Aan Pieter Omtzigt

Lees alle reviews over Machiavelli Deluxe Kaartspel

Beste Pieter,

Ik maak me zorgen.

Ik denk dat jij ook om gaat.

Net als ooit Jeanine Hennis. Weet je nog, 15 november 2011? Het toenmalige VVD-Kamerlid had zich altijd een warm pleitbezorger getoond voor de rechten van homoseksuelen. Maar om Rutte 1 van de gedoogsteun van de SGP te verzekeren, stemde ze in een door Ineke van Gent van GroenLinks aangevraagde hoofdelijke stemming tegen het afschaffen van de weigerambtenaar. Haar carrière als beroepspoliticus was haar meer waard dan haar principes. En de beloning volgde…

En net als nu Mona Keijzer. Weet je nog, 15 maart 2017? De nummer 2 op de kandidatenlijst van het CDA haalde met haar pleidooi voor een verlaging van het eigen risico in de zorg met minimaal 100 euro maar liefst 165.384 voorkeursstemmen binnen. We zijn een halfjaar later en nu verdedigt ze vol verve de beslissing van Rutte 3-in wording om het eigen risico in de zorg op 385 euro te fixeren. Haar carrière als beroepspoliticus is haar meer waard dan haar principes. En de beloning volgt…

Je weet dat ik jou (met neef Elbert) de afgelopen jaren een van de meest integere Kamerleden vond. Zonder jou had niemand het nog over die onderste steen van de MH17 gehad.

Maar je was dat wel vanuit de oppositie. En Mona Keijzer bewees het al: jouw partij wil op dit moment maar één ding: terug in het centrum van de macht. Daar is ook jouw 76ste stem in de Tweede Kamer voor nodig.

Als ik Sybrand Buma was, zorgde ik dat je de Tweede Kamer verliet en beloonde ik je met een staatssecretariaat. Opdat de laatste luis in de pels van Mark Rutte verdwijnt. En ik vrees dat je dan ‘ja’ zegt tegen die overstap, omdat je carrière als beroepspoliticus je meer waard is dan je principes.

Wat denk jij?

Groet,

JanD