Aan Sylvana Simons

koken & tafelen algemeen

Hoi Syl!

Dit is mijn linkerhand.

Zoals je ziet: er is een beginnetje. Er stond gisteren eindelijk eens een oostenwind, dus kon ik een paar uurtjes afvalhout en papier verbranden in onze oliedrums zonder het hele huis naar rook te laten stinken. Dan pak je automatisch wat zon mee en is die enge winterkleur er een beetje af.

Je moet weten: al van jongs af aan ben ik gek op de zon. Zodra ik bruin ben, voel ik me veel gezonder, vrolijker en levenslustiger. Geef mij een hangmat, een briesje, de zon en een goed werkende WiFi en ik ben gelukkig.

Het gaat best ver, hoor. Als iemand zegt: “Wat ben je wit, Jan”, stop ik er meteen een Ibuprofen in. En als iemand zegt: “Wat ben je lekker bruin, Jan”, begin ik van oor tot oor te stralen.

Ik was gisteren dan ook een beetje chagrijnig toen ik deze foto maakte, want veel stelt het nog niet voor, qua kleur.

Tot ik ’s avonds jouw naam voorbij zag komen (iets met een vlag bij De Toppers die racistisch zou zijn) en ik dacht: kom, laat ik mezelf eens opvrolijken en op de Facebook-pagina van Sylvana kijken. En ja hoor, daar stond weer een pareltje.

Een interviewtje van jou met jou.

Dat ging zo:

Sylvana, vind jij alle blanke mensen racisten?

“Nee. Ik gebruik het woord ‘blank’ echter niet meer. Ik gebruik het woord ‘wit’.”

Sylvana, maar ‘wit’ is toch juist racistisch?

“Nee. Het woord ‘blank’ heeft een koloniale oorsprong, en stamt uit de tijd dat men wilde aangeven dat witte mensen superieur waren omdat zij ‘rein/puur/neutraal’ zouden zijn in tegenstelling tot de zwarte medemens.”

Sylvana, maar mensen zijn toch zelden wit of zwart? Eerder roze of bruin?

“Dat klopt. De kleuren staan dan ook symbool voor het sociale construct dat mensen in rassen en rangen verdeelt. Daarnaast geloof ik in Yin en Yan. Het staat voor mij voor de balans en het feit dat wit en zwart complementair aan elkaar zijn. Dus even krachtig.”

Ik moet altijd zo lachen, Syl, als ik die onzin van je lees. Denk je nou echt dat het mij ene fuck uitmaakt of jij mij ‘wit’ noemt of ‘blank’? Die Black Panthers-retoriek van je, denk je nou dat er behalve je fans in de Bijlmer, de Bouta-aanhangers in je directe omgeving en je helper whitey’s van LGBTHIQSFGRVSDFGDFGYUKXFHYS-kunne ook maar iemand een seconde van wakker ligt?

Als mijn moeder me ‘wit’ noemt, grijp ik naar de koortsthermometer. Als jij me ‘wit’ noemt, lach ik je vierkant uit.

Je raakt me niet.

Jij plukte geen katoen. Ik hield geen slaven.

Meer is er niet.

Dikke kus!

JanD

19 thoughts on “Aan Sylvana Simons

 1. Het ergst van alles is dat de media haar elke keer weer een platform geeft. Wat is de volgende brainfart ? Bij ons in de haven van Urk gaan roepen dat alle vissermannen wit zijn en dat er geen hardwerkende donkere/zwarte/gekleurde Noordzeevissers tussen zitten ?

 2. zonder in het discours te duiken van katoenplukkers en Pieten: ik maak me zorgen over het stukje meetlint om je pols. Enkel een grappige versiering of is het een waarschuwing tegen teveel of te weinig lichaamsgewicht. Verzorg je goed, Jan.

 3. Ben ik bezig met mijn zwembadje (weer opgezet dit jaar voor vrouwlief en de halve buurt).. ..kijkt de buurman over het schuttinkje van onze beide tuinen..
  Zo buurman ..lekker bezig.
  Je wordt al behoorlijk bruin ( ik heb de laatste 7 dagen 5 buiten gewerkt in de tuin) en zelfs op het pleintje ( andere kant van het huis) een spiksplinternieuwe schutting neergezet..je lijkt wel een Neger zei hij,,, en ik herkende je bijna niet.
  Ja ..mooi hé.. pareerde ik.
  Die witte harses van jouw buur… neigt me ..om mijn zonnebril te pakken .
  Zo.. de witte en zwarte stukken zijn weer gezet pareerde hij weer..
  Gaan we straks een potje schaken ?
  Ja..natuurlijk zij ik .. kunnen we tijdens het spel onze sociale vaardigheden weer eens oppoetsen en glimlachte .
  Neem ik biertje mee ?? of drinken we van jouw vervolgde hij..
  Nee. nee.. zei ik ..we drinken van mij..
  Ik drink namelijk lekkere bier ..en hij drinkt schultenbrau.
  Aangezien hij altijd wint met schaken ..spoel ik de wat vieze smaak ( door het verlies) weg met kwaliteit.
  Zullen we tijdens het schaken praten over Sylvana? ze zegt weer hele intrigerende dingen begon hij ..
  Nee. nee.we houden het wel gezellig buur .
  Gaan we praten over onze (eventuele) toekomst in al zijn varianten zonder domme opmerkingen? zei ik ..
  Nee ..nee buurman ..domme mensen en domme opmerkingen bestaan niet.
  Alleen onwetenden ..
  Dat zeg jij altijd zei hij..
  Ik vermoed buurman.. zei ik ..dat ik de conclusie domme mensen bestaan niet, zal moeten bijstellen.
  Er schijnt er toch nog één exemplaar te bestaan.
  JanD houd haar in de gaten..en ik hem.
  Gespreksstof genoeg zei ik ..
  ( tussen haakjes) ga jij nog sinterklaas vieren dit jaar buurman..die jongens van jou zijn tenslotte al 12..het wordt toch tijd om hun de waarheid te vertellen vind ik..
  Ach buurman….grapjas … je weet toch ..dat ze al niet meer geloven vanaf hun vierde jaar zei hij …
  Ja ..ja..zei ik ..
  Ok ..ok ..ik snap het bruggetje zei hij ..genoeg gespreksstof tijdens het schaken ..zie je zo ..
  Prima ..vertel ik jou van de vreemde lichtjes die ik zag afgelopen week s’avonds aan de hemel en de waanzinnige snelheid waarmee er een voortbewoog.
  Misschien komt het toch nog goed met de mensheid pareerde hij en worden we bespied ..
  hahahah.
  Inderdaad ..doen we Sylvana in de vrieskist ..

 4. Rene, de buurman en Jan D.
  Sylvana in de vrieskist? Heb ik geen ruimte voor. Ik heb daar al bruin brood, rood vlees, wit ijs, zwarte bessen, groene boerenkool en gele citroenen ingevroren. Potje schaken wil ik wel aan meedoen. Als ik mag kiezen geef ik wel de voorkeur aan de witte stukken boven de zwarte stukken. Wit begint en wint is toch het gezegde? Mooi toch? Tenslotte nog even dit. Als je op de verkeersborden in Rotterdam zoekt naar het woord “begraafplaats”, dan kan je lang zoeken. De borden zijn wel even groot als de borden waar vroeger bijvoorbeeld “Zuiderbegraafplaats” op stond. De tekst is nu gewijzigd in “Zuider met alleen een kruisje er achter”. Tja, tenslotte moeten we onze medemensen tegemoet komen, want niet bij elke bevolkingsgroep heet het “begraafplaats”. Zou dit ook het werk van Sylvana zijn?

 5. Beste Jan,
  Ik vindt je briefjes altijd leuk en prettig om te lezen. (Zelfs) Ook deze. Maar ik ben het met een aantal van de eerdere reacties eens dat je Sylvana geen platform moet geven voor alles wat ze zegt. Bovendien begint het te vervelen. Ik denk overigens dat er veel meer andere mensen zijn met echte invloed, die het waard zijn een briefje van je te ontvangen. Ga eens internationaal 😉

 6. Als iedereen en vooral de media eens zouden beginnen met Sylvana te negeren? Niet op tv uitnodigen, geen aandacht in kranten of welk blad dan ook? Nergens maar dan ook nergens meer haar naam noemen? Zou ze dan niet eindelijk haar grote waffel dichthouden en stoppen met aandacht trekken. Overdreven mediageil is ze, niks meer en niks minder. Ik heb schoongenoeg van haar.

 7. Jan, iedere seconde die je aandacht geeft aan deze mevrouw is totaal verloren tijd.
  Mevrouw Simons heeft besloten dat iedere seconde aandacht, besteed aan haar, haar afhoudt van het doodgewone feit dat zij nog nimmer heeft gehoord van het gezegde : “de hand in eigen boezem steken.”
  Zij heeft besloten dat haar huidskleur haar beroep is.
  Heel erg zielig…Zonder ook maar een grein humor. Ik raad haar een goede psychiater aan, nou, die zijn er voldoende voor haar hoor…..Want met de marktwerking in de zorg heeft zij een rijke keuze.
  Weet je wat SS ook zou helpen ? Een goed gesprek met de Braboneger !

 8. Maar, toch nog even, Madame Simons:
  Het ontbreekt u duidelijk aan historisch besef:
  Het werelddeel Afrika. Stammen. Stammenstrijd. In vorige eeuwen ( en nu nog ! handel in zielenpoten, handel die nu wordt bedreven door misselijke mensensmokkelaars !) werden de verliezers verkocht door de overwinaars aan de plantages van ja, inderdaad plantagehouders in Suriname.
  Klopt. Heel zielig. Maar mevrouw, als u in plaats van uw gezanik nu eens zou erkennen dat het uiteindelijk een onderlinge strijd is geweest tussen diverse Afrikaanse stammen die de meeste “schuld “draagt.
  Ja, ik weet er alles van : Mijn voorouders waren Portugese Joden die slaven opkochten van Arabische handelaren. En waar kwam hun “handelswaar ” vandaan ?
  Kijk Simons, de mensheid is slecht en het draait allemaal om geld. Helaas. Soit.
  Maar het is allemaal lang geleden. Eeuwen. Punt uit.
  Kunnen wij dan nu ophouden met zeiken ( U vooral ! ) en overgaan tot Nederland, het land waar u alle vrijheden geniet ? In 2017 ?
  Ik zeik ook niet meer over mijn familieleden die het lootje legden in de Tweede Wereldoorlog.
  Ik dank u. En een tip : Kijk eens naar de filmpjes van de Braboneger !

 9. Met enige glimlach lees ik deze stukjes. Dat de zelfbenoemde ” intelligente”? Simons niet begrijpt wat u schrijft is u niet ontgaan. Plagen mag.
  SS. is per definitie een racist. Ze ziet haar eigen ras als inferieur. Dat is GEEN enkel ras.!
  Maar SS. is ziek . Ze heeft last van het Willy Lynch syndroom.
  W .Lynch was een katoen planter, die zijn slaven tegen elkaar opzette in 1600.
  Met andere woorden liet “scholen “in collaboreren.
  “Daar hebben ze over driehonderd jaar nog last van” was zijn gevleugelde uitspraak.
  We zien in ss. het huidige bewijs van W.L.zijn uitspraak destijds

 10. Nou Jan, ik zou zeggen, ga lekker je gang en schrijf af en toe eens wat over dit en dat. Ik vind het altijd plezierig om te lezen en vind de reacties toch ook uitermate interessant. Toch altijd weer leuk om te lezen hoe zo een ieder op zijn eigen of haar manier reageert. Groetjes en ga lekker door waar je mee bezig bent. Ik kan er in ieder geval wel heel erg smakelijk om lachen.

 11. Ik denk dat syl jaloers is op zwarte piet omdat ie zwart is en zij een dyiaree kleur heeft .

 12. Allemaal volgers van je Jan? Deze jongen niet. Jan jongen, denk je dat Sylvana het ene reet kan schelen hoe jij over haar denkt? Dat zinnetje van jou ‘je raakt me niet’ is wel lachen, nadat je een hele brief aan haar gericht hebt. Ze raakt je dus wel degelijk. Vandaar dat je zoveel moeite doet om uit te leggen dat ze je niet raakt. Het zal me niets verbazen als jij soms badend van het zweet snachts wakker wordt! Sylvana is een heldin. Ze heeft een stukjte internet terreur aangepakt. Terreur door balletjes als jij die denken alles te mogen zeggen. Daar heeft Sylvana even een stokje voor gestoken. 20 witte mannen heeft ze voor de rechter gebracht en een taakstraf en strafblad bezorgd. Want, Jannetje, er is namelijk nog ongelooflijk veel racisme in dit land. Iets wat jij en je rechtsdenkende volgers maar wat graag trachten te ontkennen. Sylvana is in actie gekomen en de rechter heeft haar gelijk gegeven. Snap je dat Jantje? Dat betekent dat jij en je volgens donders moeten uitkijken wat je het internet op pleurt, want voor je het weet sta je ook het plantsoen te schoffelen en mag je de USA niet meer in vanwege je strafblad.

  Sylvana Simons is een held! Eindelijk iemand die het gedurfd heeft! KLASSE!!!!

 13. En balletje Erik denkt dat hij wél alles mag zeggen ?
  Heb je ook een spiegel in huis ? Zo ja, kijk er dan eens in.

 14. Ik moet net als JanD smakeljk lachen om een druiloor als​ Sylvana Simons cs. Ik ben gewoon een Nederlandse, met Nederlandse ouders, en ook opgegroeid in Nederland. Mijn pech is dat ik in mijn jeugd gepest werd omdat ik een huid heb die heel snel bruin word, met donker haar en bruine ogen. Dus werd ik (nu 60+) en ook mijn broers voor Turk uitgescholden. Ik ben nooit in Turkije geweest, en mijn ouders ook niet en heb eigenlijk nooit de moeite genomen om uit te zoeken wie mjn voorouders waren. Lekker belangrijk, maar het is verre van fijn om als kind steeds huilend thuis te komen omdat andere (witte? Dat woord is voor mij ook rassistisch btw) kinderen mij achterna kwamen, en zelfs werd geslagen en geschopt. Maar ik ben er overheen gegroeid, en lach er nu om… dat zou mevrouw Simons ook eens moeten leren. Als ik kijk naar mensen dan zie ik geen afkomst, kleur of religie. Nee, dan zie ik mensen die wel of niet verdraagzaam zijn, en een ander ook kunnen zien voor wie zij zijn… leuke, lieve, vrolijke, of misschien niet zo leuke, lieve, vrolijke mensen. Live with it…. Ik ben er in ieder geval sterker door geworden, en alleen mensen die ik liefheb en/of hoog heb zitten kunnen mij nog beledigen en/of pijn doen. Geen zwarte, witte, rode, gele of pimpelpaarse mensen die ik niet ken, kunnen mij nog deren of pjn doen…

  @Erik: Sylvana Simons een held(in)? Een held(in), daar kijk tegenop, dat zijn mensen die wat gepresteerd hebben, en daar reken ik mevrouw Simons in de verste verte niet onder… of je moet zeuren, zaniken,en zuigen ook een wetedschokkende prestatie noemen?

 15. Het is aan Jan of hij mijn reactie wil plaatsen. Want:
  Er zijn mensen die zich zodanig in een positie wringen dat zij worden uitgekotst.
  Dat is een psychiatrische stoornis. Als zij zijn uitgekotst voelen zij zich erkend en zijn zij tevreden, het geeft hen een bevredigend gevoel .
  Simons is er een van en ik ga er van uit dat u allen wel andere typjes kan bedenken… Ik geef nog één voorbeeld : Dolle Dries van Agt, Mr. A.A. M von Agt, die om deze reden nimmer Minister van Staat werd. Want wat dat betreft geef ik een Dikke Duim aan Mevrouw Mr. B.W. A. von Amsberg- van Oranje Nassau.

 16. Sylvana denk dat er veel racisme in dit land is omdat zij die opwekt ik zie geen enkele vorm van racisme ik ben zelf ook bruin!

 17. Beste JanD. Tijdens het TV optreden van SS bij Paul de Leeuw werd het me gisteren duidelijk… Ze was Door-Bitch, een soort uitsmijter. Wat ik mij afvroeg; zou iedereen wel binnen gekomen zijn, ze zou niet selecteren op huidskleur, maar op uitstraling… Mensen selecteren is racisme op zich. Toch?

 18. En wat SS voor het gemak ook vergeet:
  Er zijn meer dan genoeg mensen met een Surinaamse/Antilliaanse/Marokaanse/Turkse achtergrond die o.a. bij de politie hard werken, hun best doen, zich niet gediscrimineerd voelen, en voor een naar verhouding gering salaris iedere dag hun leven in de waagschaal stellen.
  Volg alleen maar het nieuws over de moordpartijen, ruzies en schietpartijen in 010.
  Ik heb groot respect voor deze mensen en het allerlaatste wat zij kunnen gebruiken is het vervelende gezanik van SS.
  EEN DIKKE DUIM VOOR DE POLITIE IN 010 , ZWART, WIT, GEEL, ROOD EN MET WELKE GODSDIENST DAN OOK.

 19. @Sonny:
  “Bruine” mensen die zich normaal gedragen ondervinden geen rascisme !
  In ons land worden al eeuwenlang mensen die van elders komen en zich een beetje aanpassen aan de hiero geldende mores geaccepteerd.
  Sterker nog, hun inbreng wordt zelfs gewaardeerd…..

Comments are closed.