Aan politiek Den Haag

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Beste politici,

Op 9 september stond in het Algemeen Dagblad een artikel onder de kop: ‘Lange files in de spits keren niet meer terug’.

De bron was het Planbureau van de Leefomgeving.

De tekst begon als volgt: “Mensen zijn zo gewend geraakt aan thuiswerken dat de lange files in de spits voorlopig niet meer terugkeren. Dat concluderen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving na onderzoek. De uitkomst heeft mogelijk grote consequenties voor geplande uitbreidingen van snelwegen en treinverbindingen, stelt hoofdonderzoeker Edwin Buitelaar. Ambtenaren moeten zich volgens hem afvragen of geplande uitbreidingen nog wel nodig zijn.”

Dus: het Planbureau voor de Leefomgeving riep jullie alvast op om het vastgestelde beleid op het gebied van onze infrastructuur te herzien.

Vanochtend: 555 kilometer file, de langste van het jaar.

Terwijl het advies tijdens coronatijd is: werk thuis als dat kan en op kantoor als dat nodig is.

Dus het wordt als alle coronamaatregelen eraf gaan (2023? 2024? ooit?) nóg drukker.

Misschien is het maar beter dat jullie dat Planbureau voor de Leefomgeving eens wat minder serieus gaan nemen.

Mode NajaarMode Najaar

Want als dit overheidsinstituut er met zoiets eenvoudigs als files al binnen een maand volledig naast blijkt te zitten, mogen we ons oprecht afvragen wie daar aan de knoppen zitten.

Is onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek leidend bij het maken van analyses en het geven van adviezen, of fungeert het instituut als doorgeefluik van his masters voice?

Best belangrijk om te weten.

Vooral omdat jullie zo ongeveer elk advies van dat Planbureau voor de Leefomgeving op het gebied van landbouw, energie en klimaat en bevolkingsgroei behandelen als een ouderling Gods woord.

Straks nemen jullie nog (meer) onomkeerbare beslissingen omdat die activisten van het Planbureau de woorden ‘weer’ en ‘klimaat’ bewust met elkaar verwisseld hebben.

Net als ‘architecten’ en ‘uitkeringstrekkers’.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Want jullie hebben Sophie Hermans gisteren doorstaan.