Aan Pieter Omtzigt

Naar Buiten 2021

Beste Pieter,

Ik lees her en der dat je ziekte je er niet van weerhoudt om je bezig te houden met de politiek.

Terwijl Wopke Hoekstra achter jouw rug bezig is met deelname van het CDA aan Rutte 4 en interim-partijvoorzitter Marnix van Rij en minister van Defensie Ank Bijleveld proberen jou ‘erbij te houden’, schijn je op de achtergrond gewoon actief te zijn.

NRC-journalist Tom-Jan Meeus schrijft vandaag: “Waar ook Omtzigt-aanhangers in de partijtop vinden dat het CDA zich niet hoort te mengen in het personeelsbeleid van de VVD, benadrukt Omtzigt volgens mensen in zijn omgeving dat regeren onder Rutte ongewenst is.”

Meeus is een lul met vingers, maar hij verzínt die dingen niet.

Hij was ook één van de weinigen die maanden geleden al schreef wat RTL Nieuws deze week bewees: dat de Rutte-doctrine ook de Kaag- en de Hoekstra-doctrine is.

Dat jij regeren onder Rutte nog altijd ‘ongewenst’ noemt, past ook bij het Twitterbericht dat je vrouw (Ayfer Koç) onlangs plaatste. Zij noemde het ‘ondenkbaar’ dat Rutte als premier het vertrouwen in de rechtsstaat kan herstellen.

Al baart het wel weer zorgen dat ze die tweet inmiddels heeft verwijderd.

De Volkskrant schrijft vandaag: “Als het CDA afhaakt, is de kans op een vierde kabinet-Rutte verkeken.”

En over jou: “Hij zit intussen al maanden ziek thuis, maar af en toe zijn er rooksignalen dat hij zich achter de schermen bemoeit met de partijkoers. Zeker is dat partijleider Hoekstra onder geen enkel akkoord met de VVD zijn  handtekening kan zetten zonder Omtzigts instemming.”

Dat laatste waag ik te betwijfelen.

Mark Rutte is ook niet slechter geworden van het uit de fractie zetten van Rita Verdonk.

En Wopke Hoekstra heeft inmiddels voldoende bewezen dat hij een onbetrouwbare rat is, wiens mond het ‘Onze Pieter’ belijdt, maar wiens daden vooral gericht zijn op ‘Positie Omtzigt: functie elders’.

Het uit de fractie zetten van Pieter Omtzigt zal niet bovenaan Hoekstra’s verlanglijstje staan, want gedoe binnen de partij (en wat doet Mona?). Maar de dreiging is wel een drukmiddel om de bewoners van Huize Omtzigt een beetje te laten dimmen.

De Volkskrant schrijft ook: “Door sommigen wordt Omtzigt gezien als een soort krokodil die in de luwte ligt te wachten en elk moment kan toehappen.”

Ik kreeg meteen beeld van ‘Burt’, de beroemde krokodil uit de film ‘Crocodile Dundee’. Burt woont vanaf 1985 in gevangenschap in pretpark Crocosaurus Cove in het Enschede van Australië, Darwin. Daar staat hij bekend als een chagrijnige vrijgezel, die veelvuldig wordt ingezet voor ‘functies elders’, zoals het verrichten van de loting voor de Davis Cup en het voorspellen van verkiezingsuitslagen.

Ik hoop oprecht dat ‘sommigen’ gelijk hebben en dat jij die ‘Burt’ bent die de Rutte-doctrine (en de schending van artikel 68 van de Grondwet) zo zat is, dat-ie op korte termijn Rutte en zijn medeplichtigen Kaag en Hoekstra tussen zijn kaken neemt en vermorzelt.

Anders wordt het donderdag, als de Tweede Kamer de ruim twee weken durende meivakantie een dagje onderbreekt voor werk, wéér een ‘glas, plas, was’-debat.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Gewoon ter inspiratie.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.