Aan VVD-leider Rutte

Sale NL

Meneer Rutte,

Yes. Positive.

Dat dacht ik toen ik gisteren las dat oud-VVD-voorzitter Henry Keizer door het Openbaar Ministerie verdacht wordt van oplichting en valsheid in geschrifte. En dat, alvast, voor 20 miljoen euro beslag is gelegd, onder meer op de Haagse woning van de oud-VVD-voorzitter.

Want ik weet nog zo goed hoe het ging, toen website Follow The Money onthulde hoe de toenmalige VVD-voorzitter zichzelf over de rug van doden had gespekt bij de overname van uitvaartonderneming De Facultatieve.

U ook?

“Hij heeft een adequate en duidelijke uitleg gegeven”, zei u.

En: “Keizer is zeker een integere man.”

Die analyse van u werd gedeeld door de toenmalige VVD-fractievoorzitter en latere VVD-minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra, ook al zo’n integere man. Zo iemand die adequaat en duidelijk uitleg gaf over berichten dat hij had gelogen over een bezoek aan Vladimir Putin. En die daar mee leek weg te komen met steun van oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, tot die begreep dat het redden van de integere VVD-minister van Buitenlandse Zaken Shell weleens een belangrijk Russisch gascontract kon gaan kosten. (Een oordeel over de integriteit van oud-Shell-topman Jeroen van der Veer laat ik maar even over aan de inwoners van Groningen)

Van twee van de drie belangrijkste VVD’ers uit 2017, voorzitter Keijzer en fractievoorzitter Zijlstra, is inmiddels dus vast komen te staan dat ze bepaald níet integer waren.

Bij beiden lag niet zelfreinigend vermogen, maar gedegen journalistiek onderzoek aan de basis van die uitkomst.

Benieuwd wanneer de derde van dat trio aan de beurt is.

We houden hoop.

Groet,

JanD