Aan Sybrand Buma

Beste meneer Buma,

Zo zal het gaan.

Mark Rutte sleept er in Brussel een extra A4-tje uit waarin hij mag verklaren wat Nederland allemaal níet bedoelt met het associatieverdrag met Oekraïne. Geen extra geld, geen militaire samenwerking, geen toetreding tot de EU en geen vrij verkeer van werkenden tussen Oekraïne en de EU. Zoiets. Dat extra A4-tje verplicht de andere partijen tot niets. Rutte zal zeggen “een inspanningsverplichting”. Of zoiets.

In de Tweede Kamer komt de goedkeuringswet er in januari dankzij PvdA, VVD en D66 (en misschien GroenLinks) gewoon door. Uw CDA-fractie houdt dan vast aan uw “nee is nee”.

In de Eerste Kamer gaat de CDA-fractie onder leiding van Elco Brinkman Rutte echter wel aan de laatste benodigde stemmen voor een ‘ja’ tegen het associatieverdrag helpen.

En zowel voor- als tegenstanders van het respecteren van de uitslag van het referendum weten zich dan in Tweede en Eerste Kamer ‘goed’ vertegenwoordigd door CDA.

Na de verkiezingen wordt de Referendumwet dusdanig aangepast (nog hogere eisen aan het aantal handtekeningen, geen referendum meer over EU-zaken, enz, enz.) dat het volk weer terug gaat in zijn mandje.

Well played, meneer Buma.

Ik zou er bijna voor de politiek in gaan om deze walgelijke spelletjes aan de kaak te stellen.

Groet,

JanD