Aan mijn Surinaamse vrienden

Zomer 2020

Beste Surinamers,

Mag ik jullie hartelijk bedanken?

Zo eens per week heb ik zin om even lekker te ontspannen.

Gewoon, om even te vergeten dat ik in een land woon waar de VVD is verworden tot GroenLinks, waar met behulp van een Chinees virus wordt bezuinigd op de kostenpost ‘bejaarden’ en waar verwilderd om zich heen kijkende wappies met YouTube-verslaving in een fotomodel dat een paar uur heeft nagedacht de nieuwe Messias zien.

En als ik me wil ontspannen, beland ik tegenwoordig altijd, virtueel, in Suriname.

Gisteren ontdekte ik de Facebook-pagina ‘Full Paars’, genaamd naar de kleur van de NDP, de partij die auto’s verlootte in ruil voor stemmen.

Ik dacht: eens kijken of ze daar al over de verkiezingsnederlaag van ‘Bouta’ heen zijn. En of ze inmiddels zelfs een beetje blíj zijn dat hun land dankzij de komst van een president zonder bloed aan zijn handen, Chan Santokhi, op het wereldtoneel een beetje minder als een bananenrepubliek wordt gezien.

Geen leukere Surinamer dan een blije Surinamer, nietwaar?

Nou, ik kwam van een koude kermis thuis.

Het leek mij bijvoorbeeld wel aardig nieuws voor jullie dat onze druk bezette koning Willem-Alexander binnenkort wellicht op staatsbezoek naar Suriname zou kunnen gaan om jullie een hart onder de riem te steken in deze zware tijden. Sinds Juliana in 1978 vloog geen Nederlandse vorst(in) meer die kant op vanwege de drie D’s (Decembermoorden, drugshandel en DDB), dus het wordt wel weer een keer tijd.

En nu, met Santokhi, zou het kunnen.

Maar hoe reageren jullie?

Parmanand Sherida: “Goud halen .Santhokie is een holland freak.Dus zo dom dat hij is gaan ze met een list op hem afkomen om onze rijkdommen te nemen.Tja…..zelf werken us beter hoor”

Odile Zandgrond: “We gaan niet vooruit maar achteruit. Zelfstandigheid wordt teniet geslagen .”

Ria William: “Met deze regering is suriname down,alles gaan ze uitbuien en miljoennen in hun zak sparen”

Rebecca Kajoema: “Ze komen om te profiteren en land leeg te roven voor de 2 keer”

Silvana Martens: “Wat komen ze doen ,ons goud stelen voor nog een gouden koets .”

Sharon Payne: “Back 2 The Days of Slavery! Our masters are Coming”

Daina Vanderwees: “en dat is dat ding holland wan oeng goedoe z weten dat er veel t halen is hier in su olie goud noem maar op w worden weer afhankelyk pffffff”

Sale/Zomerdeals 2020

Nadina Josiah: “Waren we uit zelfstandig dat wauw pres DDB voor ons but we are still mental slaves”

En tenslotte Marlene Welzijn Johannis: “Back to the binnengin”

Wat mij opviel: allemaal vrouwen.

Wat mij verder opviel: dat ik het Sranantongo redelijk goed kan begrijpen (want ik neem aan dat dit geen Nederlands was). Al moet ik toegeven dat ik ‘binnengin’ alleen begreep in de context met het Engelse ‘Back to’.

Wat mij daarnaast opviel: dat ik nog veel van jullie taal kan leren, want ‘teniet geslagen’, ‘uitbuien’, ‘in hun zak sparen’ en ‘wauw’ (in plaats van ‘wilde’) ga ik zeker een keer gebruiken.

Wat mij ook nog opviel: dat iemand als Parmanand Sherida, de schoonheid op de foto boven dit briefje, dat aloude Hollandse arbeidsethos nog heeft. Met haar “zelf werken us beter hoor”.

Misschien kan Parmanand dat ook even doorgeven aan ‘onze’ Sylvana en haar Ghanese vrienden Jerry en Akwasi.

Want ik ben die vervelio’s wel zat.

Groet,

JanD

PS. Onze koning komt misschien wel stelen, maar van mij kríjgen jullie allemaal een cadeautje!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlink bij Bol.com wordt ook gewaardeerd)