Aan premier Rutte

Bol.com Algemeen

Meneer Rutte,

Ik ben bang.

Bang dat u na de kostenpost ‘kwetsbare ouderen’ een volgende bevolkingsgroep de kist in gaat jagen.

Ik krijg er zelf nooit een harde plasser van als ik “Told you so” kan zeggen. En als er doden bij vallen vind ik het zelfs heel verdrietig om gelijk te krijgen. Maar… told you so (op 8 april).

Dat het beleid van uw kabinet met betrekking tot verzorgingstehuizen faliekant verkeerd was, dat er getest moest worden en dat er mondkapjes gedragen moesten worden: told you so. Jullie hebben kwetsbare ouderen letterlijk laten stikken door dat niet te doen. Dat is natuurlijk geen ‘massamoord’ geweest, maar moreel gezien absoluut ‘dood door schuld’. Waarvoor u en de uwen niet hard genoeg gestraft kunnen worden.

Ruim vijf maanden na de eerste lijkwagenfiles voor de Huizen Avondrood bent u nu tot het helder inzicht gekomen: mondkapjes dragen en testen, testen, testen.

Chapeau.

Het wordt door die gladjakker Hugo de Jonge en u  “voortschrijdend inzicht” genoemd. Dat zou het kunnen zijn als de rest van de wereld óók oudjes welbewust de dood in had gejaagd. Maar Nederland was op dit gebied echt het enige land ter wereld dat ze bij elkaar in slecht geventileerde kleine ruimtes stopte en er besmette verzorgenden op af stuurde.

In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik één desastreus effect van uw beleid ook heb onderschat.

Dat u oudjes in eenzaamheid liet sterven, benoemde ik natuurlijk wel. Zo’n gruwelijk detail ontgaat niemand. Maar wat mij al die maanden ook ontging, was de geestelijke schade die de totale lockdown ál die kwetsbare mensen opleverde, ook als ze niet ziek werden.

Je moet familieleden van bejaarden gesproken hebben om het te weten en nu ik dat gedaan heb, zie ik één rode draad: “Ze/hij is geestelijk heel erg achteruit gegaan”.

En dat brengt me op de volgende bevolkingsgroep die u de kist aan het injagen bent: de jongeren.

De koning mag de coronaregels overtreden.

De minister mag de coronaregels overtreden.

Gezondheid

Maar… de discotheken blijven dicht. Die hebben blijkbaar geen Huffnagel.

Jullie lijken niet door te hebben dat jongeren die hun evenementen, hun feesten en hun werk kwijt zijn of raken daar pislink van worden.

Het eenzaamheidsgevoel van kwetsbare ouderen is niet vergelijkbaar met het gevoel onnodig aan banden gelegd te worden van jongeren.

Maar dat vinden wij, volwassenen. En zeker u en ik, geboren saaimansen.

Het gaat er niet om wat wij vinden, het gaat erom hoe zij het ervaren.

Daar móet u als premier van alle Nederlanders rekening mee houden.

Het kan niet zo zijn dat u een heel land wél laat knipmessen voor het irrationele gevoel van Jerry Afryie en zijn Black Lives Matter-posse dat ze in een diep racistisch land wonen en géén rekening houdt met een terecht gevoel van alle jongeren die zwaar depressief aan het raken zijn door uw coronabeleid.

Voor de Jerry’s is het allemaal maar hobby. Kijken hoe diep de witmang buigt en hoeveel euro’s er te halen zijn.

Voor de jongeren is het hun leven. Als ze niet gewend zouden zijn aan pillen, zou ik zeggen dat treinmachinisten niet te benijden zijn.

Er is namelijk al eens een periode geweest waarin jonge mensen vanwege geestelijke nood vanwege regeringsbeleid uit het leven stapten: begin jaren ’80. Toen niet een paar honderd wappies met de omgekeerde vlaggen en aluminium hoedjes naar Den Haag trokken om te protesteren, maar 550.000 anti-kernwapenactivisten. Misschien bent u die tijd vergeten, maar ik niet. Veel gezinnen hadden toen dodelijke gifmengsels in huis “voor het geval dat” en die werden regelmatig ook ‘preventief’ gebruikt.

Mijn boodschap: wacht niet weer vijf maanden op “voortschrijdend inzicht”.

Als u eerst onze ouders laat stikken en nu onze kinderen laat bungelen, kan het geduld van de burger weleens opraken.

Groet,

JanD

PS. Ik ben niet in de stemming voor cadeautjes, maar tradities moet je koesteren. Dus: alstublieft!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (voor mevrouw Dijkgraaf). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)