toen je oma was overleden…

Toch een vrolijk Kerstfeest.

Ik hoop voor jou: met boom…

Groet,

JanD

Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

Eindejaars Deals (BE)

16 thoughts on “Aan Willem-Alexander

 1. Vandaag is een onderzoek bekend geworden waaruit blijkt dat dit fantastische land naar nr. 15 is gezakt van gezondste landen.

 2. Heftig briefje Jan.
  Heb toch wat traantjes gelaten.

  Ik wacht namelijk al ruim een half jaar op hulp van GGZ. Ik ben zelfs overgestapt naar….. VGZ…. Om naar een andere GGZ instelling te kunnen gaan die beter bij me past. Mijn eigenlijke GGZ instelling had geen contract bij mijn huidige zorgverzekeraar. Maar na een half jaar heb ik toch maar besloten om over te stappen. Opnieuw 4 maanden wachttijd. En ja… Naar VGZ. Juist de verzekering waar je nu zoveel kritiek over leest. Maar dit was hun advies. Via VGZ kom ik het snelst in aanmerking voor een plaats. Cz doet moeilijk, menzis heeft geen contracten daar etc. Maar ja, wat moet je dan. Je volgt het advies maar op.

  Gelukkig ben ik gezegend met een hele lieve zorgzame partner die me er iedere keer doorheen sleept.

  Nederland is stuk en zorgt niet meer voor zijn mensen. Je voelt je aan de kant geschoven. Zeker wanneer je ziet dat een bepaalde groep altijd voorrang krijgt. Degene die Nederland binnenkomen en hun hand ophouden. Alle hulp gaat naar hun toe.
  Maar ik geef niet op. Nu niet, nooit niet!

  Zo…. Dit moest er even uit.

  Dankjewel voor je briefje.

  Fijne feestdagen en maak er een mooi jaar van.
  Dat Nederland snel mag wakker worden.

 3. Als Willem Alexander, eerlijk zou zijn in zijn speech, dan zou hij zeggen, DIT LAND IS STUURLOOS, dankzij RUTTE EN DE VVD, GROENLINKS EN D66 EN CDA, kijk naar de zorg, politie, douane, onderwijs, pensioen en A.O.W en migratie criminelen, economie, ALLES te weinig of slecht geregeld, zoals het nu gaat is het wachten op een gigantische OPSTAND.

 4. zo is het wel , had zelf ook paniekaanval die uitmonde in een lichte tia ….kreeg ook geen hulp ook niet van de eerste hulp post , mezelf later zelf maar naar ziekenhuis laten brengen , en moest niet veel later komen ..tja spoed he , zel lachen je gewoon uit

 5. Ik las; Ik hoop voor jou: met bom… ipv. boom.
  Ik wens héél Nederland, behalve ons (nep)koningshuis en regering en gelukkig nieuwjaar.
  En pas op met vuurwerk! 😉

  Warme groet van een republikein.

 6. En dan zijn het ook nog geen Oranjes. Uitgestorven in 1702. Nassau-tak uit Fryslân was geen directe nakomeling van Willem de Zwijger. En volgens onze Grondwet mag alleen een directe nakomeling van Willem van Oranje de troon erven. En dan zwijgen we nog over de biologische vader van Wilhemina… Samengevat:Jij, Jan, hebt net zoveel recht op de troon als Willem: nul. We hebben een monarchie zonder vorst. Al twee eeuwen. Echt lachen zijn dan die artikelen die dit weg willen poetsen.

 7. Tja, Jan. Ik kan hier niet zo veel mee. Zelf heb ik wel het nodige meegemaakt. En ik moet toch bekennen dat het, wat dat soort zaken betreft, echt niet zo slecht gesteld is in dit land. Om alles altijd maar op anderen te schuiven gaat met te ver. Probeer het eens in Moldavië bijvoorbeeld.

 8. Wat een schrijnend bewijs weer van dit ,volgens WA,”fantastische” land. Het wordt je door de strot geduwd door mensen als Rutte en deze “Oranje”. Of het waarheid is, is niet belangrijk. Echter de perceptie moet er hoe dan ook ingeramd worden, met hulp van die afschuwelijke en leugenachtige meelopers en “staatsevangelie” verkondigers van de MSM. Ook zij gedragen zich als kritiekloze roeptoeters.
  Dank weer voor dit Briefje en heel fijn te horen dat je daar mee doorgaat!

 9. Lieve lezers, allereerst wil zeggen dat we in een constitutionele monarchie leven en de koning dus geen macht heeft. Hij is meer het gezicht van de Staat. Als u klachten heeft moet u uw brief sturen naar de premier. Daarnaast spreek je onze koning aan met Majesteit en niet met Willem.

  Voor alle mensen die hulp nodig hebben, op het moment van schrijven is het Kerstfeest.

  Jezus de geboren Messias zei eens: “Werp al je zorgen op Mij, Ik zal u rust geven!” Jezus redt!

  Amen

 10. WimLex doet NL in de uitverkoop en Maxima zegt dat de Nederlander niet bestaat. Zij zijn helemaal geen koning en koningin van Nederland. Zij horen bij de elite van de zogenaamde wereldburgers.

 11. Mensen zeggen tegen me, wat ben je een oude zeurpiet geworden. Ik snap dat wel, want ik betrap mezelf erop dat ik veel te makkelijk klaag. Maar ik snap nu ook waarom mensen als ze ouder worden meer gaan klagen. Met de jaren komt wijsheid. Je gaat de foutjes in de code van de Matrix zien. Als je jong bent slik je alles voor zoete koek wat ze je wijsmaken. En naarmate je ouder wordt ga je steeds meer inzien wat voor zoete koek dat allemaal wel niet was. En dat iedereen van wie je dacht die weten het maar wat aanmodderen. Als je mazzel hebt. En als je pech hebt zijn het cynische zakkenvullers geworden. Sommigen doorzien het systeem volledig, sommigen maar gedeeltelijk, en sommigen blijven altijd van zoete koek happen. En voor wie graag geheel of gedeeltelijk zoete koek wil blijven happen ben je dan een ouwe zeikerd geworden. En deze oude zeikerd zegt het systeem mag dan wel officieel bedoeld zijn om mensen aals Aafke te helpen, in de praktijk komt het neer dat het systeem zichzelf helpt. En dat mensen met goede bedoelingen het niet in het systeem volhouden en dan weggaan, terwijl de mensen die het wel in het systeem kunnen volhouden eigenlijk niet de mensen zijn die je juist wil hebben. Het tegenovergestelde zelfs. Mensen die goed willen doen worden kapotgemaakt met bureaucratie en regels, en mensen die zichzelf willen verrijken wordt geen strobreed in de weg gelegd. Maar ja, wat anders hadden we kunnen verwachten van een gezondsheidzorgsysteem wat door de VVD is verzonnen en ingevoerd?

 12. Ons Koninkje heeft makkelijk lullen. Staar je niet blind op rijkdom , zegt hij. Makkelijk praten met een vette rekening waar iedere dag nog bij komt. En ook zijn vrouw en kids krijgen ook alleen maar geld bij. Trap dat Koningshuis toch eens op straat en pak alles eens af. We kunnen zonder hun. Schop Rutte dan ook gelijk op straat , de zakkenvuller.

 13. Willem Alexander heeft genoeg geld als ie echt nuttig wil zijn samen met rutte geef die gene die het echt nodig. Hebben ik heb het over let wel over Nederlanders met uitkering die van. Middel eeuwen is en oudere die een klein buged hebben dat is geld benutten. Geen geld voor buitenlanmaar voor Nederland dan besteed je het goed

 14. Beste Koning Willem Alexander,
  Heb met veel belangstelling naar je toespraak geluisterd en gezien. Toch vraag ik mij af of u werkelijk weet wat er leeft onder de bevolking. Ik denk het niet en ook denk ik dat deze toespraak niet van u komt, deze is voor geschreven door iemand die niet in ons land woont. Ons land is ziek, aangedaan door ons kabinet en coalitie. Als je werkelijk naar de mensen in ons land zal luisteren dan hoor je de bouwers, de boeren, de middenklasse de lagere klasse, het mkb enz.enz maar die hoort u niet of doet net of je het niet hoort anders had je deze toespraak vast niet uitgesproken en hacden w8j iets anders gehoord. Waarom zijn er zoveel voedselbanken wzar mensen naar toe gaan, maar die hoor en zie je niet. Waarom worden de gepensioneerden zo gepest met kortingen en al jaren achter lopen met verhogingen van de pensioenen. Die hoort en ziet u niet, u gaat het land en de hoge pieten fluisteren u van alles in het oor. Denk dat ze tegen u zeggen, luister daar maar niet naar er us niets van waar, ze overdrijven. In het land gaat het hardstikke goed. Slaapt u maar lekker verder en met Pasen luisteren wij weer naar uw toespraak dat wij in zo goed en welvarend land leven.

Comments are closed.