Aan PvdA-Europarlementariër Kati Piri

Naar Buiten - Genieten

Mevrouw Piri,

Wat zou wijlen Eberhard van der Laan er van gevonden hebben?

Dat vroeg ik me af toen ik gisteren zag hoe u stemmen probeert te ronselen voor de PvdA tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen. Zo:

Ik weet nog goed dat Van der Laan in 2010 als PvdA-minister van Binnenlandse Zaken zei dat politieke partijen geen verkiezingscampagne in het Turks, Arabisch, Engels of andere vreemde talen moesten voeren toen Lodewijk Asscher opeens Turks bleek te lullen.

“Dat kan niet”, vond hij. “Het is niet te rijmen met de boodschap dat nieuwe Nederlanders de taal moeten leren.”

Politieke partijen hielden zich na die oproep van Van der Laan een tijdje gedeisd. En áls politici de kiesgerechtigden daarna al aanspraken in het Turks of het Arabisch, dan gebeurde dat door dubbelpaspoortige politici die Turks of Arabisch als moedertaal hadden. Zoals de toenmalige PvdA-talenten (LOL) Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk in 2012.

Maar u, Europarlementariër voor de PvdA, bent geen Turkse. Of Marokkaanse. U bent Hongaarse. U bent geboren uit naar Nederland gevluchte Hongaarse ouders en sprak tot u naar de kleuterschool ging thuis alleen Hongaars.

Dus áls u kiezers zou willen trekken in uw ‘eigen’ taal omdat ze onze taal niet begrijpen (wat bij Hongaren die hier al jaren verblijven overigens zelden het geval is), zou u dat hooguit in het Hongaars moeten doen, toch?

Dán zou Eberhard van der Laan het misschien nog een béétje hebben begrepen.

Nu u de kiezers in de grootstedelijke volkswijken echter in het Nederlands én Arabisch aanspreekt blijkt u niets te hebben geleerd van zo ongeveer de laatste PvdA’er die soms snapte waar dit land kapot aan gaat.

Van iemand die al sinds haar stage tot het gevolg van de zelfverklaarde redder van ‘Europa’ Frans Timmermans behoort en die daarna het ene na het andere baantje door hem toegeschoven kreeg, hadden we waarschijnlijk ook niet anders mogen verwachten.

Opportunist’ is zijn middle-name.

En blijkbaar ook de uwe.

Heb ik nog één vraag.

Wat stáát er?

Groet,

JanD

PS. Weet u waar ze het verrekken om in het Arabisch te schrijven?

UPDATE En met wie liep u zaterdag deze folders uit te delen? Het zal eens níet zo zijn…

5 thoughts on “Aan PvdA-Europarlementariër Kati Piri

 1. En in de rest van Nederland voert ze campagne in het Fries, Nedersaksisch, Limburgs en Rotterdams natuurlijk.

 2. Links wil niet dat die bidsprinkhanen integreren. Links wil slechts hun stemmen.

  Dat zij zich daarna als vijfde kolonne ontwikkelen tot vijanden van Nederland zoals Kuzu en Öztürk en Azarkan, dat interesseert ze geen hol.

 3. Heb mevrouw Piri herhaaldelijk aangesproken op de mensenrechtensituatie in Spanje. Daar zit een halve Catalaanse regering al bijna twee jaar achter tralies zonder gefundeerde tenlastelegging. Mevrouw is daar niet op aanspreekbaar. We hebben volgens la Kati in Europa geen politieke gevangenen en als er al iets mis is, dan alleen in Polen en Hongarije.

 4. Ga je in Turkije ook in het Nederlands campagne voeren zodat de Gestapo/Denk/AKP dat moet gaan vertalen?

 5. Een beetje googlen Jan, dan had je kunnen weten waarom Kati ook in andere talen campagne voert. (En google dan ook even over hoe Hongaarse vluchtelingen in Nederland ontvangen werden en hoe we nu met vluchtelingen om gaan…)
  Kati Piri heeft een prima website, waarop zij uitgebreid verantwoording aflegt voor wat zij zoal doet en waar haar standpunten vandaan komen. Zij is rapporteur Oost-Europa en Turkije en zet zich ook actief in voor de mensen in de Rif (Marokko) en voert daarover vaak het woord in het Europees Parlement. Het verklaart ook waarom ze in progressieve Marokkaanse, Koerdische en ook Turkse kringen zo populair is. Zie bijvoorbeeld:
  https://www.vrij-links.nl/artikelen/het-kati-piri-effect-van-stemvee-naar-volwaardig-electoraat/
  Overigens heeft zij door o.a. een werkbezoek aan het onderwijsteam van het AZC en de taalcursussen in het DigitaalHuis (bibliotheek) hier in Balk blijk gegeven van het belang dat zij hecht aan taalonderwijs. Toch een tochtje van zo’n 600 km op en neer.
  Directie AZC, leidinggevenden van het DigitaalHuis, iedereen waardeerde het, maar vooral de vluchtelingen uit Syrië, Iran, Afghanistan, Irak, Oost-Congo en Eritrea.. zij voelde zich gezien en voor hen gingen de lessen Kennis Nederlandse Maatschappij -onderdeel inburgering- ineens leven! Iemand uit het Europees Parlement kwam naar hen toe, wilde met hen praten over de taal leren, een plekje vinden in dit land…
  Het is dan ook niet meer dan gepast dat zij ook in het Arabisch en Turks campagne voert, het getuigt ook van respect voor die talloze 1-e generatie arbeidsmigrantenvrouwen die hun man achterna zijn gereisd en de taal nog steeds erg moeilijk vinden.
  Dus Jan, ik denk dat Eberthard het niet met je eens zou zijn geweest.

  @Willem Jan: Tip: richt je tot iemand die dat als aandachtsgebied heeft, niet tot iemand die het al druk genoeg heeft met het uitoefenen van haar taak. Mijn ervaring is dat politici in Brussel heel benaderbaar zijn en eigenlijk altijd een persoonlijk berichtje terug sturen. Ik lees uit jouw reactie dat Kati je haar standpunt ook heeft laten weten. Was dat in Den Haag ook maar zo… En accepteer dat mensen het niet altijd met je eens zijn, zelf denk ik ook niet dat Puigdemont en companen politiek gevangenen zijn, ik zie ze als wetsovertreders, maar prima dat jij daar anders over denkt en je daar voor in zet! Het voorkomt hopelijk dat ze een belachelijke straf krijgen.

Comments are closed.