Aan Rikko Voorberg

Beste Rikko,

Op 4 mei ga je tijdens de Nationale Dodenherdenking je eigen feestje vieren, las ik in Trouw. Bij het Rembrandtplein in Amsterdam worden 3000 papieren kruisen in het gras geplaatst. En daar moeten dan tijdens de Nationale Dodenherdenking de asielzoekers worden herdacht die overleden tijdens hun pogingen het Beloofde Land Europa te bereiken. Je wilt met die actie “Nederland dwingen stil te staan bij de slachtoffers die wij, bedoeld of onbedoeld, zelf maken”.

Ik moet eerlijk toegeven: ik trapte er ook in.

Ik dacht ook dat het waar was. Dat je geen morbide geintje maakte over de rug van hen die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog om aan te tonen dat we in dit land aan het doorslaan zijn.

Maar ik was even vergeten dat jij die gozer was die eerder zwemleraar Benno L. liefdevol omarmde. Je houdt wel van een dolletje.

Well played, dominee.

Je hebt ons er weer even bewust van gemaakt dat we ons door op hol geslagen linkse gekkies niet langer in de daderhoek moeten laten drukken.

Dank!

JanD

PS. Meer van me lezen over die engnek? Kan via Blendle.

24 thoughts on “Aan Rikko Voorberg

 1. Mijn god dat is dan dominee,Jezus zei het al:Vader vergeef het hun,want zij weten niet wat zij doen.

 2. Hoe dan ook word ik hier heel verdrietig van. Ik zal de verzetsstrijders herdenken die hun jonge leven gegeven hebben voor onze vrijheid, waar we nu zo heerlijk misbruik van kunnen maken. Of gebruik kun je het ook noemen. We zijn jullie heel veel dank verschuldigd helden! Aan de Joden en de Sinti zal ik denken die zo misdadig behandeld zijn in WO2. Maar ook aan hen die later (recent) Europa als beloofde land zagen en verdronken met hun gammele rubberboten in de Middellandse Zee. ‘Wat doen we met onze vrijheid?’ Ik vrees dat die twee minuten veel te kort zullen zijn, dus ik ben maar vast begonnen met herdenken!

 3. Ik herdenk op 4 mei de vele mensen die hun leven gelaten hebben in de oorlogen. De vele vluchtelingen die hun eigen land in de steek gelaten hebben en anderen laten vechten voor een beter bestaan zal ik niet herdenken. Ook de vele bootvluchtelingen die om economische redenen hun land achter zich laten, verdienen het niet om gezamenlijk met de echte oorlogshelden herdacht te worden.

 4. Ik kan het vooral eens zijn met Luculles.
  We herdenken mensen die stierven voor ons Vaderland.
  Niet mensen die stierven terwijl ze hun Vaderland ontvluchtten op zoek naar een beter bestaan.
  Hoe sneu en soms begrijpelijk dat ook mag zijn. het is iets heel anders.
  Ooit mag men die gestorven vluchtelingen in Syrie gaan herdenken. Ik ben benieuwd of men dan in Syrie ook meteen de holocaust zal herdenken.

 5. Herdenken op 4 mei doe ik die mensen die zich op enigerlei wijze (onder oorlogsomstandigheden) hebben ingezet om het leven van slachtoffers dragelijk te maken.
  U en uw herdenking ken ik niet en ik ben ook niet van plan mij daarin te verdiepen (mijn fout). De mensen die u wilt herdenken voldoen op geen enkele wijze aan hen, die ik aanhaal in de eerste alinea. Herdenkt u hen die die het gehaald hebben of hen die het niet gehaald hebben? Verschillende wijze van herdenken lijkt mij. Denk er nog eens over na of nog beter, skip de hele handel. En ja, ik ben niet links.

 6. Je kunt je dominee noemen;theatermaker en al het andere van wat je van jezelf vindt.Dom ben je in ieder geval en waarschijnlijk gek op publiciteit.Hoe haal je het in je hoofd om juist op de dag dat we hen herdenken die voor ons gevochten hebben wil jij met je domme kop op het Rembrandtplein gaan staan om de mensen die bewust in gammele bootjes zijn gestapt om in een ander land te gaan genieten van verworven vrijheden verdronken zijn.Heel bewust geef je ook aan je niets aan te trekken van de mensen die hier erg verbolgen over zijn.Je bent niets anders dan een verschrikkelijke idioot!

 7. deze dominee, (zeg maar sukkel) snapt het niet helemaal het gaat om het herdenken van onze oorlog 40-45 en de mensen die daarbij zijn omgekomen, en het gaat hier niet om asielzoekers die om wat voor reden hun land ontvluchten, en daarbij omkomen, en als we
  stil gaan staan bij alle doden die omkomen bij alle oorlogen en conflicten over al in de wereld, dan hebben we veel meer ruimte nodig om al die kruisen van deze gestoorde dominee te plaatsen, doen we dan maar lekker op een andere dag, afblijven van onze dodenherdenking

 8. Rikko, hoe publiciteitsgeil moet je zijn om dit zelfs maar te bedenken??
  Handen af van de nationale herdenking op 4 mei

 9. De Dominee, de Theatermaker, De Progressieveling, De Theoloog. De Zorgzame, De Empathische, De Christen, de De Denker.
  Tot hier met mijn titelatuur, want ik zal toch te kort schieten. Voor de Voorberg- types van deze wereld zal het immers nooit genoeg zijn. Hun roeping is immers ons te overladen met hun ‘goed zijn’, hun alles overheersende poses met ‘het goede. Met ‘het goede’ van henzelf wel te verstaan, het goede van hun eigen compromisloze bedenksels. Intussen zijn er op rond en achter de Dam opnieuw talloze ‘anders denkenden’, ‘anders voelenden’ beledigd. Zij’n hun gevoelens weer getart en gekwetst. Maar dat doet er niet toe. De dominee heeft zijn preek aan het volk kunnen verkondigen. Hij heeft de symbolen van zijn bedenksels kunnen planten. Voorberg, de dominee die er niet voor iedereen is. Zijn ‘zie- mij- eens’ missie is weer volbracht.

 10. Rikko wat jammer dat je hierdoor publiciteit wilt krijgen zodat mensen je boeken gaan lezen.
  En papieren kruisjes vouwen omdat je niet weet wat we op 4 mei herdenken?
  Natuurlijk is het vreselijk dat vluchtelingen verdrinken en dat Saoudi Arabië de eigen moslimmensen weigeren op te nemen. Een rijk land en die kunnen en willen hun eigen geloofsgenoten niet opvangen?
  Wat zou het fijn geweest zijn als jij nu eens als creatieveling met een eigen origineel idee zou kunnen komen inplaats van je zin doordrukken.
  Preek eens en alle soldaten legden hun geweren neer en zagen dat iedereen een keuze voor goed en vrede kan maken.
  Ik hoop voor je dat de kruisjes niet natregenen en je er daarom ook een pluutje bij kunt maken.
  Is dit echt wat je wilt?
  Laat 4 mei een herdenking zijn voor het lot wat de joden en Sinti is overkomen. En preek een nieuwe datum een witte vlag voor vrede en alle slachtoffers………
  Fijne dag Marianne

 11. Ik vind het zo jammer dat door deze demonstratie twee dingen door elkaargehaald worden. Het werkt polariserend en bereikt niet het beoogde doel. Deze herdenking kan jaarlijks plaatsvinden op een andere dag waardoor er veel meer aandacht is voor het onderwerp. Er kan in het kader daarvan veel meer voorlichting worden gegeven waardoor het veel positiever kan werken.
  Laten we op 4 mei WO II herdenken met al het vreselijke leed dat daarmee gepaard ging voor joden, homo’s Sinti, roma, verzetsstrijders , militairen, burgers enz. Ook voor de nu nog levenden heel belangrijk. Nel, 78 jaar

 12. Wat mij betreft herdenken we op 4 mei de mensen die gedood zijn door de Duitsers: Joden, zigeuners, gehandicapten, homo’s en wie er nog meer naar de concentratiekampen gestuurd werden. Plus de gevallen geallieerden die geprobeerd hebben Nederland te bevrijden en alle gevallen Nederlanders.
  Dus NIET de gevallen Duitsers (een gotspe om die er ook bij te willen betrekken) of de Marokkanen (die hebben niets met Nederland in WOII te maken gehad).
  En verder niets. Ook geen slachtoffers van de Golfoorlog of de Falklandoorlog of de Vietnamoorlog of welke oorlog dan ook. Alleen die van WOII.
  Wil je andere (oorlogs)slachtoffers herdenken, dan zijn er nog 364 in een jaar. Take your pick maar blijf van 4 mei af.

 13. Eigenlijk moeten we dus een stelletje lafbekken en/of gelukszoekers herdenken die te lamlendig zijn om op te staan tegen hun onderdrukking (zo die er al is) of te lui zijn om zelf handen handen uit de mouwen te steken om hun land op te bouwen. Precies het tegendeel dus van het verzet in WO II en de jongens die in juni ’44 in Normandië zijn geland om het onze ouders mogelijk te maken onze huidige (nog) vrijheid te bewerkstelligen. Bizar!

 14. Theoloog Rikko Voorberg kan beter een dag in het jaar kiezen om de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk te herdenken, vind men raar dat men steeds meer afstand neemt van de kerk en dat noemt zich theoloog, uittreden vent en ga een vak leren en probeer niet in de publiciteit te komen over de ruggen van mensen.

 15. Ik betreur de vele doden die vallen bij de oversteek naar “het beloofde land” maar de nationale dodenherdenking is voor mij de dag dat we de doden herdenken die zijn gevallen terwijl zij zich inzetten voor onze vrijheid! Meneer Voorberg zou zichzelf eens moeten afvragen hoe dit overkomt bij de nabestaanden van de aanslagen gepleegd door terroristen die zich onder de “vluchtelingen” bevonden. Menner Voorburg zou beter een herdenkingsdag kunnen organiseren voor alle slachtoffers van misbruik door “dienaren van God” . De stroom van vluchtelingen naar west europa zie ik eerder als een bedreiging voor de vrijheid en manier van leven waar al die mensen in het verleden hun leven voor hebben gegeven. Ik neem aan dat meneer Voorburg er geen enkele probleem mee heeft om dan maar geen kerstmis, hemelvaart, Pasen en Pinksteren te vieren?

 16. is deze man wel goed bij zijn hoofd om onze herdenking dwars te zitten wat onze jongens hebben gedaan dat mag niet afgepakt worden voor vluchtelingen die zijn om gekomen die hebben het zelf op gezocht maar onze jongen hebben het voor ons vaderland gedaan. ga ergens anders aan werken maar valt ons niet lastig 4 mei is onze herdenkings dag.en dat moet niet verstoort worden.

 17. Rikko blijf bij je afkomst als zoon van een dominee Jij moet beter weten Ken je geschiedenis Heel jammer dat je zo 4 mei wil verstoren Vluchtelingen moeten we in ons hart sluiten en helpen maar niet op deze manier Wat zit hier achter van Jouw?
  Laat 4 mei aan de slachtoffers en hun nabestaanden van de tweede wereldoorlog En op de Dam is alle vrijheid om iedereen te herdenken die jezelf wil Maar verstoor het bijzondere karakter niet van 4 mei zoals we dat al 72 jaar doen Je hebt alle andere dagen van het jaar mogelijkheden om iets voor vluchtelingen te doen!

 18. Je moet je als dominee toch wel vreselijk schamen………..4 mei is voor onze doden……….helden die gevallen zijn in 40/45…………ook voor jou mooie dominee………doordeze helden kan jij hier nu deze onzin uitkramen………..

 19. Het is zo simpel, burgemeester vd Laan moet het gewoon verbieden dan zijn we meteen klaar.

 20. De burgemeester moet het gewoon verbieden wat rikko wil nadat de joodse gemeenschap dit initiatief liever op een andere dag wil. Het toont van rikko weinig respect te hebben voor al de joden,Sinti verzetsmensen,homo’s en de oorlogslachoffers die hier vielen.
  Zo krijg je geen begrip voor zijn betoog ondanks dat het erg is dat echte vluchtelingen verdrinken.
  Hij lijkt mij een beetje aan het puberen terwijl zijn inborst wel goed is. Stop er mee en vouw je kruisjes vooreven voor een andere dag.
  Je kwetst de slachtoffers die nog leven hier ook mee.Waarom herdenk je de vluchtelingen niet in je kerk met een kruisje . Is het nu zo moeilijk om iets anders te verzinnen? Waarom dat schoppen om gehoord te moeten worden? Is dat tegenwoordig christen heten?

 21. Vader was heel erg roomskatholiek. Dat moest hij van zijn ouders zijn, zijn kinderen moesten dat van hem zijn. Enkele weken voor zijn overlijden belde hij me, zei: “Je moet vergeten, vooral vergeven”. Ik antwoordde: “Vergeven is geen plicht, het is een gunst”. Zoals doorgaans was vader het ook op dit punt niet met me eens. Tijdens zijn uitvaart was het de laatste keer dat ik in een kerk was, 100% zeker gaat mijn kist niet door welk Godshuis dan ook. Fanatieke gelovigen, welk geloof doet er niet, dicteren, bevelen, negeren signalen, leggen hun wil op. Overtuigd van hun eigen gelijk hebben ze geen enkele voeling met de meerderheid, met de democratie. Democratie is voor hen de wilsoplegging door de minderheid, de regerende minderheid. In alle mogelijke facetten van het maatschappelijke bestel zijn er de enkelingen die de meerderheid overschreeuwen. Geert Wilders, Quinsy Gario, Anousha Nzume, Sylvana Simons. De laatste drie anti-Zwarte Piet-voorman/voorvrouwen en, net zoals dominee RIKKO VOORBERG, theatermaker. Een verdacht beroep. Vroeger goed voor een avond fraai, doordacht, theater, toneelspel, amusement, nu alleen maar volksmanipulatie ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Het publiek, de meerderheid, is waar men uitwerpselen aan heeft want het gaan de theaterma(a)k(er) alleen maar om het eigen levensgenot. Het levensgenot van de ontregeling, van het eigen plezier. Het eigen plezier, het eigen gelijk, waarin geen enkele ruimte voor anderen is. Waarom moet ik me schuldig voelen betreffende die (boot)vluchtelingen? Heb ik er ook maar eentje geadviseerd om zijn landgenoten in de steek te laten? Te vluchten? Herdenken is beslist geen feestje, zeker niet nu het elk jaar dreigt te worden verstoord door tot geen enkel compromis bereid zijn misbruik van de democratie makende zoals voornoemde Voorberg. Van het Rembrandtplein verhuisd naar de Nieuwmarkt… Bewijst u uzelf, die vluchtelingen, de slachtoffers, de gevallenen, de Nederlandse goegemeente, een dienst? U heeft dat speciale van de Nationale Dodenherdenking ruw verwijderd. Allerzielen, vluchtelingenacties, milde Godsdienaren, bestaan niet meer want u heeft gekaapt, gedramd, de boel naar de filistijnen geholpen. Dominee, de allerhoogste tijd om eens te biecht te gaan bij Sint Nicolaas want uw gulzigheid is een helse zondigheid. Net zoals mijn vader deed zorgt uw dwangmatige wilsoplegging voor onherstelbare verwijdering. Iemand zoals u zal de oorzaak zijn dat er over tien tot vijftien jaar hèlèmaal niets meer in ons land zal worden herdacht, de kerken nòg leger zullen zijn als ze dat nu al decennialang zijn… Kom zo spoedig mogelijk tot inkeer. Doei DomiNEETJE..!

 22. ik hoor net dat de idiote herdenking van Rikko niet doorgaat, godzijdank, wat een randdebiel zeg

 23. ZIJN herdenking gaat niet door!
  De ONZE zal met veel respect en eerbied vanavond en nog vele vele jaren daarna worden herdacht.
  Dat is de vrijheid in NL

Comments are closed.