Aan Tommy Wieringa

Kortingscode elektronica

Beste Tommy,

Ik ben voor de ultieme vrijheid van meningsuiting.

Gisteren parkeerde een crimineel een auto in de pui van de Telegraaf-redactie. Hij stak de brandstof die hij achterin de auto had staan in de fik. Vervolgens stapte hij in bij een handlanger die even verderop in zijn Audi stond te wachten.

Je zou zoiets een aanslag kunnen noemen.

Gezien het tijdstip (even na vieren in de nacht) een aanslag die niet direct op het leven van mensen was gericht, maar: een aanslag.

Je kan er grappen over maken.

Van mij mag het.

Dat werd tijd”, was de jouwe.

Een grap met een baard, die ongetwijfeld refereert aan het feit dat De Telegraaf (net als het NRC Handelsblad waarvan jij net columnist bent geworden) ‘fout’ was in de Tweede Wereldoorlog. Maar: een grap.

Dat ik zo’n grap oudbakken vind en weinig creatief vooral, zegt misschien meer over mij dan over jou. Ik vind Erik van Muiswinkel ook niet grappig, deze eeuw. Terwijl die nog altijd volle eh… dorpshuizen trekt.

Dus mij hoor je niet over het feit dat jij tijdens een schnabbel op een congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Maastricht grapjurkt dat het tijd werd dat er een aanslag werd gepleegd op De Telegraaf.

Wel vind ik het verontrustend dat de helft van de wethouders en burgemeesters in de zaal hard klapte om die grap, uitgerekend een dag nadat ze huiliehuilie deden in onder meer De Telegraaf over hoe lokale bestuurders lijden onder bedreigingen (en erger) door criminelen.

Laten we hopen dat er nooit meer een tijd komt waarin de ruggengraat van deze burgemeesters en wethouders door een bezetter op de proef wordt gesteld.

Want dan moeten we, zo leert de ervaring, het ergste vrezen.

Groet,

JanD