Aan Tjeerd de Groot

Meneer De Groot,

Ik keek gisteren achter ons huis in het Friese buurtschap Eesterga eens uit over de landerijen.

De koeien van boer Theunis liepen rustig te grazen, boer Peter haalde het hooi van het land en ik snoof de vertrouwde geur van mijn jeugd in de Krimpenerwaard weer op.

Als ik een drone de lucht in zou sturen, zou ik links in de verte het IJsselmeer zien, rechtdoor Sloten en een beetje naar rechts Woudsend.

De rust waarvoor ik vijftien jaar geleden ‘op ‘e romte’ ben gaan wonen, werd een beetje verstoord doordat ik van mijn podcastcompaan Paternotte (Bas) een Tweede Kamerdebat over het stikstofbeleid moest volgen.

Debatten volg ik tegenwoordig hooguit half, omdat ik toch al weet hoe ze aflopen, dus ik droomde een beetje weg.

Terwijl een paar koeien van boer Peter onderweg naar de melkrobot loeiden, moest ik denken aan een man in Woudsend.

Een man uit Woudsend die in 2011 op het congres van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond pleitte voor een verruiming van de melkproductie.

“Maar liefst 20 procent van het Nederlandse melkgeld komt van de wereldmarkt. Er is een toenemende vraag naar zuivel op de wereldmarkt en gelet op het feit dat West Europa een zelfvoorzieningsgraad heeft van 109 procent is het jammer dat de mogelijkheden om de melkproductie versneld te laten groeien niet worden benut.”

Een man uit Woudsend die in 2015 precies hetzelfde over koeien dacht als ik.

“Het landschap met water, weilanden en koeien in de wei draagt veel bij aan het positieve beeld van de Nederlandse zuivel. Dat moeten we koesteren. Het geeft ons een geweldig imago in het buitenland.”

Een man uit Woudsend die in 2016 blij was dat de export van Nederlandse kaas naar steeds meer landen zo’n succes was.

“Door de Russische boycot zijn bedrijven gestimuleerd hun markt te verbreden. Dat is gelukt. De Nederlandse zuivel onderscheidt zich door de afzet van duurzame kwaliteitsproducten. Als het gaat om zuivel zal er nooit sprake zijn van een gelijk speelveld. Neem alleen al de grondprijs in Nederland, die ligt veel hoger dan elders. Op prijs kunnen we de concurrentie dus niet aan. Wij moeten het hebben van ons imago.”

Een man uit Woudsend die dat jaar in een publicatie van het ministerie van Landbouw , Natuur en Visserij jubelde over het programma ‘Duurzame Zuivelketen’.

“Daar worden resultaten mee geboekt. Zo is het energiegebruik per liter melk afgelopen tien jaar met 25 procent gedaald, het gebruik van antibiotica fors verlaagd en is alle soja in het veevoer inmiddels geproduceerd volgens de criteria van de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Daarmee loopt de Nederlandse zuivel voorop.”

Een man uit Woudsend die dat jaar in ‘Berichtenspecial buitenland’ nog vertelde hoe geweldig de relatie van de zuivelsector met de overheid was.

“Deze sector is van nature duurzaam. De kracht van deze sector zit in het delen van kennis en het samen realiseren van doelen. Als wij tegen de overheid zeggen ‘we gaan dit en dat doen’, dan gebeurt het ook. Wij merken dat we hiermee wereldwijd koploper zijn.”

Een man uit Woudsend die dat jaar het Joris Driepinter-gevoel bij mij wist terug te halen: echte melk is goed voor elk.

“De gezondheidsvoordelen van melkconsumptie zijn evident. Vroeger leerde je dit van oma, nu hebben wetenschappers onomstotelijk aangetoond dat die drie glazen melk per dag zo gek niet waren. Ik zeg niet dat melk Haarlemmerolie is, maar bij een aantal issues zoals zwaarlijvigheid kan calcium in zuivel een belangrijke rol spelen. Een glas melk bevat evenveel calcium als 350 gram broccoli! Melk past ook in het dieet om gezonde mensen gezond te houden.”

U kent die man uit Woudsend ook.

Want u bent die man uit Woudsend.

En u stond gisteren in de Tweede Kamer om uit te leggen dat u de Nederlandse boeren de nek gaat omdraaien.

No mercy.

Tot 2017 werd u zeven jaar lang betaald door de dertien grootste zuivelondernemingen van Nederland.

Vanaf 2017 bent u Kamerlid voor D66.

Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

Zo werkt dat bij lieden zoals u.

Maar het zou u wel sieren als u het beulswerk, de moord op de boeren die zeven jaar uw riante salaris als directeur van hun brancheorganisatie betaalden, met een iets minder zelfingenomen smoelwerk zou uitvoeren.

Eén Sjoerd Sjoerdsma is al erg genoeg.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Van de ene import-Fries voor de andere import-Fries.

Dank voor jullie donaties!

6 thoughts on “Aan Tjeerd de Groot

 1. Wil dit graag gezegd hebben.
  Iemand mishandeld uw ‘kind.
  Hiervoor word hij niet gesanctioneerd dan een foei.
  Dat herhaald zich waar u gezegd heeft ; flik je dat weer dan doe ik dit en dat.
  Dus het recht in eigen hand nemen.
  Mag dat?
  Nee. Toch zal dat gaan gebeuren.

 2. Dit is wat de meeste politici doen als hun partij zegt dat ze standpunt X moeten innemen. Dan praten ze recht wat krom is en waar ze eerst voor of tegen waren zijn ze nu opeens tegen of voor. Zij die dit doen worden beloond met mooie baantjes op onze kosten. Zij die dat niet doen komen op onverkiesbare plaatsen bij de volgende verkiezingen, stappen op of worden uitgekotst zoals Pieter Omzigt. Heel soms krijgt er eentje wroeging en gewetensnood, zoals Mona Keijzer, maar de meesten hebben geen enkel probleem om hun geweten de nek om te draaien. Waarschijnlijk worden ze aan de poorten van de politiek er zelfs op uitgeselecteerd.

 3. Oh, en ik vergat het net, boeren, blijf actie voeren. Zonder geweld of weer bij een politicus thuis langsgaan, wat dat is wat de politiek en media willen om jullie zwart te maken en wat ze een vrijbrief geeft om de politie of zelfs het leger op jullie af te sturen. Stay classy! Kijk naar wat de Canadese truckers hadden gedaan. Die zijn ook nooit op de provocaties van Trudeau ingegaan, die zich uiteindelijk heeft ontmaskerd als de dictator die hij werkelijk is. Net als de truckers hebben jullie het zware materiaal om Den Haag plat te leggen.

 4. De weilanden ‘leegtrekken’, het arsenaal van defensie ‘leegtrekken’ – alles in de opheffingsuitverkoop. Nederland wordt opgeheven maar niet zonder eerst ook de Nederlanders financieel leeg te trekken.

  Een aantal jaar geleden konden wij van ons vakantiegeld nog twee keer uit eten gaan, in de stad een broodje Mario halen, misschien ook een leuke dvd kopen of zelfs Een Boek! Nu gaat het vakantiegeld op aan het betalen van rekeningen.
  Wij hadden 6 uur thuiszorg per week en dat was in ons geval geen luxe. Dit werd in eens teruggedraaid naar 1,5 uur per week (gemeente moest bezuinigen, niet alleen bij ons maar bij alle cliënten).
  Eigen bijdrage ziektekosten werd ingevoerd en jaarlijks verhoogd.
  Nu zeer hoge belasting op gas. In Nederland althans.
  Een absurd lage grens voor stikstof waardoor het onmogelijk is aan de eisen te voldoen. In Nederland althans.

  En… op weg naar de EU-dictatuur (of zelfs wereld-dictatuur).
  “You will own nothing and be happy.” Wordt voor ons bepaald. Het is natuurlijk niet:
  “WE will own nothing and be happy.”

  Maar aan de andere kant… we komen op den duur/uiteindelijk toch onder water te staan…
  NL foetsie… Toch? De regering van dit land is misschien gewoon zeer pro-actief 🙂

  * Deze tekst is tot stand gekomen dankzij M. Rutte c.s.

 5. P.s. Ik schrijf dit niet om over mijn eigen situatie te klagen. Ik prijs mezelf nog gelukkig:
  de slachtoffers van de toeslagenaffaire, hun kinderen, de boeren, hun kinderen,
  andere groepen… die hebben het echt slecht.

 6. Het hele land zit op slot. Ook al zouden alle boeren, Schiphol en Tata nu meteen stoppen, dan nog duurt het jaren voordat er weer woningen gebouwd, wegen aangelegd etc. kunnen worden Het land is op slot gezet door politici (vooral GL, PvdD, VVD en Deug66), Minnema’s, Vollenbroek’s, rechters en overige linksgroene actiegroepjes. Het is op het criminele af dat dertigers geen woning kunnen betalen, zestigers niet kunnen verhuizen en asielzoekers voorrang krijgen, zodat ze niet op plastic stoeltjes in Ter Apel hoeven te overnachten. De politici van de afgelopen 15 jaar kunnen helemaal niks. Afghanistan, toeslagenaffaire, defensie, veiligheid, gezondheidszorg, onderwijs, het brokkelt allemaal af of is al ingestort. Wat een schande! Het is weliswaar niet strafbaar, maar het blijft een misdrijf tegen de Nederlandse bevolking.

Comments are closed.