Aan Mona Keijzer

Zomer 2020

Lieve Mona,

Met de slogan ‘Wees wijzer, stem Keijzer’ denk jij lijsttrekker van het CDA te worden.

Je hebt twee argumenten waarom de CDA-leden jou moeten verkiezen boven Hugo de Jonge, Pieter Omtzigt en die gozer met dat spraakgebrek.

Argument één: je hebt veel ervaring.

Argument twee: je bent vrouw.

Dat van die ervaring klopt.

Ik herinner me nog levendig hoe jij bezwoer dat de energierekening veel minder zou stijgen dan iedereen voorspelde, omdat je blijkbaar de rekenmachine van Jesse Klaver had geleend. Je poging om gezonde concurrentie op de postmarkt te killen, onlangs verboden door de rechter, staat me ook nog helder voor de geest. En had ik al genoemd dat je keihard meewerkt aan het vernietigen van ons laatste restje privacy, dat achter de voordeur? En dan hadden we natuurlijk dat herhaaldelijke ‘Ga shoppen!’, op het moment dat premier Rutte de bevolking nét had opgeroepen om vooral zoveel mogelijk thuis te blijven omdat er toen nog altijd angst was voor een tekort aan IC-bedden.

Dat je vrouw bent, klopt trouwens ook.

Maar is dat nu waarom jij CDA-leider en daarna premier van Nederland moet worden?

Ik bedoel: toen dat nog mocht van de identiteitspolizei had Sigrid Kaag ook een v-tje in haar paspoort staan bij ‘Geslacht’ – en je moet er toch niet aan denken dat die het karwei van Rutte gaat afmaken.

Laat ik eerlijk zijn: toen alleen Hugo de Jonge het alternatief was, was jouw slogan ‘Wees wijzer, kies Keijzer’ zo slecht nog niet.

Na alles wat Hugo de Jonge tijdens de coronacrisis heeft gedaan voor het wegwerken van de wachtlijsten in de verpleeghuizen en het terugdringen van de AOW- en pensioen-uitgaven, zou het van een ongekende waanzin zijn als hij het partijleiderschap van het CDA in de schoot geworpen zou krijgen.

En dat je dan koos voor het basisschoolrijmpje ‘Wees wijzer, kies Keijzer’ snap ik ook nog wel. Ik bedoel: de sfeer in de partij zou er niet beter op worden als je kwam met ‘Ben je opa of oma nog niet zat, stem dan niet op die rat’.

Maar De Jonge ís niet meer het enige alternatief.

Gezondheid

Want Pieter Omtzigt verraste vriend en vijand donderdagavond met zijn kandidatuur.

En binnen 24 uur kreeg die de aller-, allerbeste aanbevelingen die hij zich kon wensen.

Eerst van oud-NRC-columnist en Soros-huurling Joshua Livestro.

Die schreef: “Omtzigt als partijleider is een Trumpscenario in wording. Al die progressievelingen in mn tijdlijn die nu hun handen voor hem stuk klappen: doe maar niet. Hij gaat 100 procent zeker regeren met FvD en PVV. En als het gaat om immigratie en islam gaat hij extreemrechts alle ruimte geven.”

En daarna ook nog van de als wetenschapper verklede extreemlinkse activist Leo Lucassen.

Die schreef: “Dat Omtzigt, gevraagd naar zijn standpunt over migratie, onmiddellijk over de onverenigbaarheid van de sharia met de grondrechten begint, is (helaas) veelzeggend.”

Dat “regeren met FvD en PVV” is natuurlijk leugenachtige framing van Livestro, maar volgens mij zijn dat teksten die de échte middengroepen in Nederland, de kerndoelgroep van het CDA dus, als muziek in de oren klinken.

En Pieter Omtzigt is echt niet zo dom dat hij denkt zelf premier te moeten worden.

Die weet heus wel dat zijn gebrek aan institutionele gladheid hem in de weg staat.

En anders wel zijn stoornis in het autistisch spectrum (die hem juist zo’n goeie  controleur van de macht maakt).

Ik wed dat Omtzigt ook niet kan rijmen.

Die is zo in staat om als slogan te komen met ‘Wees wijzer, stem Omtzigt’.

Klinkt als kut op Dirk natuurlijk. Of als rapper.

Maar is wel wáár.

Dikke kus!

JanD

PS. Als jij Hugo de Jonge binnenkort ziet, wil je ‘m dan namens mij dit cadeautje even geven? Voor jou ben ik nog aan het zoeken. Even geduld!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)