Aan Sylvana Simons

Sint

Syl!

Het zijn verwarrende tijden, meid.

Zie ik opeens een foto van jou en je GroenLinks-collega in de Amsterdamse gemeenteraad Tirza de Fockert met dozen vol tampons en maandverband voorbij komen.

Ik dacht: Syl die zélf iets tilt? Die moet dan wel een heel belangrijke actie begonnen zijn tegen het éénkleurbeleid van tampon- en maandverbandfabrikanten. Dat zo’n wit tampontouwtje uit je zwarte poeni of zo’n wit nogablok in je huidkleurige Jansen en Tilanus echt niet inclusief is enzo en dat jullie eisen dat er ook ToC (tampons of colour) en MoC (maandverbanden of colour) op de markt komen.

Maar het was iets anders: De Fockert en jij zamelden in de Amsterdamse gemeenteraad tampons en maandverband in voor ‘menstruerende mensen’ die zijn aangewezen op de Voedselbank. Want 1 op de 10 ‘menstruerende mensen’ heeft volgens De Fockert niet voldoende geld om die middelen zelf te kopen.

‘Menstruerende mensen’, ja.

Geen grap.

De Fockert is sowieso niet grappig. Zij is het raadslid dat vorig jaar nog voorstelde om de varende vluchtelingentaxi’s die hun vrachtjes nu in Zuid-Europa afleveren rechtstreeks naar Amsterdam te laten varen. Geen gedoe, gewoon feestelijk op de kade onthalen die stumperds en ze voorzien van een huissleutel, een pas van de zorgverzekeraar, een levenslange uitkering en wat hen verder nog van pas komt.

Ik kan even niet terugvinden of jouw partij, BIJ1, het plan van De Fockert officieel ondersteunde, maar dat mogen we, gezien de ‘colour’ van de betrokken passagiers, gevoeglijk aannemen. Hoe meer zieligerds, hoe meer vreugd, nietwaar?

Enfin, ‘menstruerende mensen’ dus.

Geen grap.

Maar toch heb ik er heel hard om gelachen.

Want De Fockert heeft het niet voor niets over ‘mensen’. Ze doelt naast ‘vrouwen’ op ‘transmannen’.

En ik geloof er geen reet van dat er ook maar één menstruerende omgebouwde is die wél bakken met geld kan uitgeven aan balen zware Van Nelle, halve liters Schultenbräu en extra glad scherende Gillette Fusion-mesjes voor de baard, maar géén 0,99 euro per vier weken kan missen om 32 Aldi-tampons tussen zijn benen te stoppen.

Die gasten hebben dan hun prioriteiten niet helemaal op orde.

Net als jij…

Dikke kus!

JanD

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me. En anders lekker niet. Vrij land.

7 thoughts on “Aan Sylvana Simons

 1. Tampons en voedselbank? bij voedselbank DENK je toch allereerst aan eten, maar ja dan komt de alles Bij1 verbindende naam Sylvana Simons tevoorschijn, SS dubbele moraal, de zwarte piet, het kan gewoonweg niet op!
  Dan proppen schieten er vanzelf allerlei vreemde gedachten door het hoofd, want ja deze absorberende zuigstaven nemen wel bloed op, om daar nou soep van te gaan koken lijkt me niet zo’n fris idee, maar aangezien deze dame er nogal duistere praktijken op na houdt, kijk ik nergens meer van op, ze haalt in ieder geval al het bloed onder de nodige nagels vandaan,
  dus wie weet, waar ze nu weer mee aankomt?

 2. Ik las met plezier je brieven… Maar nu we als trans zo neer worden gezet stop ik daar mee, ben uitermate zuinig op mijn lijf ik drink niet, ik rook niet en kook en eet gezond, daarnaast sport ik genoeg. Het woord “omgebouwde” wordt als zeer kwetsend ervaren door trans mensen, misschien moet je eens de moeite nemen je er in te verdiepen en er over te lezen voordat je allemaal beledigende stigmatiserende dingen roept en schrijft.

 3. @Katja, de natuur kent soms spelingen, zo hadden wij een hardloopster genaamd Foekje
  Dillema, ze was met name op de sprint een enorm toptalent.
  Maar toen ze Fanny Blankers Koen versloeg moest ze een geslachtstest doen, toen ze dat weigerde, werd ze geschorst door de KNAU voor het leven, dat vind ik pas een belediging!

 4. Dat over transgender kan echt niet! Hou die mensen er buiten. Voor de rest prima verhaal. Ik word ook kotsmisselijk van die Simons met haar idiote ideeen en van haar ziekelijke aandachttrekkerij. En dat kan ze allemaal doen van centen opgehoest door deze, alles maar goed vi dende, maatschappij.

Comments are closed.