Aan Willem-Alexander

Mode 2022Mode 2022

Beste Willem,

Gisteren kwam ik in Lemmer de moeder tegen van een oud-klasgenoot van mijn net 30 geworden schrikkelzoon.

Ze zei dat ze bang was dat Nederland gaat deelnemen aan de oorlog.

En dat ze zich afvroeg wat dat voor onze kinderen zou betekenen.

Of die dan alsnog de wapens moesten opnemen.

Ik probeerde haar gerust te stellen.

“We hebben helemaal geen wapens, joh!”

Dat werkte niet.

“Onze minister van Defensie zit plaatjes van spierballen te twitteren. Dus die is niet echt in opperste staat van paraatheid.”

Werkte ook niet.

“Het kabinet stuurt niet de premier, niet de minister van Defensie én niet de minister van Buitenlandse zaken naar een ingelaste talkshow op zondagavond op de Staatsomroep, maar de penningmeester. Dus ook daar zien ze het vooral als een kwestie van geld. Hoeveel miljoen ze lappen voor hulpgoederen.”

Werkte evenmin.

“Die lui in Brussel nemen Putin ook totaal niet serieus als tegenstander in een oorlog. Juist nu willen ze Oekraïne zo snel mogelijk bij de EU halen. Dat doe je niet als je hem als gevaar inschat en de toekomst van je eigen kinderen en kleinkinderen je aan het hart gaat.”

Werkte het minste.

Ze keek me bijna wanhopig aan.

Dus toen gooide ik mijn laatste troefkaart op tafel, want ik weet dat ze koningsgezind is.

“Oké, dan heb ik nog één reden waarom ik zeker weet dat Nederland niet gaat deelnemen aan die oorlog.”

Ik zag een hoopvolle blik.

“Onze koning gaat heus niet gezellig met Máxima en de kinderen op skivakantie als er echt een oorlogsdreiging is.”

Hoe denk jij dat ze vannacht geslapen heeft, Willem?

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Ik weet bijna zeker dat je het nog niet hebt.

PS2. De nieuwe Nare Jongens Podcast staat online: de Bajes Special.

Disclaimer: Het ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door donaties en aankopen via Bol.com. Waarvoor dank!

4 thoughts on “Aan Willem-Alexander

  1. Het is absurd hoe makkelijk mensen zich laten opnaaien door de staatsomroep, en eigenlijk alle mainstream media in het algemeen. Als Putin echt zo’n gevaar voor ons was had hij na dag 1 allang in het presidentiele paleis van Kiev gezeten ipv dat zijn tanks door een tiener met wat rotjes elke keer worden tegengehouden. Het Russische leger blijkt nog steeds een reus met lemen voeten voor dit soort grote operaties.

    En het is ook altijd dezelfde hysterie. Altijd is de tegenstander een krankzinnige gek, de nieuwste incarnatie van dat kereltje met die snor uit Duitsland. Niemand die zegt, maar wacht eens even, dat zeiden jullie van Milosevic, Saddam, Khadaffi, de Ayatollah’s in Iran en Assad ook. Iedere keer krek hetzelfde propaganda riedeltje. En waar is onze verontwaardiging over hoe Saudi-Arabië als beesten tekeer gaan in Yemen. Met politieke en logistieke steun vanuit het Westen? Of hoe de VS (met Nederlandse steun) zelf land na land binnenvalt? Die invasie van Irak in 2003 had ook geen steun van de VN. In tegendeel zelfs. En George Bush en Tony Blair zijn ook niet voor het tribunaal in Den Haag gebracht.

  2. Het is nu officieel; de Europese Unie is een dictatuur met censuur, propaganda en onze waarheid is de enige waarheid. We zagen het al tijdens de corona pandemie, nu is het overduidelijk. Brussel beslist en regeert. Rutte is gewoon een Huckleberry Finn. Heil Europa, Sieg Ursula.

  3. Giro 555….. zucht… Heer heb meelij, ze weten niet beter. Het gaat al snel richting massahysterie en complete waanzin.

Comments are closed.