Aan Wilfred Genee

Zomer 2020

Beste Wilfred,

In de Nederlandse media is het een soort ongeschreven regel dat journalisten en columnisten hun broodheer niet aanpakken.

Zwijgt de Volkskrant jarenlang over een literair recensent die jonge schrijfsters op een cruciaal moment in het recensieproces het nest in probeert te lullen? Geen woord, toen en nu, van Bertje Wagendorp.

Stelt AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis louter voor de kliks een kleine crimineel aan als vlogger of een talentloos hoofddoekmeisje dat op het graf van de MH17-slachtoffers pist? De hele redactie, inclusief de triggerhappy webredacteur met Wierd Duk in zijn portefeuille, slikt het gewoon.

Zendt Ongehoord Nederland een live-interview van Ybeltje Berckmoes met wijlen Pim Fortuyn uit? Niemand van de kliek die hoofdredacteur Arnold Karskens openlijk durft te bekritiseren.

Houdt De Telegraaf columnist Frits Huffnagel, zonder énige verklaring van hoofdredacteur Paul Jansen, in dienst ondanks dat hij zijn column stiekem heeft misbruikt om te lobbyen voor één van zijn andere broodheren – een journalistieke doodzonde? Geen columnist voelt de behoefte er zijn handen aan te branden, terwijl er daar best wat integere rondlopen, al dan niet met hondje.

Ik snap dat allemaal wel.

Ze willen hun baan of hun freelance-contract niet kwijt.

Knechten zijn het.

De portemonnee of de (vermeende) status wint het dan even van hun journalistieke plicht.

En er is, zeker sinds Mark Rutte regeert, altijd wel een ander onderwerp voorhanden.

Dus ik wilde het met jou, de presentator van het radioprogramma op Veronica waaraan ik tot 31 december van dit jaar contractueel verbonden ben, vandaag eens, als vogelaars onder elkaar, over de bontgevlekte rietzanger hebben.

De bontgevlekte rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) is een zangvogel uit de familie van Acrocephalidae. Het verenkleed van deze 12,5 cm lange trekvogel heeft een grijsbruine bovenzijde met donkerbruine vlekken en strepen. De poten zijn bruin, de keel en kin zijn wi…

Ach, fuck it!

Geintje natuurlijk.

Gezondheid

We gaan het over gisteravond hebben, de tv-editie van Veronica Inside.

Ik kreeg op Twitter allemaal ‘dienstopdrachten’ van mensen wat ik jou vandaag moest gaan schrijven.

Een kleine greep?

“Valt de term Judas”, vroeg onze vriend Jan Roos zich af. “Pak die Genee maar eens flink aan”, zei ‘Jantje van Ome Henk’. “Bijltjesdag”, hoopte Ronald Brok. “Pak Genee even keihard aan!”, uitroeptekende Paul Vermeulen. “Verwerk ‘backstabber’, ‘matennaaier’ en ‘verrader’ er maar in”, dicteerde ‘Vince’. “Give ‘m hell”, eiste David Jeffrey. “Pak ‘m aan, Jan”, zei Rick (niet de onze). “Fileer Genee”, verordonneerde ‘Bubba Watson 2’. “Leg Genee even uit wat collegialiteit inhoudt”, vroeg Kees Schilder. “Maak die Genee maar helemaal kapot met woorden”, aldus Henk Tank. En tenslotte, van ene Rocco: “Zweep die Wilfred.”

LOL.

Ik moet toch nóg iets beter duidelijk maken dat ik níemands knecht ben.

De jouwe niet, de hunne niet.

Ik zeg over jouw optreden in Veronica Inside ten opzichte van Johan Derksen maar één ding.

Iedereen heeft weleens een heel slechte dag.

Verdómd jammer dat jij ‘m uitgerekend gisteren had…

Tot vanmiddag!

JanD

PS. Ik heb een cadeautje gevonden dat je volgens mij echt nodig hebt.

UPDATE Hoppa! 1,7 miljoen kijkers. #teamjohanderksen is groot!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)