Aan RTL Nieuws

Beste RTL Nieuws-redactie,

Jullie dachten dat jullie nieuws hadden gisteren?

Al in de jaren dertig van de zeventiende eeuw reisde de Italiaanse Siamese tweeling Lazarus en Joannes Baptista Colloredo door Europa om zichzelf voor geld tentoon te stellen.

In de achttiende eeuw deed een vrouwtje van 1.20 meter uit Guinea met een vrouwenlichaam en een apenhoofd hetzelfde in Amerika.

Zelfs jullie moet de naam Saartjie Baartman iets zeggen. Zij was een slavin van Nederlandse boeren in Zuid-Afrika die begin negentiende eeuw in Europa als ‘Hottentot Venus’ aan nieuwsgierige blanken werd getoond omdat ze erg klein was en een extreem grote reet, dikke lippen en lange schaamlippen had. Later werd het district Sarah Baartman naar haar genoemd.

En wellicht kennen jullie Charles Sherwood Stratton ook nog onder zijn artiestennaam Generaal Tom Thumb? Charles was in de tweede helft van de negentiende eeuw wereldberoemd in heel Amerika vanwege zijn geringe lengte (uiteindelijk 89 centimeter).

Films en seriesFilms en series

Halverwege de negentiende eeuw had je natuurlijk broer Maximo en zus Bartola uit El Salvador die vanwege microcefalie (een aandoening van het zenuwstelsel waarbij de groei van de schedel sterk achterblijft) een attractie waren en die er in 1867 met een knal uit gingen door op het toneel met elkaar te trouwen.

Tot begin twintigste eeuw traden de geestelijke gehandicapte dwergen Hiram en Barney Davis, twee ijzersterke broers, overal op als ‘de wildemannen van Borneo’.

Over Joseph Merrick, The Elephant Man, hoef ik zelfs jullie domste stagiaire niks uit te leggen.

Hoop ik.

Als ze toch aan het googelen is: Albert/Alberta Karas was/waren in de jaren ’60 van de vorige eeuw ook nog actief. Zoekterm: ‘hermafrodiet’.

Rond die tijd had je verder natuurlijk Grady Stiles nog. Die leed aan ectrodactylie, een afwijking waarbij je handen en voeten op de scharen van een kreeft lijken. Die noemde zich dan ook ‘The Lobster Boy’.

Omdat er ook nog gewoon gewerkt moet worden hier in Eesterga laat ik de vele honderden andere reuzen, wolfmensen, morbide obesen, vrouwen met baarden en meer van zulks die in de loop der eeuwen handel zagen in hun afwijkingen (of werden gezien als handel) maar even achterwege.

En dan dachten jullie gisteren níeuws te hebben?

Met een interview met een vent uit Hilversum met dikke spierballen en een baard die zwanger is van zijn eerste kindje omdat hij bij de transitie tot man zijn baarmoeder en eierstokken heeft laten zitten?

Hou op met me, hoor.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Omdat we niet normaal moeten maken wat niet normaal is.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat eenmalig via mevrouw Dijkgraaf of maandelijks via de rolstoelmarokkaan.