Aan prins Bernhard jr.

Beste Bernhard,

Volkomen terecht dat je niet gediend bent van de populisten van de PvdA, die punten denken te scoren door in het verkiezingsprogramma een naar jou genoemde ‘Prins Bernhard-belasting’ op te nemen, die ze willen opleggen aan huisjesmelkers.

Het is zo ontzettend goedkoop weer van Lodewijk Asscher.

Maar gelukkig heb jij binnenkort de kans om die engnekken terug te pakken.

Je weet hoeveel moeite je neef Willem altijd heeft met het in elkaar flansen van zijn Kersttoespraak?

En dat zal dit jaar nog moeilijker worden, want Max en de meiden zijn nog steeds pislink op het gepeupel dat zeurde over hun salarisverhogingen en dat fotootje van haar en neef Willem met die Griekse restauranteigenaar. En dat de herfstvakantie naar de Griekse vakantievilla al na een dag moest worden afgebroken, zinde je schoonnicht al helemaal niet.

Dus de stemming op Huis ten Bosch is niet zodanig dat Max en de meiden het neef Willem zullen vergeven als-ie weer zo’n lulverhaal afsteekt over “zware omstandigheden zus” en “samen met z’n allen zo”. Ze verwachten een beetje vuurwerk. En van die meeschrijvende knipmessen van de Rijksvoorlichtingsdienst zal het niet komen.

Dus weet je wat je doet?

Je rijdt met één van je batterijauto’s naar Den Haag, laat Max een fles pauperdrank uit de kelder halen, klapt je laptop open en ramt er in een uurtje even een vlammende kersttoespraak uit waarin je afrekent met het PvdA-tuig dat over jouw rug punten dacht te scoren bij het plebs.

En dan stop je er geinige dingetjes in als een Lodewijk Asscher-subsidie voor geestelijke hulp aan achterkleinkinderen van oorlogsmisdadigers.

Bol.com Algemeen

En een Jetta Kleinsma-verhoging op de huurprijs van moestuinen die ervoor zorgt dat die AOW’ers eindelijk eens gewoon achter de geraniums gaan zitten omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.

Een Kuzu- en Özturk-training is ook wel grappig. Daar leren soldaten van dictators als die Erdogan hoe ze een paar jaar kunnen doen alsof ze onze democratische rechtsstaat respecteren, zodat ze als stemmentrekkers op de lijst van gewone politieke partijen komen om zich daarna af te scheiden van het stiefmoederschip.

Zelf heb je, nu je dit leest, vast al het Kwartje van Kok bedacht. Dat is een zogenaamd tijdelijke accijnsverhoging die dan een jaar of miljoenmiljard blijft gelden.

Ik zou ook iets doen als de Loden Lodewijk. Da’s een stalen kogel met daarop een ingegraveerde foto van een glimlachende Lodewijk Asscher. Die wordt gratis gestuurd naar mensen die een einde willen maken aan hun leven door de mede door Asscher veroorzaakte Toeslagenaffaire. Als ze die dan aan hun voeten doen als… nou ja, je snapt het.

De Timmermans-aalmoes is ook wel een aardige. Als de mensen straks straatarm zijn omdat ze op last van die volgevreten machtswellusteling allemaal waardeloze ‘investeringen’ aan hun huis hebben gedaan, krijgen ze allemaal 13 euro (per jaar, bruto) om de warmtepomp tenminste een dag volop te kunnen laten loeien. Al kun je er ook het Diederik-duppie van maken, genoemd naar  de ware architect achter die klimaatwaanzin, Diederik Samsom.

 Sint 2020

Verder laat je neef Willem ervoor pleiten dat er meer Job Cohen-thee wordt gekocht bij de biologische winkel, omdat die toverdrank ervoor heeft gezorgd dat er na de afslachting van Theo van Gogh geen columnisten meer op klaarlichte dag aan ‘de’ profeet zijn geofferd op de Linnaeusstraat in Amsterdam.

Een subsidieloket ter bevordering van meer qua kleur gemengde huwelijken noem je het Kirsten van der Hul-huis, een opvangschuur voor heroïnehoeren wordt natuurlijk de Rob Oudkerk Residentie, alcoholisten op leeftijd worden opgevangen in het Bram Peperhuis en emotioneel incontinente verveelvrouwtjes kunnen grow a pair-cursussen volgen op de Myrthe Hilkens Academie.

En tenslotte zou ik neef Willem een jaarlijkse prijs laten instellen voor de man of vrouw die het beste verhaal over bedreigingen en/of racisme weet te verzinnen. Omdat ik vermoed dat Jerry Afryie BIJ1-lid is, noem je die maar de Amma Asante Award. Ook omdat dat zo lekker allitereert (noot: gebruik dit woord niet waar Willem bij is, want dan raakt-ie in paniek).

De eerste winnaar van de Amma Asante Award kun je misschien ook meteen bekend maken: Emine Uğur.

Ik weet vrij zeker dat neef Willem en jij geen flauw idee hebben wie dat is.

Hou dat zo, pik!

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Geef maar ongeopend door aan neef Willem :-).

(Advertentie)

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)