Aan Mark Rutte

Beste meneer Rutte,

Ik zag dat u mijn concept gejat heeft. Een hele pagina ‘Briefje van Mark’ in het Algemeen Dagblad.

Nou was ik gisteren ondersteuningsverklaringen ophalen voor GeenPeil in het noorden van Nederland, dus ik heb ‘m bij het ontbijt niet helemaal kunnen lezen.

Wel het begin.

Dat ging (misschien las u het zelf ook voor uw campagneteam ‘m weg stuurde) zo:

“Aan alle Nederlanders,

Er is iets aan de hand met ons land. Hoe komt het toch dat we als land zo welvarend zijn, maar sommige mensen zich zo armzalig gedragen? Mensen die in toenemende mate de stemming in ons land aan het bepalen zijn. Die bereid zijn om alles waar we als Nederland zo hard voor hebben gewerkt, omver te gooien. Dat laten we toch niet gebeuren?

Verreweg de meesten van ons zijn van goede wil. De stille meerderheid. We hebben het beste met ons land voor. We werken hard, helpen elkaar en vinden Nederland best een gaaf land. Maar we maken ons wel grote zorgen over hoe we met elkaar omgaan. Soms lijkt het wel alsof niemand meer normaal doet…”

Daarna moesten we op pad.

Toen ik aan het einde van de middag de rest wilde lezen, bleek die Damiaan Reijnaers (u gaat nog veel van dat ventje horen!) de krant (“Oh, was dát nou een krant?”) te hebben weggegooid.

Dus ik miste de rest.

Maar ik ken u al een tijdje, dus eigenlijk kon ik ‘m wel aanvullen.

De rest van uw brief, over armzalig gedrag, ging natuurlijk over de Amsterdamse VVD-wethouder Harry Groen, die reizen naar de Antillen en Mallorca door de gemeente liet betalen. Over de Amsterdamse VVD-wethouder Fritsie Huffnagel, die zijn onkostenvergoeding voor de fiscus verzweeg. Over de Haagse VVD-wethouder Fritsie Huffnagel (geen broer van…) die shows in Las Vegas bijwoonde op kosten van de gemeente. Over het Utrechtse Provinciale Staten-lid Sjoerd Swane, die werd veroordeeld voor corruptie en valsheid in geschrifte. Over de Noord-Hollandse VVD-Gedeputeerde Ton Hooijmaijers, die tot een celstraf werd veroordeeld wegens fraude, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Over de Maasdrielse VVD-wethouder Ko Hooijmans die moest aftreden omdat hij wachtgeld had verzwegen. Over de Schiedamse VVD-burgemeester Wilma Verver die zich schuldig maakte aan onder meer machtsmisbruik. Over de VVD-baas van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, Nurten Albayrak, die voor haar schrikbewind zwaar boven de Balkenende-norm werd betaald. Over de toen VVD-wethouder van Roermond, Jos van Rey, die zich schuldig maakte aan actieve en passieve ambtelijke omkoping en nog veel meer narigheid. Over VVD-Kamerlid René Leegte met zijn betaalde bijbaan. Over VVD-senator Loek Hermans met zijn wanbeleid bij Meavita. Over Europarlementariër Hans van Baalen met zijn omstreden bijbanen in de autoindustrie. Over de VVD-fractievoorzitter in de gemeente Stichtse Vecht met haar lidmaatschap van een criminele organisatie. Over het Weerter VVD-raadslid Rolf Vincken met zijn te losse vuisten. Over VVD-burgemeester Rob Bats met zijn ProjectXHaren. Over VVD-prominent Joris Demmink met zijn te jonge jongens. Over VVD-Kamerlid Fred Teeven, met zijn omstreden deal met criminelen en zijn daarna verdwenen geheugen (die ook nog D66-medewerkers bedreigt). Over…

Het hield maar niet op, meneer Rutte, die opsomming in mijn hoofd.

Ik kon nog uren doorgaan.

En dan was ik Ard van der Steur nog vergeten.

Het wordt tijd dat de VVD ongenadig op zijn flikker krijgt.

En u ook.

Groet,

Jan D

PS1. U moet de groeten van Milouska Meulens hebben.

PS2. En van die mevrouw.

PS3. Even de omzet opkrikken met het favoriete product van de premier.