Aan Sophie in ‘t Veld

Mevrouw In ’t Veld,

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen in Hongarije is er alles aan gedaan om te zorgen dat Fidesz, de partij van Viktor Orbán, ze niet wéér zou winnen.

De zes oppositiepartijen, die al sinds 2010 bij alle verkiezingen kansloos zijn tegen Orbán, besloten zelfs één blok te gaan vormen, van de (extreem)linkse Groenen tot het (extreem)rechtse Jobbik.

Punt 1, punt 2 en punt 3 van het gezamenlijke verkiezingsprogramma dat Péter Márki-Zay aan de macht moest helpen: Orbán verdrijven.

Naast deze nationale tegenstand had Orbán ook nog met internationale tegenstand te maken.

Uit Brussel.

Van ene Sophie in ’t Veld.

Deze europarlementariër van D66, die in eigen land vooral bekendheid geniet als ordinaire zakkenvuller, wist niet hoe vaak ze moest benadrukken dat Viktor Orbán niet alleen de media in zijn zak heeft, maar ook nog een goede vriend van de Russische president Vladimir Poetin is.

Telkens zag je het zinnetje “…Orbán, goede vriend van de slager in het Kremlin…” of varianten daarop terugkomen in uw pleidooien om de Hongaarse premier van zijn troon te stoten.

En daarnaast vond u het maar een schande dat Orbán de Hongaarse pers in zijn zak heeft.

Dat laatste vind ik overigens ook.

Schandalig als media kruipen voor politici.

Ik moet er bijvoorbeeld niet aan denken in een land te wonen waar de Staatsomroep vlak voor de verkiezingen een documentaire maakt over een politicus en dat die politicus invloed krijgt op de uiteindelijke montage.

Stel je voor dat de Staatsomroep dat zou doen met Sigrid Kaag, de goede vriendin van de Palestijnse terrorist Yasser Arafat…

Ik moet er ook niet aan denken in een land te wonen waar een minister een partijgenote aanstelt om voor ons te bepalen wat echt nieuws is en wat nepnieuws is.

Stel je voor dat Kajsa Ollongren, die getrouwd is met een vrouw die verantwoordelijk is voor niet één, maar zelfs twéé dagelijkse actualiteitenprogramma’s bij de Staatsomroep, dat zou doen…

Ik moet er ook niet aan denken in een land te wonen waar de Staat censuur toepast.

Stel je voor dat Sigrid Kaag, de goede vriendin van de Palestijnse terrorist Yasser Arafat, als vicepremier in zou stemmen met een verbod aan social media-bedrijven en internetproviders om eenzijdig nieuws van bijvoorbeeld ‘Russia Today’ of ‘Sputnik News’ door te geven…

Ik moet er trouwens ook niet aan denken in een land te wonen waar zogenaamd onafhankelijke media zich voor het karretje van politieke partijen laten spannen.

Stel je voor dat Sigrid Kaag, de goede vriendin van de Palestijnse terrorist Yasser Arafat, mager mannetje Sjoerd Sjoerdsma, de leugen laat verspreiden dat informateur Johan Remkes bezopen bij een bijeenkomst van de beoogde coalitiepartijen zat…

Maar dat allemaal terzijde.

Zelfs met zes partijen tegen één zijn ze er in Hongarije, ondanks alle hoopvolle voorbeschouwingen in de Nederlandse media, bij lange na niet in geslaagd om Viktor Orbán weg te krijgen als premier.

Sterker nog: hij houdt zijn voor wetswijzigingen belangrijke tweederde meerderheid in het Hongaarse parlement.

Maar ga jij, goede vriendin van oorlogshitser Guy Verhofstadt, vooral door met stampvoeten.

En met zakkenvullen.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Voor op de schouw thuis.

UPDATE N = 1 natuurlijk, maar ik hoor ook andere geluiden. Niet vanuit een Brusselse villa, maar vanuit het land zelf:

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste donaties via Backme en incidentele donaties via Bunq. Waarvoor dank!

3 thoughts on “Aan Sophie in ‘t Veld

  1. Valt op de onderwerpen met echte mensen die zich misdragen op posities dat de gewone burger altijd het bittere gelach getaald wel fatsoenlijk te reageren?

  2. Klasse van Orban en Hongarije. Het heilige huisje Europa een flinke tik op de neus. Gelukkig zijn er nog enkele Oost-Europese landen die niet meegaan in die eurofiele gekte en waanzin. Landen die zelf het meeste hebben geleden onder het Duitse en communistische juk. Hongarije had in 1956 helaas geen gehypte mediafiguur en acteur op het wereldtoneel. Ooit in een ver verleden had Rutte ook nog de cojones van Orban. Daar is nu niks meer van over en een simpele klerk van Brussel geworden. Enfin, zomervakantie aan het Balatonmeer. Eljen Magyarorszag !!

  3. Aangezien alle informatie en nieuws tegenwoordig eenzijdig en gefilterd is, weet ik niet meer wat waar is en wat niet waar is. Censuur, propaganda, retoriek en beeldvorming. Het is lastig om neutraal te blijven onder sociale druk en drang vanuit de overheid. Cognitieve dissonantie in vaktermen. Je weet dat er iets niet klopt, maar toch zwijg je maar. Een mediageile acteur uit Kiev, een in zichzelf gekeerde maniak in Moskou, een demente stotteraar in Washington en zakkenvullend graaiend tuig in Brussel dat droomt van het Vierde Rijk, oke, zonder Hongarije dan. Kan me niet herinneren dat Nederland zich zo liet gaan in een oorlog ver weg. Zelfs niet met Vietnam, Srebrenica, 9/11, Fortuyn, MH17 of al die 345 aanslagen in Europa. Toen was het vooral pappen en nathouden en vol in de slachtofferrol. Schijnbaar voelt Europa zich nu sterk genoeg veilig achter de brede rug van Amerika. Oke, behalve tegen China dan.
    Na 2 jaar corona-ellende hoop ik spoedig weer eens op een normale tijd zonder allerlei externe factoren die hier de boel verzieken. Eens een paar rustige jaren zonder bullshit en negatieve prikkels. Dit land heeft al problemen genoeg. Even geen hysterisch staatsmedia circus meer.

Comments are closed.