Aan Ronald Plasterk

Winter 2020

Beste meneer Plasterk,

De eigenaar van de tennisbanen op de Linnaeushof in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer heeft de banen blauw en groen geschilderd. De buurt kwam in opstand. Het Parool pikte dat op.

En u twitterde: “Het gaat goed met Nederland.”

Ofwel: zeik niet zo.

Precies de reflex die ik heb bij die drammende uitvreters van Kick Out Zwarte Piet, bij taalverkrachters die vinden dat ik me voortaan ‘cis-gender man’ moet gaan noemen en bij de opstelletjes van Asha ten Broeke in de Volkskrant.

Wij zitten de laatste tijd toch al vaak op één lijn.

Over die malle kongsi tussen de klimaatkerk en de klimaatindustrie bijvoorbeeld. U zette uw vraagtekens bij dat door de Gretariërs bejubelde en door de activisten van de Postcode Loterij zwaar gesponsorde boekje van Rutger Bregman. U bent er inmiddels ook van overtuigd dat we aan alle kanten genaaid worden, nu kernenergie maar niet besproken mag worden als serieus (en beter) alternatief voor windmolens en zonnepanelen.

En nu dus ook over de EU.

U schreef: “Guy Verhofstadt is vol verantwoordelijk voor de Brexit, door voortdurend te drukken op de ‘ever closer union’, die mensen niet willen. En hij gaat door, net zolang tot ook andere landen genoeg krijgen van zijn ‘diepe unie waar je nooit meer uit kan’.”

En: “Het is heel eerlijk van Guy Verhofstadt. Er kan geen misverstand zijn. Het gaat, zegt hij, enkel en alleen maar om de overdracht van macht. Die macht moet naar Brussel, en weg bij de lidstaten. Er is, zegt hij, geen andere weg. Het is kiezen of delen. Je draagt macht over aan Brussel of je stapt maar op. Dat hebben de Britten nu gedaan.”

Guy Verhofstadt, die ook namens de VVD van Mark Rutte en D66 van Rob Jetten het woord voert in het Europees Parlement. Die levensgevaarlijke volksmenner, die begin 2014 op het Maidan in Kiev olie op het vuur gooide tijdens de revolutie, waardoor de verhoudingen tussen Rusland en het Westen tot op de dag van vandaag verziekt zijn.

Ik juich het zeer toe dat u, toch als PvdA-minister van Binnenlandse Zaken tussen 2012 en 2017 keihard medeschuldig aan het afbraakbeleid van Mark Rutte, tegenwoordig (weer) een luis in de pels bent van de politieke en economische elite.

Waren er maar meer zoals u.

Alleen: het is misschien een beetje makkelijk om uw pijlen vooral te richten op die duivelse Belg.

Als uw woorden hem al bereiken, lacht hij u vierkant uit. U bent net een ‘Briefje van Jan’ 🙂

Er is een plek waar u meer invloed kunt uitoefenen: binnen uw eigen partij.

De EU is sinds de Brexit 66,4 miljoen inwoners kwijt. Dat is 13 procent. En toch wil de Europese Commissie niet mínder geld van de overgebleven lidstaten, omdat de EU de tering naar de nering gaat zetten, maar méér geld.

En ‘uw’ vice-voorzitter van de Europese Commissie, partijgenoot Frans Timmermans, waarschuwde Nederland gisteren op de Verhofstadt-manier voor rampspoed en ellende als Nederland weigert om de knip nóg verder open te zetten dan nu al gebeurt. “Ik hoop dat Nederland zich bewust is van de prijs die het straks kan betalen voor zijn houding”, dreigde de man wiens voornaam ik altijd met een ‘z’ wil schrijven.

Ik zou zeggen: tijd om uw stem ook in de eigen partij weer eens te verheffen.

U bent weliswaar geen verknipt meisje van 16, dus u begint met een forse achterstand, maar wie weet kan bij de PvdA uiteindelijk een tijdperk van gezond verstand beginnen.

Er is een wereld aan ontheemde kiezers te winnen voor wat heel, heel vroeger zelfs mijn partij was.

Toen-ie nog stond voor betaalbare huisvesting, goed onderwijs, prima zorg en respect voor de mensen die dit land na de oorlog hadden opgebouwd.

Toen Joop den Uyl de legendarische woorden sprak “dat alle mensen recht hebben op een eigen auto voor de deur, óók de arbeiders”.

En toen ‘arbeiders’ nog mensen waren die werkten voor hun centen.

Zie nu eens…

Vroeger was niet alles beter.

Maar de PvdA wel.

Groet,

JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties via Back me en incidentele giften via Bunq me.

Films en series

5 thoughts on “Aan Ronald Plasterk

  1. >>Toen-ie nog stond voor betaalbare huisvesting, goed onderwijs, prima zorg en respect voor de mensen die dit land na de oorlog hadden opgebouwd.<<

    Ik mis de tijd dat linkse partijen hier nog voor stonden, en dat de enigste linkse gekke henkies de PSP, CPN en PPR waren, totaal in de marge en onbelangrijk. Nu heeft zelfs de SP, onze laatste linkse hoop, een klap van de politiek correcte klimaatmolen gekregen. Uiteindelijk ging het bij links mis toen die partijen overgenomen werden door radicale studenten, die wel hun mond vol hadden van 'den arbeider' (tenminste toen nog wel), maar omdat ze bijna allemaal hoger opgeleid waren hadden ze geen benul van hoe 'den arbeider' leeft en denkt. Bijna alle 'middenpartijen' zijn overgenomen door hoger opgeleiden, vandaar dat al die partijen samenklonteren in wat eigenlijk 1 partij is geworden. VVD, CDA, CU, D66. GL, PVDA, het is allemaal 1 pot nat geworden, vandaar dat ze allemaal in 1 regering kunnen zitten of gedogen. Aan de periferie hebben we nog de SGP (die gigantisch in de zeik gezet werd over een Nashville verklaring die in Nederland van geen enkele invloed was omdat de SGP bijna geen invloed heeft, maar ja, homos, dus iedereen moest opeens een mening hierover hebben), de SP (die moeite heeft de kiezer ervan te overtuigen waar ze nog voor staan, kennelijk ook teveel hoger opgeleiden in het partijkader), en de gekke henkies van Minder Mocro's Wilders en Boreale Baudet. Die het nog veel beter zouden doen als ze wat beter op hun woorden zouden letten en wat minder boreale onzin zouden uitkramen. Minder Islam is prima, maar de gemiddelde PVV en FvD stemmer zou waarschijnlijk graag wat minder Islam bashing en boreaal geleuter zien en wat meer aandacht voor betaalbare zorg, huisvesting, onderwijs, zorg en lonen die eindelijk weer eens gaan stijgen. De gekke henkies van de PVV en LPF moeten iets minder gek worden en ik denk dat de SP juist wat gekker moet worden, en misschien komt het met die partijen dan weer goed.

  2. Ik mis de linkse partijen van toen als een gecompliceerde wortelkanaalbehandeling met een slechtzittende verdoving. Gekke Jopie heeft ironisch genoeg ‘den noeste arbeider’ keihard in den culo gepakt. Hier in de Oostelijke Mijnstreek zijn we nog steeds dol op ‘Jopie’. De man die plechtig beloofde dat ‘den schoorstenen van den staatsmijnen nog lange tijd zullen roken’. Het afvoerputje van Nederland dat enkel goed was om ‘Holland’ na de oorlog van gratis steenkool te voorzien. Om na gedane arbeid en wederopbouw keihard besodemieterd te worden. Dat de pvda inmiddels een kleine splinterpartij is geworden met zeurderige betweterige hipsters uit de grachtengordel en aan alle kanten door de sp is voorbijgestreefd doet alleen maar deugd. Karma is a bitch.

  3. Verdorie. Lekker strak en scherp weer. Toppie! Het zou mooi zijn als die knakker (Plasterk) het ook echt zou lezen. Ik hoop altijd dat de briefjes ook echt bij de specifieke personen aankomen.
    Maar ik ben bang dat zij allemaal al bevooroordeeld zijn alvorens ze het zouden lezen. …maar ik blijf hopen!
    Enne…Jan, succes met die belachelijke rechtzaak.:)

Comments are closed.