Aan Nasrdin Dchar (vervolg)

Sint

Beste Nasrdin,

Ik stelde jou gisteren een aantal vragen over een ‘incident’ waarover je een vraag stelde op Twitter.

Je had geschreven: “Straks speel ik in IJmuiden. En ben daar net gaan eten in n restaurant. Toen ik de rekening vroeg zei de ober: van tv toch? Ik zeg :Ja, dat zou zomaar kunnen. Vervolgens zegt de Ober gekscherend: ‘in ieder geval niet van Opsporings Verzocht, haha’. Wat vind twitter hiervan? #dtv”

Wat Twitter er van vond moet Twitter weten, maar ik weet wel wat ik er van vond: dat je een dikke duim had.

Daarom vroeg ik:

– Hoe laat had het incident plaats?

– In welk restaurant in IJmuiden was het?

– Hoe zag de ober er uit?

– Waarom noemde je de naam van het restaurant niet?

– Waarom twitterde je geen foto van de ober?

– Waarom liet je geen foto van de rekening zien?

Kortom, gewoon een rijtje logische en relevante vragen.

Met een aantal doelen.

Doel één: dat je bewees dat je inderdaad voor je voorstelling in IJmuiden niet, zoals te doen gebruikelijk is in de theaterwereld, een bord met eten kreeg van het theater.

Doel twee: dat je door te ‘namen and shamen’ het restaurant en de ober in kwestie de gelegenheid bood om te reageren op je aantijging.

Doel drie: dat alle andere restaurants, snackbars en döner-tenten in IJmuiden hun handen in onschuld konden wassen (“Goddank maken wij geen jaren ’80-grapjes!”).

Je stuurde mij gisteravond een briefje terug.

Dit:

Allereerst: bedankt voor de uitnodiging.

Je kent ons, autochtone Nederlanders.

Als het gratis is, zeggen wij geen ‘nee’.

Dus ik kom.

Nee, geintje.

Ik heb zojuist gewoon een kaartje besteld en betaald.

Ik ben er op 11 december, de geboortedag van mijn overleden vader, bij in De Meervaart in Amsterdam.

Hier het bewijs:

Rij 15 stoel 22 is overigens geen toeval.

Dat is de stoel direct naast Jasper, je technicus.

Dan kom ik ruim op tijd en kan ik voor wij na afloop van je voorstelling “met elkaar in gesprek gaan” bij hem checken hoe het nou precies zat, in dat restaurant in IJmuiden.

Ik wil natuurlijk de antwoorden horen die jij allemaal níet geeft in je briefje aan mij.

– Hoe laat had het incident plaats?

– In welk restaurant in IJmuiden was het?

– Hoe zag de ober er uit?

– Waarom noemde Nasrdin de naam van het restaurant niet?

– Waarom twitterde Nasrdin geen foto van de ober?

– Waarom liet Nasrdin geen foto van de rekening zien?

En ik ga Jasper vragen waarom hij al was opgestaan toen jij de rekening vroeg aan die ober. Als ik met mensen uit eten ben in een restaurant en er moet nog betaald worden, dan blijft iedereen altijd netjes zitten tot dat gebeurd is.

Jasper niet.

“Jasper stond naast me”, schrijf je.

En dan krijg ik, ook vanwege het feit dat je heel veel woorden gebruikt om géén antwoord te geven op mijn vragen, toch weer jeuk aan mijn bullshitdetector. Vast het gevolg van mijn verleden als journalist. Ik heb nu eenmaal geleerd dat er geen beter bewijs is dan… bewijs.

Enfin, tot 11 december dus.

Neem jij dan het bonnetje van zaterdag mee?

Zorg je dat het niet zoekraakt?

Dan kan ik die lui van dat restaurant in IJmuiden om een reactie vragen.

Groet,

JanD

UPDATE Er is keihard bewijs! LOL.

Wil je dat het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ ook in 2020 blijft verschijnen? Doe dan een vaste maandelijkse donatie via Back me of een incidentele gift via Bunq me. En anders lekker niet. Vrij land.

12 thoughts on “Aan Nasrdin Dchar (vervolg)

 1. Je maakt zo wel lekker reclame voor Nasrdin, Jan! Was misschien niet je bedoeling maar ik gun het hem graag!

 2. Is het wel handig om precies te vertellen/voorspellen waar jij bent op gegeven moment ?
  Er kunnen van die mafklappers wel eens op het idee komen om bijvoorbeeld een stoeltje te reserveren op rij 15 en dan stoel 21 .. om even me jou te plaudern:
  plaudern:
  Vertaling:
  ; kletsen
  ; bomen
  ; praten
  ; spreken
  ; converseren
  ; wauwelen
  ; babbelen
  ; kwebbelen
  ; zwammen
  ; kakelen
  ; kwetteren
  ; klappen
  ; kwekken
  ; snateren
  ; in contact staan
  ; een conversatie hebben
  ; communiceren
  ; keuvelen
  ; in gesprek zijn
  ; bezet zijn
  ; lullen
  ; zwetsen
  ; kletspraat verkopen
  ; zeveren
  ; een boom opzetten
  ; kouten
  ; verpraten
  ; verbabbelen
  ;[email protected]@rden
  Snap je ?
  En dan vergeet niet zijn “vriendjes” neefjes ..broers .. “vriendjes”..de natuurlijk ook meekomen.
  Rechts zittend naast jouw op rij 15-stoellen 20 en 18 .. dit ook op rij 14 en 16…enz enz enz .. Comprende ?
  Of maak ik me dit keer om niks zorgen ?

 3. Hey Jan,

  De link op schrijfjeboekin10dagen.nl gaat niet naar schrijfhuisje.nl maar naar schrijhuisje.nl.

 4. Hij was in een speklappen restaurant. Dit wil hij niet weten, want is niet halal. Mag toch ook geen ongelovige vrienden hebben.

 5. Nou Jan, ik kwam niet door René op dat idee, maar helemaal uit mezelf toen ik je ticket voor de voorstelling zag.

 6. Ik vond het eerste briefje sterk. Ik ging mee in die gedachte en was al redelijk overtuigd van het gelijk van Jan. Na de reactie van Nasrdin ben ik toch geneigd van zijn versie uit te gaan. Ik had er voor gekozen eerst in gesprek te gaan en daarna eventueel verder in te gaan op de waarheid of onwaarheid van dit verhaal. Nu wordt het nog eens dunnetjes overgedaan. Nog voor een goed gesprek.
  Dat Nasrdin niet alles openbaar deelt lijkt me logisch. Waarom een heel restaurant beschadigen omdat 1 ober een vervelende/ondoordachte/onhandige/gemene/etc grap maakt? Dat lijkt me niet nodig.

  Nasrdin zelf maakte overigens zelf ooit de fout om bij zijn speech te verkondigen dat zelfs iemand van Marokkaanse afkomst een gouden kalf kon winnen. Daarmee zelf de gehele tweede/derde generatie Marokkanen in Nederland in een hoekje duwend waar ze juist niet in willen zitten. Beetje zo van ‘Eigenlijk kan dat ook helemaal niet…nou ja 1 dan, maar meer ook niet. Niet echt handig van hem. En ook onwaar.

 7. Beste Jan,

  Nasrdin geeft weldegelijk antwoord. Hij wil niet “snitchen”, het “gaat hem om de situatie”. Als iemand een veelvoorkomende situatie bespreekbaar wil maken, zonder daarbij de persoon in kwestie bloot te stellen aan de online beerput die twitter heet, dan noem je natuurlijk geen naam. Nasrdin begrijpt volgens mij prima dat zou hij dat wel doen, het totaal uit z’n verband wordt gerukt. Een onhandig ofwel fout grapje staat totaal niet in verhouding staat tot het vragen van een mening over een mens of bedrijf aan een onafgebakende groep onbekenden. Ik vind je vragen dus behoorlijk irrelevant.

  Fijne voorstelling,

  Marco

 8. Jan je lijkt me een leuke gast maar ik zou maar niet gaan, Wordt een soort uitlokking.
  Maar als je wel gaat moet iemand de scene op band zetten. Sterkte

Comments are closed.