Aan normaal Nederland

Reserveer nu Fifa 19 NL

Lieve mensen,

Ik ben 56 jaar. Ik heb één vrouw, twee (uitgezworven) zoons, drie kippen (nou ja, nog twee, want eentje is door een vos of een marter vermoord), vier katten, vijf schapen, zes goudwindes en een shitload aan hoornaars. We wonen in een buurtschap met zeventien legaal bewoonde huizen met allemaal blanke bewoners die hard werken voor hun geld. Het leven gaat er z’n gangetje. Ik kan me moeiteloos afsluiten van wat er in de rest van de wereld gebeurt – en als ik dat niet zelf doe, dan zorgt Twan Huys er tegenwoordig wel voor voor dat de luiken voor mijn ogen sluiten voor ik bij Jeroen Pauw kan zien wat volgens de NPO het nieuws van de dag was.

Ik wil maar zeggen: ik mis weleens wat.

Zoals het bestaan van de Facebook-groep ‘Blijf met je handen af van niet-witte Nederlanders’.

Een tijdje geleden stuurde iemand mij per e-mail de instructies die de leden van die groep krijgen als ze door Rochelle van Maanen (bekend van het ‘Dekolonisatie Netwerk voormalige Nederlands-Indië‘ en klachten over nooit geleverde vosjasjes van Tofonline.nl) zijn geaccepteerd.

Ik wil ze jullie niet onthouden.

“Welkom in de groep ‘Blijf met je handen af van niet-witte mensen’

Wij streven er naar om een intersectionele feministische safe-space voor niet-witte en andere gemarginaliseerde groepen te zijn.

De beheerder van de groep heeft alle recht mensen uit de groep te gooien op elk moment indien men het passend vindt.

Mensen toevoegen mag natuurlijk! Tag je ze wel even in deze groepsregels?

Groepsregels en antwoorden op veelgestelde vragen.

1. Graag altijd relevante links mbt niet-witte mensen/andere gemarginaliseerde groepen posten met bronvermelding. Als het binnenlands nieuws is graag alleen recente gebeurtenissen. Check aub voordat je iets post of het al in de groep staat. Mocht admin je post niet toestaan of wissen is dit om een van deze redenen.

2. Niet tone-policen.

3. Geen homofobie, transfobie, (proxy) racisme, seksisme, validisme, ageïsme, klassisme, colorisme hanteren binnen de groep. Geen koloniale termen hanteren aub zoals bijv bl*nk, n-woord (tenzij je zwart bent) of ind* (tenzij je tot deze sociale constructie behoort)

4. Neem verantwoordelijkheid als je een fout maakt en een call-out krijgt. Als iemand je aanspreekt op wat je reageert/zegt, word niet defensief maar reflecteer op jezelf, en bied excuses aan voor wat je deed. Leg de schuld niet bij de persoon die je aanspreekt en beroep je niet op je bedoelingen/intenties. Verwijder je reactie of post niet, tenzij de betreffende persoon dit vraagt, zodat je ervoor verantwoordelijk gehouden kan worden

5. Ga er niet vanuit dat niet-witte leden je onderwijzen in racisme. Je mag vragen stellen maar je kunt niet altijd van een antwoord uitgaan.
Hiertegenover staat dat witte mensen juist wel witte mensen onderwijzen. Maak als witte mens of als lid van een andere groep die onderdrukt niet-witte of anderszins onderdrukte mensen nooit de vertegenwoordigers van hun groep. Onderdeel van privilege is dat je zelf altijd als individu wordt gezien en onderdrukte mensen als groep. Dit is mensonterend. Draai deze dynamiek om. Maak jezelf de vertegenwoordiger van jouw onderdrukkingscultuur en benader onderdrukte mensen als individu.
Hier geldt opnieuw hetzelfde voor leden van andere wel/niet onderdrukte groepen en alle andere -ismes.

6. Als je iets post en het bevat triggers, of explicit content, zet er een TW (trigger warning) en/of CW (content warning) boven. Met waarschuwing voor geweld, dood, dierenleed etc. Als het op een foto/filmpje staat waar je direct het triggerende beeld kan zien, verberg deze achter een aantal niet-triggerende beelden. Als iemand een TW/CW voorstelt voeg deze toe.

7. Noem iedereen bij hun pronouns, dwz hij/hem, zij/haar, hen en eventuele andere (als iedereen hieronder hun pronouns geeft wordt het genormaliseerd, die van mij is bijvoorbeeld ik ben/ zij en haar).

8. Respecteer elkaar en elkaars identiteit maar gebruik niet de een om niet verantwoordelijk gehouden te worden als je je problematisch uit over een ander (oftewel: mn vriend is zwart, ik heb bi-culturele kinderen)

9. Er is hier geen ruimte voor witte en/of mannelijke en/of cis – fragiliteit.

10. Het is hier een safe-space om gedachten uit te wisselen en met elkaar te discussiëren, wees te allen tijde respectvol naar elkaar.

11. Iedereen mag mensen toevoegen aan de groep maar zorg wel dat ze in ieder geval zullen instemmen met de groepsregels.

13. Mocht je bepaalde termen niet snappen? Google is je vriend. Kom je er dan alsnog niet uit? Dan is het ok om te vragen, doe eerst zelf onderzoek. Zo onthoud je ook sneller en beter, dan als iemand het voorkauwt.

14. Mocht je deze groep gebruiken om tot actie te roepen, neem dan eerst zelf het initiatief (e-mails, recensies etc). Je kan natuurlijk altijd om hulp vragen mocht je niet weten hoe.

15. Indien er tussen jou en andere groepsleden iets gebeuren waardoor je je niet meer veilig voelt, PB beheer er dan over. Alles is vertrouwelijk.

16. Geen links posten van Telegraaf media en andere racistische mainstream media (TPO/Dagelijkse standaard/Geen Stijl). Screenshots zijn ok. Dit omdat ze verdienen per click, en wij ze deze inkomsten niet gunnen.”

Ik begreep lang niet alle woordjes (buurman Bert en ik praten liever over het bekappen van de schapen dan over ‘tone-policing’), maar jullie snappen: ik ben meteen lid geworden van die Facebook-groep. Voor de zekerheid maar even onder mijn negernickname, want ik had geen zin in gezeik over de vraag of ik halverwege de lange zomer van 2018 bruin genoeg was geworden in de ogen van die beheermokkeltjes.

De groep bestaat as we speak uit 2315 leden.

Om preciezer te zijn: uit 2314 racistische gekkies en mij.

Als je wilt weten waarom de bezuinigingen van drie kabinetten-Rutte op de geestelijke gezondheidszorg een gevaar zijn voor onze samenleving zeg ik: word ook lid.

Ik vermoed dat Rochelle van Maanen inmiddels een gewaarschuwd mens is. Ze zal het zekere voor het onzekere nemen en nieuwe kandidaat-leden met een te blanke naam bij de poort weigeren omdat ze bijvoorbeeld vermoed dat ze ‘racistische mainstream media’ als The Post Online lezen.

Dus wacht een paar dagen voor je je aanmeldt.

En verbaas je.

Groet,

JanD