Aan Pieter Omtzigt

Beste Pieter,

Tja.

Daar sta je dan.

Maak je je als CDA-Kamerlid in Nederland heel druk over de manier waarop de coalitiepartijen VVD en PvdA met behulp van alleen D66 en GroenLinks even die Europese pensioendeal er doorheen jassen. En dan stemmen je eigen partijgenoten in het Europees Parlement een week later gewoon voor die deal.

Dat voedt natuurlijk de gedachte dat jij in dat Tweede Kamertje van ons weliswaar een witte raaf mag zijn van partijleider Sybrand Buma, maar dat het CDA als het straks weer aan de macht is ook in Nederland gewoon weer keurig de pro-EU-lijn van Juncker, Verhofstadt en Beatrix gaat volgen. En dat je alleen maar mag blijven etteren in het MH17-dossier, omdat het CDA nu even niet aan de macht is in Nederland.

Want het CDA, beste Pieter, is in the end geen steek beter dan de VVD.

Ik realiseerde me dat vanochtend eens te meer toen ik de column van John van den Heuvel in De Telegraaf las. John fileerde eventjes de wijze waarop jullie voormalige kroonprins Camiel Eurlings zich gedraagt. Sinds hij door een ex-vriendin is beschuldigd van zware mishandeling, koos hij voor de vlucht voorwaarts. Gewoon gezellig op het Jan Driessen-bootje tijdens Koningsdag poseren met VVD-premier Mark Rutte, gewoon gezellig voor ‘Stan Huijgens Journaal’ poseren met oud-CDA-premier Jan-Peter Balkenende en straks gewoon gezellig op de Olympische Spelen poseren met koning Willem-Alexander…

En ondertussen proberen de ex-vriendin via het aanbieden van financiële compensatie haar aangifte te laten intrekken. Het lijkt er zelfs op dat het Openbaar Ministerie er op hoopt dat hem dat lukt, want dat slaagt er maar niet in jouw partijgenoot voor de rechter te brengen. Terwijl je zou zeggen: mishandeling van een vrouw door een man is een tamelijk eenvoudige zaak: dat mag doorgaans niet van de rechter. En ook niet van jullie tien geboden. Toch?

Ik weet: je bent pas schuldig als het door de rechter is vastgesteld. Maar wat ook hoort te gelden: dat je als partij zulke lui zolang ze niet zijn vrijgesproken even in de luwte duwt schopt. Het is een oud-kroonprins en een oud-minister, dat is niet zomaar een lulletje lampekap in jullie partijhiërarchie.

Kortom, Pieter, voor een rechtlijnig persoon als jij bent, lijkt het me even niet gemakkelijk om CDA’er te zijn.

Sterkte!

JanD

24DealStore - Aanbieding