Aan VVD-leider Rutte

Kerst

Meneer Rutte,

Van 10 juni tot en met 2 juli 2000 werd in Nederland (en België) het EK voetbal gespeeld.

Ik heb van dat toernooi als freelancer verslag gedaan voor het weekblad Panorama. Voor dat werk ontving ik een vaste vergoeding per dag en een vast bedrag per kilometer

Daarnaast schreef ik columns voor de website Freeler voor een vast bedrag per column. Ook vroeg het frisdrankmerk Coca-Cola, één van de sponsors van het EK, mij om wedstrijdverslagen te maken voor hun actiewebsite. Hiervoor ontving ik een vast bedrag per verslag én een vast bedrag per kilometer.

Ik kreeg dus gedurende dat EK van 2000 elke kilometer die ik zakelijk reisde dubbel uitbetaald.

Een beetje vergelijkbaar met hoe Klaas Dijkhoff, Stef Blok, u en ongetwijfeld ook Halbe Zijlstra zich in hun jaren als fractievoorzitter van de VVD lieten rondrijden in de BMW met chauffeur van de zaak en óók nog een vaste, onbelaste, jaarlijkse vergoeding voor overige reiskosten in jullie zak staken.

Er is alleen één belangrijk verschil: mijn dubbele reiskosten werden betaald door commerciële bedrijven, u pakte geld van de overheid.

Even een reminder: ‘de overheid’, dat zijn: wij, de belastingbetalers.

Dijkhoff, de huidige fractievoorzitter van de VVD, heeft die 4900 euro netto per jaar inmiddels terugbetaald. Zo hoopte hij de commotie over zijn onbeschaamde geldgraaierij met onnodig wachtgeld enzo een beetje te dempen. (Mislukt!)

U zei gisteren dat u niet van plan bent de dubbele reiskostenvergoeding die u van 2006 tot 2010 kreeg terug te storten.

U deed niets crimineels, vond u.

Het waren anderen tijden, zei u.

Het ging ook om heel andere bedragen, zei u.

Het eerste is natuurlijk formeel waar. Als het niet alleen naar de geest, maar ook naar de letter van de wet ‘diefstal’ was geweest, had het Openbaar Ministerie u vast al van uw bed gelicht. En hadden de burgemeesters de politiebureaus extra geopend, hadden er voorbedrukte aangifteformulieren klaar gelegen, waren er oproepen in de moskeeën geweest om die te gaan tekenen, enz., enz.

Andere tijden waren het zeker. De jaren van de kredietcrisis, van omvallende banken, van stijgende werkloosheid, van koophuizen die ‘onder water’ kwamen te staan – typisch van die jaren waarin ons belastinggeld harder nodig was om ons stelsel overeind te houden dan om een fractievoorzitter van de VVD te spekken met een oneigenlijke reiskostenvergoeding.

Dan nog even over de bedragen. U zei gisteren dat het om “iets van 20.000 euro” ging. En dat het “de bedragen wel wat lager waren dan nu”.

Nu ben ik niet zo heel goed in googelen, maar ik kwam dus op de Wettenbank van de website Overheid.nl dit tegen:

Correct me if I’m wrong, maar volgens mij staat daar dat Tweede Kamerleden voor ‘overige reiskosten’ een vaste jaarlijkse vergoeding krijgen op basis van 17.500 kilometer.

Aangezien die vergoeding net in 2006 was verhoogd van 18 naar 19 cent per kilometer, is dus tamelijk exact uit te rekenen hoeveel belastinggeld u ten onrechte in uw zak stak.

U was van 28 juni 2006 tot en met 13 oktober 2010 fractievoorzitter van de VVD. Dus het gaat in uw geval niet om “iets van 20.000 euro”, maar om exact 14.283,84 euro. U had uw loonstrookjes er op nageslagen, zei u, maar u was blijkbaar te nonchalant (of arrogant) om even wat bedragen bij elkaar op te tellen en dacht: als ik het dik naar boven afrondt, krijg ik daar in elk geval geen gezeik meer over.

Dat de bedragen “wel wat lager waren dan nu” is eigenlijk nog het meest nieuwswaardige aspect van uw verhaal, want dat is namelijk wáár. U loog eens een keer niet! U had opeens wel een keer actieve herinneringen aan iets!

Want waar Dijkhoff (en ongetwijfeld Zijlstra) 4900 euro netto per jaar extra meegraaiden, was het bij u 3325 euro (17.500 km à € 0,19).

Maar weet u wat ik nou zo stuitend vind, meneer Rutte?

Het gemak, de desinteresse, waarmee mensen zoals u, en Dijkhoff, praten over bedragen waar dankzij uw kabinetten steeds meer mensen alleen maar van kunnen dromen.

Dat steeds meer Nederlanders dankzij uw kabinetten moeite hebben om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen, en dat jullie je schouders lopen op te halen over 3325 of 4900 euro legaal gejatte extraatjes van hún belastingcenten en het verschil niet weten tussen 14.283,84 en “iets van 20.000” euro.

Die kloof, meneer Rutte, is niet meer te overbruggen.

Het wachten is op uw val.

Groet,

JanD

PS. Ik wens u, ondanks alles, een leuke laatste Kerst als premier.

UPDATE 1 Er zijn mensen die beweren dat ik niet moet rekenen met 19 cent per kilometer, maar met 37 cent. Die dan boven de 19 cent belast zou zijn. Ik moet geld verdienen, dus ik geloof het verder wel, maar zóu het om 37 cent gaan, dan is “iets van 20.000 euro” dus 27,815,90 euro, waarvan 13.532,06 belast werd. MAARRR… dan waren de bedragen dus niet “wat lager”, maar juist hóger! Toch? Weet u wat? Doe even de bonnetjes!

UPDATE 2 Vanaf 1 minuut 52 horen we het u allemaal helder uitleggen bij de Staatsomroep.

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.

17 thoughts on “Aan VVD-leider Rutte

 1. Inderdaad dit is gewoon de bittere waarheid ,zoals zo vaak gezegd word ,witte boorden cirminelen ,schandalig ,en hele bevolking groepen naar de voedsel banken ,deze mensen kennen het verschil niet meer tussen dein en mijn

 2. Goeden Mogen Jan een prachtig briefje aan M.Rutte geschreven ,Krijgen we nu eens het vervolg te lezen of houdt onze MP . nu wel gewetensbezwaren ?Het hele Kabinet zijn graaiers Dieven ,maar dat wist je al ? als dit Iemand zo veel meningen naar zijn hoofd krijgt geslingerd als Rutte was Ik allang pleite geweest. Bedankt voor je mooie briefjes ,jammer genoeg ben Ik ook een burger die met een onvollededige aow moet rond komen .

 3. Je kunt aan zijn hele lichaamstaal zien dat dit voor hem routine is geworden: recht praten wat krom is en liegen dat het gedrukt staat.
  Dat de goegemeente hier keer op keer intrapt is wat mij nog het meeste verbaast.
  De man is een even voortreffelijke als pathologische serieleugenaar.

 4. Ik hoor Rutte 2 jaar geleden nog zeggen “waarom hebben mensen met een uitkering vakantiegeld?”
  (vakantiegeld dat zelf gespaard word van de uitkering) .

  Ik zat voor de tv die avond toen Rutte deze uitspraak deed!
  Ja ik ben een van die “probleemgevallen” met een uitkering!
  Herstellende kankerpatiënt! Die overigens al op mijn 14de werkte!
  Ruim 40 jaar gewerkt maar dat doet niet meer terzake! Nu heb je een uitkering op bijna 63 jarige leeftijd en door die uitkering weggezet als 2de rangs burger! En elke keer als ik op het matje van haltewerk moet komen, voor een periodiek onderzoek. Staat er op de “uitnodigende” brief, dat er onderzocht gaat worden of ik nog wel recht heb op een uitkering of, of ik wel recht heb gehad op een uitkering van voorgaande jaren! Een formulier inbegrepen die ingevuld moet worden! Plus 3 maanden dagafschriften van mijn bank. Want werkelijk alles wordt onderzocht!
  De bewoording van de onvrijwillige uitnodiging, geven mij het gevoel bij voorbaat al een crimineel te zijn! Mijn leven als uitkeringstrekker staat onder een keihard regime. Geen vrije keuzes meer haltewerk maakt uit hoeveel nachten per week er samen geslapen mag worden mocht je een partner hebben, maar niet samenwonen! Ook je uitgaven moeten tot op de cent nauwkeurig overlegd worden!
  Een sociaal leven is er niet meer bij, want je kunt door chronisch geldgebrek nergens aan meedoen!
  Verjaardagen van kinderen, kleinkinderen of andere naaste familie leden kost veel stress, want hoe ga ik het voor elkaar krijgen toch weer met een kadotje te komen maar ook de rest van de maand kunnen eten!
  En dan lees je dat de echte criminelen in
  Den Haag zitten! Mensen die zich op allerlei manieren geld toe-eigenen die toch erg asociaal overkomen!
  Geld dat letterlijk gestolen word bij de burgers!
  Boven op hun toch al zo riante salarissen!!
  Graaien ze elke cent terecht of niet er nog even extra bij!!
  Want deze criminelen onze “volksvertegenwoordigers” hebben nooit genoeg!
  De burgers blijken er voor hun te zijn Ipv de regering voor de burgers!!
  Misschien moeten deze asociale graaiers ook eens in de zoveel tijd een periodiek onderzoek gaan krijgen!
  Met de zelfde “uitnodigende” Text die een uitkeringstrekker krijgt! Want volgens mij is dat keihard nodig in deze asociale graaicultuur op het pluche!
  Voor mij zitten daar de echte criminelen, de dieven die keihard en zonder schroom stelen van de burgers! En het erge is nog dat het volk dit allemaal accepteert!

  Was getekend probleemgeval met uitkering!
  En Gaat over tot de orde van de dag!…….

 5. Het is schorem en het blijft schorem en niet met een pakje roomboter op hun hoofd maar een heel koelhuis Ik heb er tussen gestaan als lager vakbond bestuurder, ik werd eer misselijk van en ben dan ook na enige tijd snel weg gegaan kon het niet meer aan horen en zien. Een misselijk zootje zelf genoegzaam Dieven van de belasting gelden Nederlandse staat

 6. Mijn Lief werkt in de gezondheidszorg. Door omstandigheden gedwongen werkt hij de laatste jaren verder van huis. Zo’n 160 kilometer per dag rijdt hij. Vergoeding: 8 cent (!!) per kilometer tot een maximum van 60 kilometer per dag. Ik vind het schan-da-lig! Zelfs als je binnen de 60 km blijft, is die 8 cent niet kostendekkend. De meesten betalen dan ook nog 1,50 parkeerkosten per dag.

  https://cao-ziekenhuizen.nl/cao/onkostenvergoedingen#295
  ===========================================================================
  Vergoedingsregeling reiskosten
  artikel 11.1.1
  1. De werkgever stelt in overleg met de ondernemingsraad een vergoeding voor woon- werkverkeer vast ten minste op het niveau van lid 2.

  2. De bijdrage van de werkgever bedraagt € 0,08 per kilometer, ongeacht de wijze van vervoer, voor zowel de heen- als terugreis. De maximale vergoeding is gebaseerd op een enkele reisafstand van dertig kilometer.

 7. Ik kijk nu al uit naar het zetelaantal van de Vereniging Van Dieven in de peiling van zondag. In de vorige peiling zat nog niet:
  – Klaas Graaihoff
  – deze morele diefstal van Rutte
  Mijn voorspelling is dat dit 2 zetels per graaier gaat kosten, dus ik denk dat ze zakken van 22 naar 18.
  Daarmee worden ze de 4e partij van Nederland, want PvdA, PVV en FvD worden dan 1,2 en 3. Misschien wordt het CDA ook wel groter en komt de VVD op plaats 5 onder het CDA.
  Wie zaait zal oogsten 😉

 8. In Twente zeggen ze: De wierheit het een skel luut
  . Oftewel De waarheid komt hard aan. Hoe kan iemand nog rustig slapen als je dit op je geweten hebt?

 9. Bedankt .
  Maar ben bang dat deze leiders geen geweten hebben .hoe kan bet anders geen geld voor onderwijs ouderen gezondheid overal mindet masr zij kunnen niet of willen niet terug maar wij hebben geen keus positief blijven denken toch 👎👎👎

 10. Mijn kind is compleet vastgelopen in het “passend” onderwijs. School heeft zwaar verzuimd qua “zorgplicht”. Ze heeft bijna een heel schooljaar thuis gezeten, schoolgerelateerde burn out. Depressief. Gelukkig hebben we hulp kunnen regelen. En gaat het nu beter. Maar die specialistische hulp is maar op één plaats in Nederland te krijgen: in Utrecht. En dus moet ze reizen. En dat kost ons bijna €400 per maand. Een enorme hap uit ons maandelijks budget. Bijna €4000 per jaar. Voor Rutte en Dijkhoff een schijntje, blijkbaar. Ik lig er wakker van.

 11. Het km geld voor een burger is 19 cent per kilometer, maar voorde heren graaiers in Den Haag 65 cent per kilometer, tevens hebben ze dan ook nog de NS jaarkaart er bij.
  Dit geld ook voor de Europarlementariër in Brussel, degene die met het voor hun gratis openbaar vervoer gaan, mogen ook nog eens extra de km vergoeding declareren a 65 cent per km.
  Die krijgen dus ook dubbelop betaald.
  Voor de mensen die maar 8 cent betaald krijgen, de overige 11 cent moet je bij je belastingaangifte opgeven, daar heb je recht op.

 12. Mensen, hoe lang tolereren wij het nog.
  Als ik iets nodig hebt, maar kan het niet kopen, zet ik de wekker en ga op pad bij die Gene hier boven beschreven, die graaiers uit den Haag

 13. Wij hebben het – gelukkig – heel goed. Maar, als ik vervolgens bezie wat er met het vele belastinggeld dat we elk jaar weer mogen overmaken wordt gedaan, dan zou ik wensen dat we voor een deel – al was het maar 5% – zelf mochten aangeven waar het voor gebruikt gaat worden. We zouden heel wat mensen blij kunnen maken…

Comments are closed.