Aan Tineke Ceelen

Mevrouw Ceelen,

Het is nog maar drie maanden geleden dat u, na een reis voor uw Stichting Vluchteling naar Afghanistan, de loftrompet afstak over de Taliban.

U zei nog net niet dat de machtsgreep van de Taliban het beste was dat de inwoners van Afghanistan in tijden was overkomen.

Maar van al die negatieve verhalen over die baardmannen moest u weinig hebben.

U geloofde blijkbaar in een Taliban 2.0.

U sprak destijds in één van de ziekenhuizen met lokale Taliban en het verraste u hoe inschikkelijk en schappelijk ze waren. “Ze beseffen dat ze de verantwoordelijkheid hebben voor de bevolking, voor de gezondheidszorg, de voedselvoorziening en het onderwijs”, zei u.

Gevolgd, uiteraard, door een oproep aan westerse landen om te storten.

“Kom met veel meer geld over de brug.”

U had ook nog een ander advies aan het geciviliseerde deel van de wereld: blijf in gesprek met de Taliban.

“Er valt mee te praten.”

“Ze vreten je niet op.”

Dat zei u allemaal op een moment dat de Taliban inderdaad nog geen mensen opvraten.

Ophángen daarentegen…

Gisteren werd bekend dat die Talibanvrienden van u de vrouwelijke helft van de Afghaanse bevolking verder gaan knechten.

De hoogste leider van de Taliban, Hibatullah Akhundzada, heeft vrouwen in een decreet bevolen om zodra ze hun huis verlaten een boerka te dragen die hen van hun hoofd tot hun tenen bedekt.

Als ze dat niet doen, kan hun man (of een mannelijk familielid) daarop worden aangesproken en zelfs in de gevangenis terecht komen.

Om te zorgen dat de gevangenissen niet overvol raken, met al die geëmancipeerde mannen in dat land, wordt vrouwen ‘geadviseerd’ sowieso zo min mogelijk hun huis te verlaten.

Zo deden ze het met het onderwijs dat hen volgens u zo aan hun hart ging immers ook.

Om te voorkomen dat de Afghaanse jongens in de middelbare schoolleeftijd zich niet aan de geit, maar aan een vrouwelijk klasgenootje zouden vergrijpen, stelden ze een onderwijsverbod voor meisjes in.

Opgelost!

Ik ben benieuwd of u nog terugkomt op die volstrekt ridicule uitspraak dat er met de Taliban te praten valt.

Maar eigenlijk weet ik het antwoord al.

Niet.

Want anders gaat ‘extreemrechts’ maar weer dingen roepen over kleding die symbool staat voor vrouwenonderdrukking.

En dat moeten we niet willen met z’n allen, de waarheid.

Veel te pijnlijk.

Liever heeft u geld.

Zodat u wéér goede sier kunt maken bij die vrouwenonderdrukkers.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Voor als u tijdens uw volgende trip naar de Taliban een uurtje vrij hebt.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door incidentele donaties via Bunq en vaste donaties via Backme. Waarvoor dank!

4 thoughts on “Aan Tineke Ceelen

  1. Vrouwenonderdrukking is alleen een issue als een man in het Westen iets verkeerds zegt of doet. Nooit in landen als Saudi Arabië (wat wel straffeloos andere landen mag binnenvallen) of Afghanistan. Dus een Bill Murray wordt gecanceled en krijgt een struggle session aan zijn kont omdat hij het maar waagde om zijn arm op de schouder van een waardeloze millennial actrice te leggen, maar het Islamitische Emiraat van Afghanistan mag vrouwen in hun huizen opsluiten en stenigen.

    Maar ja, in de Oppression Olympics van de wokies staan Moslims nu eenmaal boven vrouwen.

  2. Kan het mens niet meer horen op npo radio 1. Altijd dat huilerige, dramatische doemstoontje. Met die dikke, donkere, boerse Brabantse jankstem. Nooit eens kritische vragen. Altijd dat manipulatieve gezeur om geld. Want wij hebben het zo goed en zullie zijn zo zielig. En altijd dat politieke ondertoontje, want de gure “extreemrechtse” wind. Als zij wordt aangekondigd op radio 1, weet ik het al. Alles is heel errug en wij moeten geld geven. God wat is alles en iedereen erg en zielig. En wij hebben de morele (!) plicht geld te geven en grenzen open te stellen. Welnu, het oordeelsvermogen van mevrouw Huilstruik is helder met dit Talibangedoe. Kom op Buitenhof (gaaaaaaap) doe eens kritisch….

  3. Ik las ooit een opmerking van een meneer. Hij schreef: als de boerka bedoeld is om mannen te beschermen tegen verleidingen, dan moeten die mannen maar sluiers voor hun ogen dragen. Dat leek me een redelijke en logische oplossing. Waarom zou die regel nog niet ingevoerd zijn 🙂

  4. Mevrouw Ceelen, kunt u uw goede relatie ook gebruiken om iets te VRAGEN? Of meisjes weer naar school mogen bijvoorbeeld? Of is de relatie alleen maar goed als u iets kunt GEVEN?

Comments are closed.