Aan Maurits Hendriks

Beste meneer Hendriks,


In de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) stuurde u turner Yuri van Gelder naar huis. Hij had “de normen en waarden zoals die gelden binnen TeamNL en de KNGU turnploeg op grove wijze geschonden”. In het persbericht meldde u verder slechts dat hij tegen de afspraak in pas in de vroege ochtend terugkeerde en dat hij toegaf alcohol te hebben gedronken.


Daar liet u het bij.


En dat was een grove blunder.


Want u stuurt niet iemand met net zo weinig medaillekansen als pak ‘m beet Ranomi Kromowidojo, de Nederlandse handbaldames of Henk Grol uit de Olympische selectie wegens een nachtje wegblijven en wat bier drinken.


Zo dom bent u niet.


Dus er moest meer aan de hand zijn.


Dat bleek de afgelopen dagen. Gisteren: hij was niet alleen een nachtje weggebleven, hij was bij zijn terugkeer bezopen, maakte andere sporters wakker en miste een ochtendtraining omdat hij zijn roes lag uit te slapen. Vandaag: hij verliet ook de dag vóór de kwalificatiewedstrijd ongeoorloofd het Olympisch dorp (om zijn vriendin op te halen) en miste niet de ochtend-, maar de middagtraining.


En dan moeten de onthullingen van vandaag en morgen nog komen.


Waarom, meneer Hendriks? Waarom dwingt u de media om beetje bij beetje de waarheid boven tafel te peuren? Waarom laat u de onrust rond Yuri van Gelder, die ook de mensen in Rio blijft bezighouden, voortduren? Waarom pakte of pakt u uw verantwoordelijkheid niet en brengt u niet in één keer het complete ware verhaal naar buiten?


Want vandaag meldt De Telegraaf dat uw organisatie, NOCNSF, maandag ook nog heeft overwogen een drugstest te laten uitvoeren. Maar dat niet deed omdat u vreesde voor de uitslag en Van Gelder dan in Brazilië voor lange tijd in de cel zou verdwijnen.


Natuurlijk ligt het voor de hand dat Yuri van Gelder tijdens de nacht waarin hij zijn ringenkwalificatie vierde met zijn neus boven het verkeerde witte poeder hing. Dat snapt iedereen. Hij ziet al tijden het verschil tussen magnesiumpoeder en cocaïne niet meer. En misschien denkt u dat het uit menselijk oogpunt het beste was hem die finale afgang te besparen. Lievv.


Maar de puinhoop die u er vervolgens in de (crisis)communicatie van maakte en maakt, valt u aan te rekenen. Hard. Heel hard. Die zijn, na deze Spelen, uw aftreden waard.


Evenals de ‘medaillespiegel’, trouwens. Vooral ook die.


Groet,

JanD