Aan Sietse Bakker

Back to School 2017

Beste Sietse,

Je moet in Nederland vijf jaar dood zijn voor er een straat of een brug naar je vernoemd kan worden.

Jij bent gisteren een petitie gestart om een van de bruggen die gebouwd gaan worden over het IJ in Amsterdam alvast naar burgemeester Eberhard van der Laan te vernoemen.

Normaal gesproken kan dat alleen als de betrokkene lid van het Koninklijk Huis is. “Wij vragen voor onze burgemeester een gelijke uitzondering”, schrijf je in de petitie, die ontdekt werd door de onderzoeksjournalisten van Het Parool.

Eberhard van der Laan als eerste Nederlander ooit gelijkstellen aan de leden van het Koninklijk Huis.

Tja.

Zoals wij op het internet dan zeggen: ik vind daar wat van.

Maar dat terzijde.

Je wordt in Het Parool neergezet als ‘internetondernemer Sietse Bakker (32)’. Dat maakt mij altijd een beetje nieuwsgierig, dat woord ‘internetondernemer’. Google is een vriendje van me, dus ik vond vrij snel een door jou zelf geschreven ‘biografie’.

Héérlijk leesvoer.

“Sietse Bakker (32) is CEO van digital agency Scrn en internet service provider Domeinbalie.nl. Ook is hij schrijver van twee boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, en spreekt hij regelmatig op evenementen in binnen- en buitenland over media, communicatie en leiderschap. Van 2011 tot 2016 was hij Event Supervisor van het Eurovisie Songfestival.

In 2011 publiceerde Sietse bij A.W. Bruna Uitgevers How To Live Wow!?, een introductie in de wereld van persoonlijke ontwikkeling voor tieners en twintigers. In november 2016 verscheen Sietse’s nieuwe boek, De Sparkle, over de impact van details in een razendsnel veranderende wereld.

Die ondernemende geest zat er al jong in –  toen hij amper tien jaar oud was startte hij zijn eigen televisiezender en op zijn vijftiende begon hij een luchtvaartmaatschappij. In z’n levendige fantasie, althans.

In het jaar 2000, net over de drempel van het nieuwe millennium, werd zijn fantasie werkelijkheid toen hij een website over het Eurovisie Songfestival startte. Niet zozeer vanuit zijn eigen interesse in het onderwerp, maar die van een jongedame waar hij meer dan warme gevoelens voor had. Het leek een goed idee om indruk op haar te maken. Met het meisje werd ’t niks, met de website liep het anders!

Van 1996 tot 2002 volgde Sietse het gymnasium op het Calandlyceum in Amsterdam. Daarna studeerde hij Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, maar de opleiding moest het afleggen tegen het lonkende ondernemerschap.

In 2003 – Sietse was toen negentien – startte hij Scrn. Niet zozeer vanuit concrete ambitie, maar vanuit pure noodzaak. De activiteiten rondom de songfestival-website waren inmiddels flink uit de hand gelopen. Met die ervaring op zak werd hij door de organisatie gevraagd om de internet-tak van het evenement op te zetten en te gaan leiden. Twee jaar later werd Sietse hoofd communicatie, in 2011 Event Supervisor. In 2016 zwaaide hij af in die functie, om zich volledig te kunnen focussen op zijn twee bedrijven.

Hoewel het Nederlandse publiek het songfestival pas weer in 2013 in z’n hart zou sluiten, ging die carrièresprong niet onopgemerkt voorbij. In 2009 werd Sietse door het blad Sprout uitgeroepen tot één van de 25 meest succesvolle jonge ondernemers, het jaar erop werd hij runner-up bij de verkiezing van Communicatietalent van het Jaar, een initiatief van de branchevereniging Logeion en het uitzendbureau Yaught.

In 2011 werd Sietse gevraagd om de internationale productie van het Junior Eurovisie Songfestival voor zijn rekening te nemen. Naast de editie in de Armeense hoofdstad Jerevan mocht hij ook leiding geven aan de tiende editie van het ‘jongere broertje’ van het Eurovisie Songfestival in Amsterdam.

In 2014 werd Sietse directeur van Domeinbalie.nl, opgericht door zijn goede vriend Danny Mekic’. Een jaar later werd hij tevens mede-aandeelhouder van het bedrijf.

Al in zijn tienerjaren raakte Sietse gefascineerd door persoonlijke ontwikkeling en de vraag: “Wat maakt het verschil tussen mensen die er wat van maken in hun leven, en mensen die het maar niet lijkt te lukken om de beste versie van zichzelf te worden?”

In 2011 kwam zijn eerste boek How To Live Wow!? uit. Het boek geeft jongeren een brede introductie in de wereld van persoonlijke ontwikkeling, die in het reguliere onderwijssysteem ontbreekt.

In november 2015 verscheen De Sparkle, het resultaat van een persoonlijke zoektocht naar de details die het verschil maken in je leven, om ons heen en in de wereld waarin we leven.

Sinds zes jaar spreekt Sietse zowel in Nederland als ver daarbuiten regelmatig bij bedrijven en overheid, op conferenties en scholen. Daarnaast is hij regelmatig te gast bij BNR, als lid van het Ondernemerspanel, en schrijft hij voor de Huffington Post.

Sietse woont in Amsterdam, samen met Fallon, met wie hij in 2016 is getrouwd. Zijn vrije tijd besteedt hij graag aan reizen, lezen en joggen.”

Wow!

Ik ben zeker een cynische ouwe man als ik vermoed dat je die petitie voor Van der Laan snel zal toevoegen aan je biografie op je website?

Want dat kun je goed, je biografie oppimpen. “En schrijft hij voor de Huffington Post” betekent bijvoorbeeld: schreef de afgelopen drie jaar wel drie hele blogs voor de Huffington Post…

Ik zei het al: tja.

Groet,

JanD

UPDATE Ik moet Sietse ook niet op zijn woord geloven, met z’n ‘uitzondering’. Alleen in Amsterdam en een paar andere dorpen hebben ze die ‘wet‘. Het Parooltje en het AD trapten er ook in.

 

6 thoughts on “Aan Sietse Bakker

 1. Als je huilt ben je een stakker
  Ga dan even voor de spiegel staan
  En dan is ‘ie voor de Bakker
  Want je kijkt je malle vaassie aan
  Mens, dan schrik je van je eige
  Je gezicht is groen en pimpelpaars
  Lach jezelf dan uit
  En trek een lollig snuit
  En lap de hele rommel aan je laars

  Mensen, denk er om, het is geen fantasietje
  Je komt allemaal in een etuitje
  Als je nog zo mooi gekleed bent, niemand ziet je
  Met z’n allen op een rij, de een licht in het zij
  De ander heeft ‘r lommerdbriefjes bij
  Ik denk maar; Nog een paar jaar
  En we zijn allen de sigaar . (=Wim Sonneveld)

   
 2. Hoewel ik mij had voorgenomen niet meer te reageren, kan ik het nu tóch niet laten.
  Die man is gewoon een puntgaaf voorbeeld van een handelaar in gebakken lucht, die een gebrek aan talent, kennis en kunde maskeert door arrogante babbels.
  En zoals altijd: afgeven op anderen “die het niet lukt”.
  En niet doorhebben dat zij zelf dertien in een dozijn zijn in hun genre..

   
 3. In Utrecht hebben ze de Dafne Schippersbrug. Voor zover ik weet, leeft deze dame nog. Ook Anton Geesink kreeg nog tijdens zijn leven een straat naar zich vernoemd.

   

Comments are closed.