Aan mijn lezers

Beste lezers,

De laatste keer dat ik een rechtbank van binnen zag, was begin deze eeuw die van Lelystad. Ik had 140 gereden op de Ketelbrug en moest vol in de remmen voor een oud vrouwtje dat met een slakkengang op de linkerbaan reed en te laat naar rechts ging. ‘Bumperkleven’ was toen net even een prioriteit bij het Openbaar Ministerie, dus of ik even 750 euro wilde aftikken. En als ik binnen twee jaar nog een keer zou worden betrapt, was ik mijn rijbewijs drie maanden kwijt.

Ik nam me toen heilig voor nooit meer een rechtbank te bezoeken.

Toch ga ik morgen wéér.

Alleen nu niet als dader, maar als slachtoffer.

Er staat een 31-jarige inwoner van Weesp terecht die mij twee maanden lang heeft gestalkt en ik wil die pleurislijer in de ogen kijken.

Ik word zo vaak bedreigd, dat ik niet eens alles meer lees. Maar deze stalker ging wel heel ver. Twee maanden lang stuurde hij me berichten via Facebook. Het waren boodschappen in de trant van ‘ik kom je opzoeken’. Hij begon ook over mijn kinderen. Wat ik in zijn ogen precies verkeerd deed, weet ik nog steeds niet. Het leek erop dat de man er moeite mee had dat ik besta. Maar de politie zat er gelukkig meteen bovenop. Ik ben blij dat hij moet voorkomen.

Het is niet voor het eerst dat ik last heb van stalkers en bedreigers. Vooral sinds ‘Briefje van Jan’ bij The Post Online verschijnt, was er een enorme opleving. Sindsdien heb ik heel goed contact met de politie en maken ze het mij ook makkelijker om aangifte te doen. Daar ben ik natuurlijk blij mee.

Soms vraag ik me weleens af waarom ik dit werk nog doe. Maar dan denk ik weer: ik vind dit leuk en waardevol. Als ik stop hebben zij gewonnen. Dat maakt mij strijdbaar en zorgt ervoor dat ik de tegenaanval opzoek. Dat merkt deze man nu.

Ik loop er nooit mee te koop, maar ik doe altijd direct aangifte van bedreigingen en voel me nu deze gek moet voorkomen eindelijk gesteund. Dat is ook weleens anders geweest, moet ik toegeven. Lang heb ik me afgevraagd of de wetgever wel begrijpt wat het inhoudt om wekelijks op internet voor van alles en nog wat uitgemaakt te worden. De wetteloosheid op internet is volgens mij ongekend. We gaan er prat op een open democratie te zijn, maar ik heb vaak weinig steun gevoeld.

De bedreigingen – soms met de dood – remmen mij niet af in wat ik wil schrijven. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik bepaalde plekken mijd. Als ik weet dat mensen niet gecharmeerd zijn van mij en daar een duidelijke mening over hebben, ga ik er niet naartoe. Ze ontnemen dus wel mijn bewegingsvrijheid. Nog zoiets: laatst gaf ik een lezing daar stonden beveiligers voor de deur. Dat hoefde anders nooit.

De politie zegt er alles aan te doen om internetbedreigingen aan te pakken, maar er gaat vaak veel tijd en moeite in zitten. Om de locatie van die vent te achterhalen moest de politie een beroep doen op Twitter en Facebook, bedrijven die in de Verenigde Staten zijn gevestigd. Om internetstalkers effectiever aan te kunnen pakken zou de politie wat mij betreft veel meer bevoegdheden moeten krijgen.

We zijn veel te afhankelijk van de Verenigde Staten. Het duurt nu veel te lang voordat er actie kan worden ondernomen. Bedreigers komen daardoor veel te makkelijk weg met hun gedrag. Als iemand mij in een kroeg met de dood zou bedreigen, heeft die persoon direct een groot probleem.

Ik hou jullie op de hoogte.

Vergeet ondertussen niet om sponsor te worden!

Groet,

JanD

UPDATE Mijn excuses!

11 thoughts on “Aan mijn lezers

 1. Vaak vraag ik mij het volgende af. Voordat het internet het ongekende scheld-, roeptoeter-, dom narcistische etc open riool werd wat het nu is, waar bleef toen al die drek, al dat onbeschofte puberale gal, al dat opgerispte maagzuur. Was het er niet zonder de huidige technologie, was het er in andere (vrediger?) vorm, raakte men dit zure zweet op mooiere manieren kwijt? Verandert beschikbare technologie “ons” in een soort evolutionaire fase? Was er voor de sociale media dan meer onderling fysiek geweld? Waren we beschaafder of deden we alsof? Etc. etc. De antwoorden heb ik (nog) niet. Ik denk even verder…..

 2. @Niels
  Denk maar niet verder; beschaafdheid is een dun laagje vernis op een onbeschaafd mens.
  Het ‘beest’ huist in ieder van ons. In de opmaak naar oorlog of conflicten anderszins wordt het langzaam gevoed tot het de kans krijgt los te breken en zich te manifesteren.
  Niet actief dan toch passief door conformatie aan toenemende geweldbereidheid.

  De fout zit in de opvatting dat ‘de mens’ intrinsiek goed is en dat is flagrant onjuist.
  Dagelijks gedreven door 7 hoofd’zonden’ met angst en voorzichtigheid als remmende factoren en één ter rechtvaardiging n.l. hypocrisie.

  Voor de rechter dagen heeft (helaas) geen enkele zin.., tenzij er een afschrikkende strafmaat toegepast wordt. en dat is in onze kunstmatig beschaafde wereld niet het geval.
  Voor de veroordeelde talloze vervangers..
  Terugkeer van de schandpaal op een ‘openbaar’ plein (of site) zou m.i. wonderen doen inachtneming van zelfbeheersing..

 3. Zo mee eens. Als hier wetswijziging en aanscherpen vd huidige wetgeving nog niet op z’n plaats is waar dan wel!?
  Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Dat gaat dan over stalking en bedreiging. Aangifte doen: blijkt niet mogelijk. Melding maken wel.
  Groot onrecht wat absolute prioriteit verdient.
  Dank voor je prachtige artikel! Wat een geschenk.

 4. Laten we hopen dat die mafklapper een flinke douw krijgt, hoewel iedereen natuurlijk zijn hart vasthoudt met de partijdige politie/justitie welke laatste zwaar geïnfecteerd is door D66 die regelmatig zelfs openlijk hun voorkeur en vooral afkeer niet onder stoelen of banken steekt. Kortom, we leven allang niet meer in een onpartijdige en functionerende rechtsstaat.

  Afgezien van dat is, hoewel persoonlijk erg vervelend, de hoeveelheid en zwaarte van lastigvallen en bedreigen een teken dat jij wordt gehoord, serieus wordt genomen, je boodschap gelezen wordt en je kennelijk een gevoelige snaar raakt. Een snaar die kennelijk niet bespeeld mag worden; een taboe! Je benoemt zaken waar volgens policor & links een verbod op moet zitten, want waarheid moet volgens hen verbloemd worden of zelfs absoluut ontkent zodat oorzaak en gevolg geen logische consequentie heeft en de burger verder moet lijden zonder dat er een oplossing komt of zelfs maar wordt gezocht teneinde het utopische waanbeeld in stand te houden.

  Wat jij ervaart is niks anders dan de cognitieve dissonantie van de ontkenners die boosheid en woede kanaliseren op de brenger van de boodschap. Je kan daarover klagen maar dat is onzin. Het roeren in prut waar het gaat stinken is immers de aard van jouw beestje! Als datgene wat jij roept mainstream zou zijn, dan zou jij er niks te zoeken hebben. Daar gebruiken we wel de laffe bekende kranten en staatspropagandakanalen zoals de NOS en Nieuwsuur voor. Kortom, het is helaas inherent bijkomend aan jouw vak en keuze van onderwerpen, daarmee niet suggererend dat je niet die klaplopers maximaal moet aanpakken. Laat je advocaat ook zo goed mogelijk kosten en schadevergoeding claimen zodat die klaploper niet op vakantie kan en jij des te meer!

  Het is strijd, dat weten wij allemaal allang. Dit erkennen en daarnaar handelen zorgt ervoor dat de oorlog zo kort mogelijk duurt met zo weinig mogelijk slachtoffers. Een andere keuze hebben wij niet want zij stoppen niet en wij ook niet!

 5. Beste Jan,

  Bijna dagelijks lees je jouw briefjes en in de meeste gevallen kan ik mij goed vinden in wat jij schrijft, echter vandaag weet ik niet wat ik met dit briefje van jou aan moet. Moet jij nu ècht naar de rechtbank omdat iemand je stalkt, of zit je dit verhaal nu uit je duim te zuigen?

  Waarom vraag ik mij dit nu af?

  Wel, hetzelfde verhaal met exact dezelfde strekking en nagenoeg exact dezelfde woordkeuze las ik in de zaterdageditie van De Gelderlander en is te lezen op de site van het AD: https://www.ad.nl/binnenland/als-ik-stop-hebben-de-bedreigers-gewonnen~abab4231/. Maar dit zelfde verhaal wordt daar opgetekend uit de mond van Özcan Akyol!

  Hè! Worden jullie nu beiden op dezelfde wijze (twee maanden via Facebook) gestalkt door exact dezelfde meneer (31 jaar) en hebben jullie beiden goede contacten hierover met de politie, die erboven op zit?
  Ik weet dat toeval bestaat, maar hier heb ik toch wel mijn vraagtekens bij.

  Of heb je hier een andere bedoeling mee? Heb jij misschien een dingetje met Özcan, of plagieert Özcan jouw verhaal (of jij hem), of wil je een bepaalde reactie uitlokken? Ik weet het even niet. Hopelijk ga je ons hierover duidelijkheid verschaffen in een volgend briefje.

  Verder blijf ik met plezier je briefjes tegemoed zijn, maar nu met wel enige specsis.

 6. Beste Jan, ik vraag me precies datzelfde, als Léon Driessen, af. Ook ik heb het stuk van Özcan Akyol gelezen. Van wie is nu deze tekst.
  Groeten
  Arnaud.

 7. @Martin
  Mooi gezegd van dat dun laagje vernis. Het dunne laagje slijt snel en je kijkt er dwars doorheen.
  Mocht iemand nog niet weten waar de dreiging anno 2019 vanuit gaat, dan is de laatste weken de twijfel volledig weggenomen. Een storm van leugens, demonisering en geweldsdreiging heeft ons land geteisterd. Als er weerstand komt in de vorm van een democratische verkiezingsuitslag, dan kunnen wij de ware aard van de linkse mens in vol ornaat aanschouwen.
  Ik heb nog niemand afstand horen nemen van de linkse storm. Je zou de linkse storm kunnen duiden met het f-woord, maar wat is het punt? Het doel moet zijn om ons te ontdoen van het linkse kokerdenken, of het nou immigratie, klimaat of de EU betreft.

 8. Je stukjes zijn beter dan je grapjes.
  Best wel flauw, om het zo maar te zeggen.

Comments are closed.