Aan Tofik Dibi

Beste Tofik,

Toen jij in 2018 bij het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West aan een baantje werd geholpen omdat je wachtgeldperiode als oud-GroenLinks-Kamerlid er op zat, hoopte ik dat we eindelijk van je verlost waren.

Maar dan had ik buiten de mainstream media gerekend.

Je schreef weer een boekje.

En ondanks een vernietigende recensie van Volkskrant-columniste Sylvia Witteman, die bijvoorbeeld sprak over “een bespottelijk, ongerijmd einde” zag een krant als Trouw er wel een aanleiding in je in de Arjan Visser-serie De Tien Geboden aan het woord te laten.

Dus nu weten we dat je zwart rijdt in de tram, dat je je moeder ‘eert’ door haar een tas van Louis Vuitton te geven en dat je je in het homo-circuit gedraagt als (naar ik aanneem: onbetaalde) prostitué.

Gaap.

Lekker boeiend.

Films en series

Wat ik wel interessant vond: of je in je nieuwe rol een beetje gestopt bent met opruien.

Ik bedoel: Amsterdam Nieuw-West is zo ongeveer de bakermat van het Nederlandse moslimterrorisme. Mohammed Bouyeri, de Hofstadgroep, je weet zelf.

Je wilt dan toch niet dat een ‘bestuursadviseur’ olie op het vuur gooit.

En dat doe jij dus wel.

Al die Marokkaanse terroristjes in de dop die dagblad Trouw lezen (sorry, ik kon het inkoppertje niet laten liggen), wijs jij de weg naar het grootste gevaar dat in Nederland rondloopt: Thierry Baudet.

Als reactie op het zesde gebod (Gij zult niet doodslaan), zeg je namelijk: “Doden is nooit geoorloofd, absoluut niet. Zelfs over het lot van de meest walgelijke variant van de mens op dit moment, Donald Trump, hebben we niks te zeggen. Bovendien: overal lopen Trumps rond. Bij ons heet hij Thierry Baudet. Het zijn monsters die we zelf hebben gecreëerd en ik kan alleen maar hopen dat we er via een soort zelfreinigend vermogen ook weer vanaf zullen komen.”

De hoogopgeleide lezer die de Nederlandse taal beheerst, snapt dat hier niet staat dat ‘het monster Thierry Baudet’ net als eerder Theo van Gogh ritueel moet worden afgeslacht.

Maar ja.

Gezondheid

Als die opleiding en taalvaardigheid ontbreekt, kun je er ook een aanmoediging in zien van een succesvolle jonge Marokkaan, werknemer van de gemeente Amsterdam bovendien, om ons te verlossen van “de meest walgelijke variant van de mens” (Thierry Baudet in dit geval).

En dat weet jij.

Je legitimeert het in de ogen van de potentiële martelaars, zonder zelf vuile handen te maken.

Je bent geen steek veranderd.

En het zal me niks verbazen als GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink en GroenLinks-burgemeester Femke Halsema je gisteren per WhatsApp hebben gefeliciteerd met je interview in Trouw.

Of je er zelfs voor hebben bedankt.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje, voor als je over vijf jaar je derde boekje schrijft.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)