Aan Peter R. de Vries

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Beste Peter,

Ik hoorde je gisteren op meerdere plekken briesen over ‘het Telegraaf-concern’.

Nu mag iedereen van mij briesen over ‘het Telegraaf-concern’, want vrij land enzo.

Maar jij misschien wat minder.

Want je weet toch nog wel wat ik je op 25 maart 2014 schreef?

Voor het geval dat niet zo is, dit:

“Zegt de naam Lex Muller jou nog iets? Ach, stomme vraag. Even voor de meelezers: Lex Muller was jarenlang chef van de sportredactie van het Algemeen Dagblad. Telkens als sportredactie van concurrent De Telegraaf een primeur had, sprak Lex Muller de legendarische woorden: “Dat wist ik allang!” Het is altijd een raadsel gebleven waarom ie het nieuws dan niet wat vaker eerder dan De Telegraaf opschreef.

Ik moest aan Lex denken toen ik jou gisteravond bij De Wereld Draait Door hoorde vertellen dat je al zeven (7!) jaar op de hoogte was van het nieuws dat Willem Holleeders zussen Sonja en Astrid en zijn ex-vriendin Sandra twee jaar geleden vertelden aan de politie en afgelopen dagen aan De Telegraaf en NRC.

Er zijn twee mogelijkheden. De eerste is dat je een Lex Muller bent en uit je nek lulde. De tweede is aannemelijker. Dat je het inderdaad allemaal al jaren wist. En dat je je mond hield. Ook toen je nog wel gewoon ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’ was. Ook toen je bij datzelfde DWDD zat uit te leggen hoe zielig hartpatiënt Holleeder eigenlijk was. Ook toen…

GezondheidGezondheid

Over jou gaat het hardnekkige gerucht dat je ten tijde van twee ontploffingen in de kruitfabriek in Muiden (waarbij vier doden vielen) je uiterste best deed de verslaggeving van je toenmalige werkgever, De Telegraaf, te kleuren. Op Wikipedia staat over dat jaar: “Bij twee explosies in 1983, een op 30 mei, een op 9 september, kwamen drie Surinamers en een Muidenaar om het leven. In de productie werkten onder andere Marokkanen en Surinamers. Veel gastarbeiders durfden er niet meer te werken, ondanks de dreiging met ontslag. Overlevende collega’s verklaarden dat de centrifuges af en toe problemen gaven en er soms stukken metaal in het schietkatoen zaten. Mensen werden gedwongen om te werken in gevaarlijke situatie. De klachten werden door de directie en de arbeidsinspectie weggewuifd en afgeschoven op de onervarenheid van de gastarbeiders.”

De directie die die gastarbeiders de schuld gaf, was in handen van… Wouter de Vries. Jij weet dat, Peter, want je kent ‘m goed. Héél goed… Je vader. De ene familie hangt zijn ‘directeur’ op, de andere beschermt ‘m. Voor beide kan ik wel begrip opbrengen.

Maar even, Peter: zou je eens íets minder pedant kunnen worden? En je afvragen welke Holleeder-slachtoffers tussen 2008 en 2015 jij had kunnen voorkomen als je niet zeven jaar al die kennis over de man voor je had gehouden…

Weet je het nog?

Toen je in dienst was van ‘het Telegraaf-concern’ misbruikte je, naar verluidt, je eigen positie om slecht nieuws over een dodelijke ontploffing in de fabriek van je vader in die grootste krant van ‘het Telegraaf-concern’ te kleuren. Nooit zei je daarvoor sorry tegen de nabestaanden van de slachtoffers…

Ik denk dat je zo ongeveer de laatste bent die ‘het Telegraaf-concern’ de maat moet nemen.

Groet,

JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)