Aan Sybren Kooistra

Sint

Beste Sybren,

Jij, de man die eerst in Nederland Jesse Klaver groot maakte en daarna de EU ombouwde tot de Groene Gemeenschap, eiste gisteren voor de 65ste keer het ontslag van Volkskrant-columnist Arthur van Amerongen.

Of de 66ste keer, hang me daar niet aan op.

Mijn eerste gedachte bij zo’n oproep is: ach, een doorgedraaide linkse activist, bezuinigingen op de GGZ, lekker laten lullen.

Mijn tweede gedachte: dat is fijn voor Arthur van Amerongen, want die nieuwe hoofdredacteur van de Volkskrant zal de overeenkomst met de columnist bij wijze van middelvinger vast meteen met een jaar of vijf verlengen én –als dank voor de extra clicks op de website– zijn honorarium à la minute verhogen.

Het zou nooit in mij opkomen om te denken dat zo’n structurele oproep van jou past in een groter plan.

Ik zou dus nooit denken dat jij meer bent dan een verwarde jonge man.

Of dat je onderdeel uitmaakt van een brede extremistische beweging, die een missie heeft.

Die bijvoorbeeld een Woordvoerder Propaganda heeft, die kinderen misbruikt en die een jongen die een wegwerpgebaar maakt, verwijt de Hitlergroet te brengen.

En die een Woordvoerder Bejaardenverlossing heeft, die vindt dat oudere mensen die de overheid te veel geld gaan kosten dood moeten.

En die een Woordvoerster Seksuele Bevrijding heeft, die toeziet hoe haar medewerker een meisje aanrandt en die medewerker vervolgens beloont met een nieuwe baan.

En die een Woordvoerder Heldenverering heeft, die de leerlingen op school gaat vertellen wat wij kunnen leren van helden uit het verleden.

En die een Woordvoerder Sociale Experimenten heeft, die wil testen hoe een maatschappij reageert op een invasie van kansarme, onderontwikkelde Afrikanen én van gewetenloze oorlogsmisdadigers.

En die een Woordvoerder Renovatiebevordering heeft, die winkels en woningen laat ontploffen.

Dat zou ik nooit denken.

Want wie zou dan die Woordvoerder Propaganda zijn?

Wie de Woordvoerder Bejaardenverlossing?

Wie de Woordvoerster Seksuele Bevrijding?

Wie de Woordvoerder Heldenverering?

Wie de Woordvoerder Sociale Experimenten?

En wie de Woordvoerder Renovatiebevordering?

Ik zou het echt niet weten!

Maar Google wel… 😉

Groet,

JanD

PS. Ik was gisteren weer bij de vrienden van Veronica Inside. Ontslagverzoeken graag richten aan Wilfred Genee.

De reacties van politici na #dboexc lijken wel érg op elkaar, aldus @jndkgrf. In zijn briefje spreekt hij de heren in Den Haag aan op hun gedrag. #RadioVeronica #VeronicaInside pic.twitter.com/1r11ziAJtx

— Radio Veronica (@radioveronica) November 19, 2019

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me.

6 thoughts on “Aan Sybren Kooistra

 1. Gecorrigeerde versie:

  Beste Jan,
  Als trouwe lezer van je briefje elke dag en the postoffline, heb ik besloten om een tijdelijke rustpauze in te lassen. Ik betrap me erop dat ik steeds meer radicaliseer door de dagelijkse waanzin die jij iedere dag beschrijft. Het is onvoorstelbaar dat in een periode van pakweg 10 jaar een aantoonbare minderheid, of het nu gaat om politieke, maatschappelijke, culturele, klimatologishe of algemene onderwerpen, het blijkbaar voor het zeggen heeft door met drammen hun agenda door te drukken ten koste van blijkbaar een zweigende meerderheid die het allemaal wel best vindt. Dat nota bene degenen die verantoordelijk zijn voor het zorgen dat het algemeen belang van ons land niet in gevaar komt, ook al geen ruggegraat meer hebben om hier tegen in verweer te gaan en een pas op de plaat houden, is diep en diep treurig.
  Ik heb respect dat jij, met naar ik aanneem soms inhouden woede of liever hoop ik met een grote dosis cynisme en humor toch dit iedere dag beschrijft (of soms je broer Kees of je vrouw). Bij mij neemt de woede steeds meer de overhand en daarom nu even de rustpauze.
  Als trouwe Veronica luisteraar blijf ik wel luisteren naar je hilarische radio columns!

  Het ga je goed met alles wat je doet en ik hoop in het nieuwe jaar weer terug te zijn.

  Hartelijke groet,
  Batavus

 2. Een eigenschap van een waanstoornis is de blindheid over het zelf en het absoluut totale geloof in het eigen gelijk.

  Dit leidt vaak tot komische situaties waar de buitenwereld de ridicule belachelijkheid van die persoon ziet maar het lijdend onderwerp niet, zodat deze laatste in vaak cummulatieve ziedendheid tot steeds grotere blinde woede groeit vanwege de vermeende blindheid van die anderen die ‘de waarheid’ maar niet willen zien.

  Om die reden worden er vaak grapjes over deze mensen gemaakt en worden zij niet serieus genomen. Maar hoe grappig het er ook uitziet, in diepere betekenis is dit niet grappig. En hoe belachelijk onschuldig het ook lijkt, in diepere essentie is het kwaadaardig.

  Want deze mensen gaan over lijken als zij de kans krijgen. Om het eigen gelijk te halen en bewijzen hoe onhaalbaar en onbewijsbaar ook. Vandaar dat debiele doordrammen van het klimaatmongooltje Sybren Kooistra om het ontslag van Arthur van Amerongen. Omdat Sybren de mening van Arthur niet veelt. Notabene een schrijver die in redelijk milde en niet-kwetsende woorden zijn punt op sarcastische en humoristische wijze neerzet. En net zo makkelijk open staat voor andere, ook hem onwelgevallige, meningen.

  Laat dat even goed op je inwerken: Sybren Kooistra wil een schrijver met een hem onwelgevallige mening van het brood roven omdat die een mening heeft die niet de zijne is.

  Daarmee is Sybren Kooistra het fascisme waardig. Sybren Kooistra is eigenlijk de über fascist die leeft op de grote hoop stront van onverdraagzaamheid. Sybren Kooistra ís een hoop stront. Stront daarmee beledigend.

  Sybren Kooistra op de goede plek met zijn lidmaatschap van GroenLinks. Een verzameling fascistische klimaatmongooltjes, blind van het vermeende eigen gelijk, welke als lemmingen de cognitieve afgrond van dissonantie inkukelen. Om daarna fris een nieuwe religie te zoeken.

  Want reflexie, dat zit er bij hen niet in.

 3. Schitterend, op alle “fronten”; je hoopt dat veel ouders dit lezen en eens tegengas gaan geven bij het indoctrinatieproces dat deze, in mijn ogen zeer gevaarlijke, rattenvangers van Hameln in Nederland, trachten van de grond te krijgen.

 4. Sybren Kooistra is van de soort die destijds op het
  Spui onder invloed van allerlei geestverruimends riep: Klaas komt…..Nadat zoveel jaren zijn verstreken spoort hij nog steeds niet.
  Normaal zindelijk denkwerk zit er niet meer in.
  Zo zie je wat dat soort middeltjes met je intelligentie doen.

 5. GROEN LINKS is een groot rattennest!! een nieuwe FASCISTISCHE BEWEGING in wording. met een Marokkaan als Hitler 2.0
  de Marokkaanse polizei houd nu al RAZZIA’s onder ONZE jeugd.

 6. De reactie van Maartend en Batavus zijn zo herkenbaar. Weet dat het radicaliseringproces zich voltrekt aan die zijde van het politieke spectrum waar jullie bieden maar waarschijnlijk het overgrote deel van de lezers die Jan’s bijdrage waarderen zich absoluut van willen en zullen distantiëren: D66 en GL voorop, met PvdD en DENK aan hun zijde, maar in hun kielzog ook partijen als de SP, PvdA, CDA, VVD en zelfs de CU. De redelijkheid en het realisme is eerder te vinden binnen FvD en PVV, al hebben die ook hun eigenaardigheden, maar die hebben een beslist minder kwaadaardig karakter dan de eerder genoemde ‘spitsen’. Laat je niet intimideren en gek maken door wat vooral op de publieke media wordt uitgebraakt, zoals nu meest recent weer over die spreekkoren van FC Den Bosch: hoe fout de aanhang zich ook moge hebben gedragen, de grootste fout zit bij diegenen die met selectieve verontwaardiging daarover vooral menen de voorstanders van zwarte piet hiermee de oren te moeten wassen en daarmee de echte radicalen zoals KOZP en ANTIFA zo niet steunen, dan wel in de kaart spelen. Want dat is inderdaad de huidige politieke realiteit: wie voor de eigen identiteit, cultuur en tradities een lans breekt wordt weggezet als aanhanger van een bepaald bruin en zwart gedachtengoed uit de vorige eeuw. En daarin schuilt het gevaar dat er bij mensen die normaal gesproken een afkeer van dat laatstgenoemde gedachtengoed hebben, daarvoor toch een sympathie kunnen gaan koesteren uit afkeer van de niet aflatende agitprop van de andere kant: die van types in en om D66 en GL voorop. Dat is het grootste gevaar, waar de agitproppers waarschijnlijk ook op uit zijn – provocatie heet dat – en daarom is bezonnenheid en zelfbeheersing geboden, zonder het vertrouwen en de vastberadenheid te verliezen. Ik blijf de briefjes van Jan gewoon lezen, maar met het voorgaande in gedachten tracht ik wel goed in beeld te blijven houden waar het grootste probleem zich bevindt. En daarnaast zijn er vele andere bronnen zoals Peter Siebelt, en ook Wim Dankbaar; de laatste is vooral het doelwit van types als Peter Rat de Vries: misschien is Wim wel een complotdenker, maar als Wim het is, dan kunnen velen van ons als lezers van Jan’s briefjes en – ondanks zijn stellige distantie van alles wat ermee te maken heeft – ook Jan zelf dat wel zijn. Denk tenslotte ook maar eens aan wijlen Pamela Hemelrijk, en haar werk “Niemands knecht”: daar staan al haar columns die ze geschreven had tot het moment van haar ontslag bij het AD rond de moord op Fortuyn. Tot zover mijn bijdrage: ik ben ook bereikbaar via mijn e-mail adres [email protected] en op Twitter @vm19630418, voor diegenen die hierover eens meer van gedachten willen wisselen!

Comments are closed.