Aan Ebru Umar

Schreeuwmeisje!

Morgen gaan de Turkse Turken naar de stembus om Recep Tayyip Erdogan via een referendum nog meer macht te geven.

Vorige week waren de Nederlandse Turken al aan de beurt. Wat die stemden, weten we dankzij onderzoek van de Volkskrant, Ipsos en het Opiniehuis al. Van alle Nederturken steunt namelijk bijna tweederde het beleid van de dictator. Onder de aanhang van DENK, een in het Nederlandse parlement verkozen filiaal van Erdogans AK-Partij, is zelfs 84 procent fan van de man.

Wat ging er mis in de hoofden van die mensen?

Hebben ze de zuiveringen in de rechterlijke macht, in het leger, in het ambtenarenapparaat, in het onderwijs en in de media niet meegekregen na de couppoging waarvan alleen Frans Timmermans nog vindt dat Gülen er achter zat? Weten ze niets van martelingen en verkrachtingen op politiebureaus en in gevangenissen?

En nog veel belangrijker: wat dóen ze nog hier?

Als je echt denkt dat een islamitische dictatuur te verkiezen is boven de Nederlandse polderdemocratie, dan rot je toch lekker op naar je eigen land?

Dan heb je een stuk sneller je doel bereikt dan wanneer je hier zes generaties als konijnen moet fokken voor je DENK aan een meerderheid in de Tweede Kamer kunt helpen.

Toch?

Dikke kus!

JanD

PS. Je vraagt je natuurlijk af waarom ik dit briefje eigenlijk aan jou richt. Nou, ik realiseerde me vanochtend dat het volgende week precies een jaar geleden is. Toen, bij jouw arrestatie, werd voor het eerst duidelijk dat mensen met een mening beter geen vakanties meer naar Turkije kunnen boeken. En dat dat heel, heel eng is. En bizar dat velen het (misschien) toch nog doen.

Mid-season