Aan Thierry Baudet

BoekenBoeken

Beste Thierry,

Welkom bij de club!

De club van auteurs die de eerste plaats hebben bereikt in de Bestseller Top 60, bedoel ik.

Zelf haalde ik die eervolle plek voor het eerst in de herfst van 2020. Toen kwam ‘Martien’ uit, de biografie van Martien Meiland. Dat was toen ook de hoogste binnenkomer.

Een jaar later kwam ik met ‘Erica’, de biografie van Erica Meiland, tot de tweede plek.

Claudia de Breij zat me in de weg.

Iets met Amalia.

Enfin, ik weet dus hoe jij je gisteren voelde toen jouw nieuwe boek op de eerste plaats binnenkwam in de Beststeller top 60.

Euforisch.

Het is nu eenmaal het hoogst haalbare.

Fuck de literaire prijzen.

Waardering van het publiek, dat geld uitgeeft aan jouw boek, is het hoogst haalbare.

Van harte dus!

Ik begreep dat je dit resultaat ook nog bereikte zónder dat je boek bij met afstand de grootste boekverkoper van Nederland, Bol.com, verkocht werd.

Bol kreeg daarover uiteraard klachten.

En reageerde daarop met: “Wij vinden het ook van groot belang om zorgvuldig met de vrijheid van meningsuiting om te gaan. Mits boeken niet aanleiding geven tot discriminatie en/of geweld. We hebben daar bij dit boek wel een melding van gekregen. 1 /2”

Tot een 2/2 kwam het niet, want ‘heel Twitter ontplofte’, zoals ze enkele verongelijkte reacties op Twitter al snel noemen.

Hoe het toch mogelijk was dat één klager (over een boek dat-ie nog niet gelezen kon hebben!) kon zorgen dat de machtigste boekverkoper van Nederland jouw boek boycotte.

Waarop Bol kwam met: “Het gaat om meerdere meldingen. Na het onderzoek is besloten dat het boek wel door ons verkocht zal worden, en deze zal vanaf morgen op de website te vinden zijn met aanvullende informatie.”

(Een lesje in de Nederlandse taal zou voor de klantenservicemeneer of -mevrouw geen kwaad kunnen)

Daarbij ontweek Bol.com handig de vraag waar het écht om gaat: waarom laat de grootste boekverkoper van Nederland klagers die een boek nog niet gelezen kúnnen hebben, zo veel invloed hebben op het aanbod?

Want dit is precies hoe het gaat met dat cancellen.

Een activist mobiliseert wat klagers, klagers sturen een mailtje en een bedrijf buigt meteen voor die klagers en cancelt de betrokkene (en zijn familie), om maar te voorkomen dat die activisten tot een totale boycot van het bedrijf oproepen.

Walgelijk.

Van die activisten.

Treurig.

Van die bedrijven.

En dat ‘met aanvullende informatie’ belooft ook niet veel goeds.

Bij de twee boeken die in de geschiedenis de meeste aanmoediging zijn gebleken tot geweld, staat ook geen ‘aanvullende informatie’.

En die Mao Zedong was ook geen lieverdje.

Ik kan helaas nog niet checken wat die ‘aanvullende informatie’ bij jou is.

Want as we speak (8.45 uur) is je nieuwe boek nog niet te koop bij Bol.com.

Zal in de loop van de dag wel goed komen, want ik ken Bol.com als een bedrijf dat haar beloftes altijd nakomt.

Of ik jouw boek ‘Het Coronabedrog’ dan ook ga kopen?

Ik heb al een boek.

En corona was geen griepje.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje voor jou! We hoeven niet te ruilen.

UPDATE 1 LOL. Bij het boekje van Sigrid Kaag heeft Bol.com de mogelijkheid om reviews te plaatsen uitgezet.

UPDATE 2 Daar is-ie 🙂 Zonder ‘Samenvatting’, maar mét disclaimer van Bol.com ->

UPDATE 3 En weg is-ie weer. Voorlopig. Wellicht.

5 thoughts on “Aan Thierry Baudet

 1. Vrijheid van meningsuiting hoort absoluut te zijn. Zelfs als ze oproepen tot geweld en discriminatie. Al was het alleen maar omdat de meeste mensen die roepen dat zoiets niet mag en dat daarom X gecancelled moet worden zelf de meest gewelddadige en discriminerende mensen zijn. Deze uitzonderingen op de vrijheid van meningsuiting zijn het achterdeurtje waarmee de overheid ons steeds verdergaande censuur zal opheffen. Gelijk Ome Putin zal alles wat de overheid niet bevalt zo aan banden worden gelegd.
  Deze uitspraak mag niet gezegd worden want deze is kwetsend voor bepaalde groepen.
  Ja maar waarom dan?
  Daarom!

  “Of all tyrannies, a tyranny sincerely exercised for the good of its victims may be the most oppressive. It would be better to live under robber barons than under omnipotent moral busybodies. The robber baron’s cruelty may sometimes sleep, his cupidity may at some point be satiated; but those who torment us for our own good will torment us without end for they do so with the approval of their own conscience.”
  ― C. S. Lewis

 2. Corona is geen griepje, niet was. Het is er nog steeds. Alleen zit de staatsmedia nu in haar zelf opgelegde oorlogsmodus. “We” zijn in oorlog met de isl..eh de Russen. In onze nieuwe Heimat de EU vielen tot nu toe ruim 1,3 miljoen covid doden. In de herfst zal wel weer een nieuwe golf en variant komen. Derhalve krijgen we spoedig het Europese QR paspoort. Misschien wordt het wel gekoppeld aan ons Vaderlandsch biometrisch paspoort. Dat heeft al die ‘handige’ chip tenslotte. Nee hoor, corona is nog lang niet weg. Stoute vleermuis.

 3. Het valt me echt tegen dat de heer Dijkgraaf zelf nog niet in het zogenaamde corona verhaal is gedoken. Of schaamt hij zich zo diep dat hij er niet voor uit wil komen dat hij door de staats media is belazerd.

Comments are closed.