Aan snurkend Nederland

Beste brave burger,

Hoe werkt fakenews?

Afgelopen woensdagochtend kon u bij de Staatsomroep en RTL zien “dat islamitische basisscholen de laatste vijf jaar als beste scoren op de Cito-toets”.

Ze hadden dit nieuws overgeschreven van de Volkskrant.

Woensdagavond plaatste de NOS in een klein lettertje onderaan het bericht de tekst: “In een eerdere versie van dit artikel stond dat islamitische basisscholen de laatste vijf jaar als beste scoren op de Cito-toets. Gemiddeld is dat niet zo; de gemiddelde Cito-score van islamitische basisscholen ligt volgens de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) lager dan het landelijke gemiddelde.”

Maar wie gaat later op de dag nog eens terug naar zo’n bericht om te zien of het misschien is gerectificeerd?

Ofwel: wie alleen woensdagochtend NOS of RTL zag, denkt vandaag nog altijd dat islamitische basisscholen gemiddeld het hoogst scoren op de Cito-toets (en vraagt zich hooguit af hoe dit in godsnaam mogelijk is, gezien de beheersing van de Nederlandse taal door veel mannelijke ex-leerlingen van die scholen).

Maar het gaat verder.

De Volkskrant, de bron van het fakenieuws, heeft die blunder nog altijd niet rechtgezet. Ook niet in de online versie van het bericht (waar wel een ander foutje werd hersteld).

Ofwel: wie het bericht nú, vier dagen nadat de NOS het ‘rechtzette’, bij de Volkskrant leest, denkt nog altijd dat islamitische basisscholen gemiddeld het hoogst scoren op de Cito-toets (en vraagt zich hooguit af welke ambtenaar bij DUO of Cito ze daarvoor hebben moeten omkopen).

Maar we zijn er nog niet.

Want hóe kwam de Volkskrant aanvankelijk tot de conclusie dat die islamitische basisscholen gemiddeld al vijf jaar het best scoorden?

Uit Cito-statistieken?

Uit DUO-statistieken?

LOL.

Dat hadden de vier (!) bij het artikel betrokken verslaggevers (Arnout le Clerq, Irene de Zwaan, Sarah Haddou en Semina Ajrovic) gehóórd van… religiewetenschapper en onderwijskundige Cok Bakker van de Universiteit Utrecht. En het werd bevestigd door de voorzitter van de koepelvereniging Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO), Gökhan Çoban.

De laatste mocht van de vier betrokken Volkskrant-verslaggevers zeggen: “Kinderen voelen zich op onze scholen thuis, waardoor ze optimaal presteren. De geloofsidentiteit van islamitische scholen draagt in positieve zin bij aan de onderwijskwaliteit.”

Kortom: geen cijfers die de conclusie ‘vijf jaar de beste cijfers’ staven, maar slechts twee meningen. Waarvan eentje van een actief politicus van de partij Denk (maar dat vond de Volkskrant blijkbaar niet relevant genoeg om te melden!)

Zijn we er al?

Nee.

Want wat de Volkskrant wél netjes meldt is dat de Cito-cijfers voor de vergelijking tussen de verschillende stromingen in het basisonderwijs éérst worden bewerkt.

“Bij het berekenen van deze Cito-scores worden wel ongunstige factoren in de thuissituatie, zoals schuldenproblematiek, laag opleidingsniveau en herkomst van ouders, meegenomen.

Kortom: zelfs de echte cijfers zeggen geen ene reet, omdat ze eerst worden gemanipuleerd.

Dus als u morgen in de Volkskrant leest en bij de NOS en RTL ziet dat Jan Dijkgraaf uit Eesterga de 100 meter sprint op het WK atletiek heeft gewonnen, dan was ik eigenlijk –ondanks de allerbeste hulpmiddelen– laatste, maar is mijn eindtijd enigszins aangepast omdat ongunstige factoren als mijn leeftijd, mijn lengte, mijn overgewicht, mijn gebrek aan talent en de huidskleur van mijn ouders zijn meegenomen.

En of u dan alstublieft niet het idee wilt hebben dat u door de mainstream media en de Staatsomroepen genaaid bent, want zij staan immers garant voor objectieve, onafhankelijke en betrouwbare journalistiek 🙂

Groet,

JanD

Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

17 thoughts on “Aan snurkend Nederland

 1. Kijk, dit soort observaties helpen om het nieuws te schatten op zijn waarde.
  Nu nog zorgen dat het ook gelezen wordt door de consumenten van de VK o.a.

 2. Goed dat je dit tot de bodem hebt uitgezocht, Jan! Tjonge wat worden we toch bedonderd. Geweldig dat er ook nog ander nieuws is! Maar ik denk dat de kop van dit artikel helaas wel de lading dekt. We “snurken” in Nederland lekker verder en gaan gewoon weer over tot de orden van de dag! Jammer! laten we met z’n allen nu eens echt wakker worden!

 3. Tja,vermoedde al zoiets, misschien een snelcursus hoe kan ik een potlood vasthouden ?ha, ha

 4. Nog iets: deze scholen krijgen per kind 90% extra geld.
  Vroeger gebeurde dat obv paspoort: een paspoort van Polen, China of Verwegistan betekende geen extra geld, had je een 2e paspoort van bv Turkije of Marokko dan wel: discriminerende schoolfinanciering op etnische basis dus… Balkenende 3 heeft dat gewijzigd: nu krijgen scholen nog steeds 90% extra geld maar nu omdat ze thuis geen Nederlands praten….
  Let wel: het gaat dan om kinderen welke in Nederland geboren en getogen zijn, Nederlands paspoort hebben, en waar vrijwel altijd minimaal 1 ouder al 25-30 jaar in Nederland woont.
  Maar ja, als het om allochtonen gaat is de standaard politieke reflex om er een zak belastinggeld tegenaan te gooien; dit itt tot autochtonen, die mogen altijd meteen zelf de rekening betalen.
  Waarom dit subsidiëren van ongewenst en schadelijk gedrag (want kind haalt die maatschappelijke achterstand vrijwel nooit helemaal meer in)? Je kan ook gewoon dat geld nuttig besteden, en een taaltoets invoeren: falen is gedwongen en op eigen kosten naar een ongesubsidieerde taalschool. Moet je zien hoe snel ouders iets gaan doen als je ze in hun portemonnee treft.

 5. Wat een drama zeg. De wereld zal vergaan mensen en het komt weer door de islamieten.
  Zeikerds dat jullie zijn als het leven jullie te zwaar uitpakt, maak jezelf dan gwn van kant i.p.v haat te creeeren en te verspreiden. Dat een islamitische of een joodse school het beste is doet er niet toe zolang de resultaten maar waar zijn. Bij dit artikel is de aanleiding het islamitische school om tot onderzoek te komen. Mocht het niks met islam te maken hebben dan had het niet onderzocht hoeven te worden. Goodluck with hating and think about your heart!

 6. Geweldig stuk Jan, mooi dat er nog iemand is die het zo ragfijn uitzoekt en prachtig weet op te schrijven. Hopelijk lezen de regeringsukkels ook jouw stukjes, dan zullen ze zich toch regelmatig achter de oren krabben? Alhoewel…….beter je kop in het zand steken. Het.

 7. De best scorende scholen in Nederland zijn al sinds mensheugenis: De reformatorische scholen. Ook iets waar je in de media maar mondjesmaat iets over hoort. Want tja… reformatorisch/christelijk en dus fout!

 8. Hendrikus Colijn in 1936; ‘Gaat u maar rustig slapen’. Pim Fortuyn in 2002; ‘Dit land is het zat, c’est ca!’ In Nederland anno 2019 is de verzuiling weer langzaam aan het terugkeren. Hadden we vroeger de katholieke, protestantse en socialistische zuilen, nu zien we steeds meer een linkse zuil, een rechtse zuil en een muzelmaanse zuil. Voor velen kan de dhimmificering van Nederland en West Europa niet snel genoeg gaan. Ook in 2019 was er weer een vloedgolf van honderdduizenden kolonisten, avonturiers, vrijbuiters, ontdekkingsreizigers, exoten en opportunisten die vanuit het zuidoosten een enkele reis Europa boekten. Tot overmaat van ramp is het merendeel lid van ‘een bepaalde religie’. Voor het linkse mediakartel volkskrant/trouw/nrc/nos/ntr/vara/vpro is dit natuurlijk ‘Gefundenes Fressen’. Als een roedel hyena’s die wachten op hun prooi. Van teletekst tot het jeugdjournaal. Soms subtiel en dan weer minder subtiel het woord van de linkse kerk prediken. Daarbij is een beetje fictie en feiten verdraaien en overdrijven geen enkele belemmering meer. Het permanente Trump bashen, de staat Israel, de Filistijnen, Baudet, Wilders, klimaathysterie, Brexit, Sinterklaas, de boeren, alles wat mannelijk wit is en bij voorkeur van middelbare leeftijd en provinciaal, die arme moslims, de eeuwige slachtoffers, subsidie junkies, racisme, discriminatie, etnisch profileren, maar bovenal voldoende deugpunten scoren. Dat is het huidige verdienmodel, men doet niet eens meer moeite om objectief te blijven. De linkse waarheid is de enige waarheid. Policor till you die. Het rode schrikbewind van Den Uyl uit de jaren ’70 lijkt weer helemaal terug. Elk woord onder het vergrootglas en wegen op een weegschaaltje. Dat eeuwige opgestoken calvinistische deugvingertje van de dominee en de koopman. Vooral niet teveel buiten de lijnen kleuren. Voor je het weet heb je tegenwoordig bij afwijkende meningen een strafbeschikking van het OM aan je broek. 2020 zal meer een ‘1984’ worden. Just another brick in the wall.

 9. Nepnieuws. Dat waar de gevestigde orde, de MSM, de politieke middenpartijen, voor waarschuwen. Zelfs een staatsorgaan wilden oprichten hiertegen. En hoewel onuitgesproken, vooral tegen onwelgevallige meningen, want het mogen dan wel middenpartijen zijn en MSM en gevestigde orde, waar het om gaat is dat zij vinden dat zij gelijk hebben en dat diegenen die een andere mening hebben ongelijk maar vooral slecht, zijn. Het staatsorgaan ofwel meningpolitie kwam er niet, ondanks de grote drang van de in de kern fascistjes bij bovengenoemde entiteiten.

  Ondertussen gaat de echte nepnieuwspropagandamachine gewoon door; weer bij bovengenoemde entiteiten. Het voorbeeld dat Jan aanhaalt is niet een vergissing, het is zelfs niet een andere interpretatie of lichte verdraaiing van de feiten. Het is regelrechte leugens verkondigen voor het eigen politieke gewin. Bijvoorbeeld statistieken vervalsen van het CITO.

  Zij kennen geen normen. Zij kennen geen grenzen. Zij kennen geen scrupules. Zij zijn gewetenloos in hun verwarde pad naar een onhaalbare utopie. Maak je geen illusies, zij zullen zonder blikken of blozen over lijken gaan hiervoor. Een onhaalbare utopie die ondertussen in Europa duizenden levens heeft gekost en factoren meer gewonden en slachtoffers van (groeps)verkrachtingen en ander lijden.

  Rechtvaardig zou zijn hen die zo gemakkelijk deze ellende op anderen afwentelen voor eigen politiek doelen, die bloedige rekening te presenteren. Want zij hebben wel hoogstaande dromen, maar die verdwijnt als sneeuw voor de zon als de bijbehorende prijs door henzelf moet worden afgerekend!

 10. IK lees steeds dat we zo worden genaaid en en belazerd. Wij zijn het die ons laten belazeren. door steeds weer in dezelfde politieke praatjes te geloven. En maar hopen dat er iemand op staat die er wat van zegt. Dan blijken die mensen die er wat van zeggen ook geen zuiver geweten te hebben. De mensen met een zuiver geweten die er wart van willen zeggen houden hun mond omdat ze anders de mond gesnoerd wordt door de heersende klasse. Kortom Laten we eerst zorgen dat we zelf niet te beschuldigen zijn van malversaties en andere ongewenste activiteiten voor we gaan klagen over anderen. Laat duidelijk wezen dat ik tegen elke vorm ben van politiek die tot stand komt door of vanwege het geld van anderen of niet toegestane beloftes.
  Zo wil ik ook absoluut niet roomser dan de paus zijn, want elke vorm van geloof is wat mij betreft te verbieden. Het gaat naar mijn idee allemaal om criminele organisaties. Of ze moorden uit naam van een geloof. Onderdrukken mensen, of kopen slachtoffers om/af om maar niet voor de rechter te hoeven verschijnen. Ik denk dat een burgeroorlog uiteindelijk het resultaat zal zijn omdat er nooit een politieke meerderheid zal komen die welke stroming dan ook zal brengen tot absoluut leiderschap binnen deze wereld.

  En nou heb ik genoeg gezegd. stop met zeiken en doe er iets aan wanneer je dit kan zonder steeds naar anderen te wijzen terwijl als je naar een ander wijst met je wijs vingen dan wijzen er nog steeds drie vingers naar je jezelf. denk daar maar eens over na.

  Greetz Dikkiedik

 11. Ik had het inderdaad gelezen maar wist wel beter. Aan het einde van het artikel de disclaimer van het bewerken van de cijfers. Toen werd het vermoeden bevestigd. We worden weer voorgelogen. Nepnieuws, zoals zo vaak bij de Volkskrant. Gelukkig heeft iedereen dit door, want het is te belachelijk voor woorden.

 12. Dit is wel erg triest…….er wordt dus bewust nieuws gemanipuleerd om ons op het verkeerde been te zetten.

 13. Ik dacht niet meer zo snel verwonderd te zijn. Ik ben zo langzamerhand wel wat gewend van linkerzijde.
  Maar dit is vele malen erger dan ik had verwacht.
  Dat noemt zich journalist en zegt alle gezinten te bedienen.
  Dit is volksverlakkerij en pure FAKE en zou niet ongestraft moeten blijven!

Comments are closed.