Aan Vriend de Jonge

Zomer 2020

Vriend de Jonge,

Als vroeger op de lagere school, het tegenwoordige basisonderwijs, mijn onderwijzer (meneer Fermont, we waren al voorbij het traditionele ‘meester’) mijn achternaam riep met het woordje ‘vriend’ ervoor, dan wist je twee dingen.

Ten eerste moest je máken dat je je bij hem vervoegde. En ten tweede moest je je mond houden.

U weet dat uiteraard. Deze psychologie van de koude grond zal, hoop ik, toch ook op de PABO (die weer ná de kweekschool kwam gedurende veertig jaar vol onderwijs’verbeteringen’) nog grondig onderwezen zijn.

Ik kan me er niet goed toe zetten dat het Briefje van Jan nu al twee dagen niet over u gaat, maar over iemand die iets in deugkranten schrijft en de zogenaamde ‘aluhoedjes’. En we weten allemaal dat u er dan asgrauw bijzit, als Jan Dijkgraaf u niet op z’n minst in een kleine vermelding noemt in zijn Briefje van Jan. Vandaar: het briefje van Gerard.

Graag gedaan. En ik hoop dat U ooit tot wederd… eh nee, laat ook maar.

Vriend de Jonge, zaterdagavond verscheen ineens iemands naam op Twitter die daar al weer máánden niet was genoemd. Die van Agnes Jongerius.

U weet wel: de vrouw die namens de FNV de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar voor de PvdA afschafte.

U weet wel: de FNV die al eerder innige relaties onderhield met de PvdA, en onder meer het faillissement van die PvdA wist te voorkomen door een miljoenendonatie vanuit de stakingskas.

U weet wel: die donatie die aangeboden werd door Wim Kok, die daarna en daardoor Joop den Uyl zou vervangen.

U weet wel: Joop den Uyl, die namens de PvdA premier was in het gelijknamige kabinet met onder andere KVP en ARP, maar zonder uw favoriete CHU.

U weet wel: de drie clubs die zich later toch CDA gingen noemen, en met Ruud Lubbers het de PvdA/FNV met Wim Kok nog acht jaar erg moeilijk maakten.

Gezondheid

U weet wel: Ruud Lubbers, de langstzittende premier ooit in Nederland, een record dat Uw persoonlijke biermaatje Mark Rutte zo graag wil. Zo graag dat hij er zélfs de democratie met gemak voor aan diggelen laat schoppen. Zelfs Wim Kok had nog het fatsoen om na 8373 dodelijke slachtoffers af te treden.

U weet wel: die Wim Kok die de baantjescarroussel opzette door een vakbondsbons als Johan Stekelenburg meteen burgemeester te maken van Tilburg.

U weet wel: diezelfde baantjescarroussel die vakbondsbons Hans Pont directeur maakte van het RIVM.

U weet wel: het type baantje dat een onderwijzer als u er prima naast kan doen, als bijverdienste, zeg maar. Want waarom ook zou je maar een gréintje verstand moeten hebben van datgene waar je voor of mee werkt? Of er zelfs maar een diploma voor hebben?

Kortom: díé Agnes Jongerius. Die Mark Rutte in juli 2012 namens de FNV een Verklaring van Geen Bezwaar gaf bij de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, en daar in 2014 voor werd beloond met een enkeltje Brussel. Namens haar geliefde PvdA, die zelfs als oppositiepartij de volledige steun aan Rutte 1 gaf om de arbeider te bedonderen, te verneuken en te besodemieteren. À raison van 11.336 zilverlingen per maand. Netto, zeg maar.

Schoot me toch ineens te binnen. Op een late zaterdagavond in augustus 2020.

Dus mijn vraag aan u,  Vriend de Jonge, is de volgende: heeft u al een makelaar in Brussel gevonden?

Fijne dag nog.

Groeten,

Gerard Grobben

PS – Jan geeft dan weer rare cadeautjes. Nou, ik doe mee: ik gooi er wat dozen tegenaan.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)