Aan mijn opa en oma

Cadeauwinkel
Bergambacht, ca. 1966

Lieve opa en oma,

Ik weet nog goed dat ik als kind in de jaren ’70 bij u in de bejaardenwoning in Rotterdam kwam.

Opa zat dan in kleermakerszit op zijn stoel bij het raam en vertelde dat er in zijn leven zoveel verbeterd was. Hij had de opkomst van de arbeidersklasse aan den lijve ondervonden. Begon met werken als stoker in de Rotterdamse haven, werd later kastelein bij De Gouden Leeuw op Oud-IJsselmonde en had al heel snel een koophuis en een auto.

Bij jullie generatie, geboren in het eerste decennium van de vorige eeuw, ging het om materiële vooruitgang. Stromend water. Voeding. Elektriciteit. Een televisie. Een auto. Gas. Telefoon.

Jullie hadden het veel beter dan jullie ouders. En daar genoten jullie van.

Jullie kinderen hadden het weer beter dan jullie. En daar genoten jullie van.

En hun kinderen, mijn generatie, hadden het weer beter dan jullie kinderen. En daar genoten jullie, in jullie bejaardenwoning in Rotterdam, ook van. Dat we konden studéren, iets wat in de generaties voor ons alleen was weggelegd voor de elite. Dat we konden reizen. Dat we onze talen leerden spreken. Alles.

Die cyclus, die is doorbroken.

Onze kinderen krijgen het niet meer per definitie beter dan wij.

Jullie wisten jullie welvaart en welzijn vooral te waarderen omdat jullie ook nog “De Oorlog” hadden meegemaakt. De onvrijheid. Duitsers bleven voor jullie niet voor niets altijd “de moffen”.

De generatie die nu jonger is dan 30, heeft nauwelijks besef van het belang van vrijheid. Die ene keer per jaar dat het er over gaat, rond 4 en 5 mei, worden ze geconfronteerd met ‘homeopatische herdenkingsverdunning’. Zelfs mensen die vrijwillig voor 6000 dollar op een bootje stappen om in West-Europa aan de ‘gratis alles-tiet’ te komen hangen en het niet halen omdat het bootje te zwaar beladen was, schijnen we op 4 mei te moeten herdenken.

Er zijn nu nieuwe “moffen”.

De moffen in Den Haag. De moffen in Brussel.

Díe moffen verklaren ons de oorlog niet, die trekken ons stukje bij beetje een oorlog in.

Jullie generatie zou snappen wat het betekent dat een leraar op een school geschorst wordt omdat hij zegt dat de pedoseksuele profeet Mohammed een pedoseksueel was.

Jullie generatie zou doorzien dat als klachten van leerlingen over zo’n leraar leiden tot dit soort maatregelen er iets gruwelijk mis is gegaan met dit land.

Jullie generatie zou snappen wat de gevolgen van het Verdrag van Marrakesh zijn, dat zorgt dat er nog veel en veel meer van dit soort leerlingen naar ons land komen.

Jullie generatie zou snappen wat het betekent dat steeds meer macht wordt overgedragen aan een soort superstaat in Brussel, waar dronkemannen, zonnekoningen en doorgeslagen idioten bezorgde politici die opkomen voor hun eigen landgenoten wegzetten als de nieuwe fascisten.

Maar jullie generatie is er niet meer.

De generatie die dit land heeft opgebouwd na “De Oorlog” is dood of onderweg.

De generatie die dit land afbreekt is nu aan de macht. De Ruttes. De Buma’s. De Jettens. De Segersen. De Klavers. De Asschers.

En als je al die jarenlang op school geïndoctrineerde verwende kutkinderen hoort over “het klimaat”, weet je vrij zeker dat het einde van de afbraak nog niet in zicht is.

Ik ben zo benieuwd wat jullie op 20 maart zouden stemmen als jullie nog zouden leven. En wat mijn vader en moeder zouden stemmen als zij nog zouden leven.

En of jullie mijn keus zouden begrijpen.

Kon ik het maar vragen.

Groet,

JanD

10 thoughts on “Aan mijn opa en oma

 1. Beste Jan,
  Lees deze brief, en de tranen lopen over mijn wangen, de vrijheid glipt door onze handen heen. En alles waar grootouders en ouders voor gevochten hebben laat men verkwanselen….. diep triest.

 2. Ik kan het gelukkig nog aan mijn moeder vragen, zij is inmiddels 90 jaar jong en nog helemaal bij de pinken. En ik weet dat haar stem is verschoven van de regeringselite naar een partij, die wel staat voor de belangen van haar achterkleinkinderen. En dan bedoel ik niet GL.

 3. Nu wonend naast een voormalig Sudeten Duitser, een Rus uit Psov, een Sloveense Italiaan uit Triëst, Bosniër uit Zepca en omringt en bevriend met vele ex-Joegoslaven e.a. Oost-Europeanen kan ik niet anders dan vaststellen helaas mijn gelijk te krijgen.
  Het gelijk van de bewering dat de door en door verwende maar vooral verweekte West Europese 80/90’tiger jaren generatie en haar nakomelingen geen partij zouden zijn voor de vele leeftijdgenoten uit de spijkerharde opvoeding en leerscholen van Oost Europa.
  Nietzsches practicum; ”Was mich nicht umbringt macht mich stärker.”
  Zo bezien kan Oostelijk Europa misschien eerder bestuurlijke redding dan bedreiging van het westelijke deel gaan worden..

  Mede omdat er nu zo mogelijk nog hardere Midden Oosten strebers zijn bijgekomen.
  Houellebecq schildert met zijn ‘Submission’ maar een gedeelte van huidige situatie, de rampzalige demografische verwatering van West Europa is veel omvangrijker en gaat veel verder..
  Financieel/economisch verliezen we mondiaal terrein en op lokaal politiek, sociaal of cultureel gebied gaat de erosie van oud-Nederlandse gewoonten en vrijheden onverbiddelijk door.

  Ofwel Piet Hein Donner:
  ‘Islam als nieuwe zuil in Nederland moet worden aanvaard als een tweederde meerderheid van alle Nederlanders dat zou willen, óók als dat betekent dat de sharia wordt ingevoerd of als dat gepaard gaat met afwijkende gedragsregels t.a.v. vrouwen of homo’s.

 4. Bedankt weer voor dit briefje aan… Weer fantastisch geschreven! Het is in en intriest wat er gebeurd. Mijn vader heeft ons ca 45 jaar geleden al gewaarschuwd voor de islam. Hij was bang voor het communisme, maar zei hij: jullie krijgen grote problemen met de islam! En zie, hoe waar, waren zijn woorden!
  Mijn ouders hebben de jappenkampen overleefd, ik ben blij dat ze dit niet meer mee maken.
  Ook vond mij vader destijds al dat de docenten op de middelbare school ons indoctrineerden! Woedend was hij daarover!

 5. Meneer Klaver
  Ergens heb ik nog respect voor U dat U Uw idioten ideeën durft te spuien bv. De bejaarde
  In Uw jonge ogen bij 70 jaar niet altijd meer koperen.Waarom zou je laat ze lekker dood gaan ze brengen veel te weinig geld op,en kosten nu alleen maar. En dan het fascistische idee veeg Israël van de kaart dus bedoelt U alle Joden ook dood ik hoop voor U dat Uw gezin en U hele familie gezond blijven. Wat ik ten zeerste betwijfel. Wat mij betreft mag U met z’n allen dood vallen.

 6. De moffen zitten niet in Den-Haag of Brussel.

  De moffen zitten tussen ons, net als hun haathutten en hun kindsoldaatjes, die hun strijd al tegen onze kinderen beginnen op de basisschool, en de broedmachines van die kindsoldaatjes.

  Die in Den-Haag en Brussel, die faciliteren en zelfs openlijk samenwerken op weg naar onze vernietiging, dat zijn NSB’ers. Maar er zijn ook moffenhoeren zoals de gristenhond Ans Boersma, die zich seksueel beschikbaar stellen voor onze aartsvijand om daarna deze strijders NL binnen te helpen met leugen en bedrog en waarna dit wordt ontdekt zijn familie snel op de hoogte brengt zodat zijn medestrijders weten dat zij ontdekt zijn.

  Het feit dat velen zolang zij die geen oorlog meer hebben meegemaakt het verschil tussen goed en fout niet meer helder zien. Daarvoor in de plaats is slachtoffer of dader gekomen, met de perverse stimulans van beeldvorming waarbij waarheid niet de grondslag voor meningsvorming geldt, maar het vermeende slachtofferschap als hoogste norm. Dit gestoorde gedrag wordt al vroeg door de gefeminiseerde onderwijzers onderwezen waarbij stelselmatig overdreven aandacht wordt gegeven aan diegene die zielig is, of slachtoffer van iets. Zelden wordt gekeken waarom datgene is gebeurd; wat de oorzaak was tot de gebeurtenissen, omdat oorzaak-gevolg een eigenschap is die van nature slecht ontwikkeld bij vrouwen zodat zij zwanger kunnen worden.

  Perversiteit is eerder regel dan uitzondering geworden en het kunnen worden gekwets in die stoornis het allesomvattende slachtofferschap waarbij regelmatig actief gezocht wordt naar naïevelingen om te provoceren tot dader.

  Deze hysterie leidt voor velen tot een burn-out waarbij de reflex er een automatisme is van schuld bij anderen zoeken en slachtofferschap bij zichzelf, vanwege de beloningsprikkel welke zich historisch heeft bewezen.

  Evolutie filtert deze minkukels vanzelf altijd uit maar de gevolgschade voor derden kan enorm en dodelijk zijn in hun mars van de lemmingen.

  Beste hen bij de eerste vijandelijke aanvalsgolf als kanonnenvoer te gebruiken. Dat vertraagd de vijand, verspilt veel vijandelijke munitie aan nutteloze zombies en is leerzaam voor het thuisfront.

 7. Deze column-steengoed weer-emotioneert mij. Ik ben 52. Mijn lieve wijlen vader was van 1922 en lieve wijlen moeder van 1929. Op hun manier getroubleerde maar ook keilieve mensen. Getroubleerd mede door die oorlog als extra klotefactor in hun jeugdige ontwikkeling. Pa ondergedoken geweest. Als gevoelig kind voelde ik hun pijn over de oorlog. Mijn vader zat 4 mei met tranen naar Waalsdorpervlakte op tv te kijken. Overigens: ik meen dat hij een uitstekende mensenantenne had. Prins Bernard vond hij een enorme l.. Pas na zijn dood werd ons duidelijk welk dapper verzetswerk vader had verricht.
  Ik word elke keer kwaad en verdrietig bij die rituele treurige discussies rond 4 mei. De lieden die luidruchtig van alles claimen en deze dag misbruiken voor hun eigen dommige en totalitaire “good cause-hypjes”. Hadden we maar dappere en moedige politiek leiders (en schoolbestuurders…) die dan eens helder en keihard die onzin affakkelen ter verdediging van respect, emotionele beschaving en intellect.
  Als je niet de ontwikkeling, het innerlijk kompas en de godverdomde gevoeligheid hebt om te weten dat “het 4 mei moment” vraagt om rust, stilte en reflectie over de oneindig diepe offers die gebracht zijn in de zwartste dagen van de vorige eeuw- ja dan is werkelijk de “innerlijke beschaving” heeeel ver weg. Term die vader nogal een als ijkpunt gebruikte.
  Diepe buiging en een traan, pa.

Comments are closed.