Aan Mattie en Wietze

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Beste Mattie en Wietze,

De oorlog in Oekraïne is een goede week onderweg.

En de rest van de wereld heeft zich alweer op twee manieren van de allerengste kant laten zien.

De eerste manier: dat van hoog tot laag cancellen van alles en iedereen.

Schuldigen én onschuldigen.

Russische nieuwsmedia als RT en Sputnik censureren. In opdracht van de EU weliswaar, maar zonder énig protest over deze onaanvaardbare inbreuk op de persvrijheid.

Russische films uitsluiten van de ‘Europese Oscars’.

Russische atleten uitsluiten van grote sportevenementen (maar de gehandicapten niet en dan onder druk de gehandicapten toch ook weer wel).

Russische wandelaars uitsluiten van de fucking Vierdaage van Nijmegen, tenzij ze ook een Nederlands paspoort hebben en misschien ook tenzij ze uit Pskov komen, want dat is een gemeente waarmee Nijmegen vriendschapsbanden heeft.

Voor zolang die duren natuurlijk.

Werknemers van bijvoorbeeld Lukoil-benzinestations en Holland & Barrett de WW in boycotten door daar niets meer te kopen.

Een winkeltje in Groningen dat Russische producten verkoopt bekogelen met stenen.

Het festivalweekend ‘De 48 uur van Tsjaikovski en Stravinsky’ in Haarlem vervangen “omdat het niet goed voelt”.

Russen die hun kinderen hier naar school brengen uitschelden.

De boekverbranding, waarbij boeken van Russische schrijvers onder luid applaus van deugend Nederland in de hens gaan, kan nooit ver meer weg zijn.

En in Eesterga staat het jachtgeweer alweer klaar om de 42-jarige oranje Lada Niva op onze oprit die ik om sentimentele redenen kocht te beschermen.

Dat is de eerste manier waarop we de slechtste kant van de mens hebben gezien.

Samengevat: doorgeslagen symboolpolitiek met mensen die helemaal niets met die oorlog te maken hebben als collateral damage.

Maar is er nog een tweede manier: dat vreselijke deugen van mensen die in zo’n verschrikkelijke oorlog een mogelijkheid zien om zichzelf te profileren.

Die manier is nergens ter wereld zo sterk aanwezig als in Nederland.

En jullie pakken de eerste weekprijs.

‘Mattie en Wietze begraven de strijdbijl en maken samen radio voor Giro 555’, schreven alle media gisteren.

Vijf jaar nadat Mattie zijn radiomaatje Wietze laaghartig een mes in zijn rug duwde door achter diens rug solo te onderhandelen met een andere zender, gaan jullie maandagochtend twee hele uurtjes samenwerken in het kader van de actie ‘Radio 555’ voor Giro 555.

En dat nieuws werd uiteraard vergezeld van quotes als:

“Een mooi moment om het verleden achter ons te laten”.

“Het gaat niet om ons, maar om het goede doel.”

“We laten hiermee zien dat we een eenheid vormen en dit met z’n allen doen.”

Helden!

Wat góed, dat jullie dat willen doen voor de mensen!

Ik bedoel: kots.

Ik denk dat ik maandag de radio (en tv) maar op zwart zet.

Voor alle slachtoffers van die kut-oorlog.

In Oekraïne én Rusland.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Die van jullie zal wel beduimeld zijn.

Disclaimer: Het ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door donaties en aankopen via Bol.com. Waarvoor dank!

7 thoughts on “Aan Mattie en Wietze

  1. Deze oorlog laat wederom zien hoe de obsessieve behoefte om te deugen het allerslechtste uit de mens voor brengt. En waarom deugvolk het laagste van het allerlaagste is. Ondanks dat deugvolk altijd de mond vol heeft van empathie laten ze in de praktijk vaak nul empathie zijn voor anders denkenden. Of de mensen die slachtoffer zijn van de handelingen van deugvolk.

    Wat deze oorlog ook laat zien is hoe hypocriet we zijn door te zeggen dat Putin slecht is, want er vallen burger slachtoffers! En vervolgens eisen we en gaan we economische sancties instellen DIE SPECIFIEK BURGERS TREFFEN! Economische sancties treffen altijd burgers. Duizenden Iraakse kinderen kwamen destijds wegens gebrek aan medicijnen, en ook in Syrië nu leggen mensen het loodje omdat ze door Westerse sancties geen medicijnen kunnen inkopen. Sancties worden ons altijd verkocht als zijnde een schoon alternatief voor oorlog, maar in de praktijk zijn ze 1 van de smerigste wapens die regeringen kunnen gebruiken. Eerlijker is het nog om gewoon een bom op iemand te gooien.

  2. Vandaag werd bekend dat 35.000 mensen gratis €1000 hebben gekregen van het UWV. Om zich ‘blijvend te kunnen ontwikkelen’ op de arbeidsmarkt. Wat je met het geld doet maakt verder niet uit. Je bijvoorbeeld aanmelden voor een opleiding en die na ontvangst van het geld weer annuleren bijvoorbeeld. Er komen overigens nog 4 aanmeldrondes voor de gratis €1000. Dat zijn bij deze aantallen in totaal dus 175.000 mensen. Maakt dus 175 miljoen euro. Dit moet een slechte 1 april grap zijn. Volgens het UWV een ‘groot succes’. Ik weet wel dat ik de volgende ronde als de kippen erbij ben voor mijn gratis “rooie”. Ik zeg doen. Zegt het voort.

  3. Kijk, ik ben een eenvoudige boerenlul van het platteland. Wat goed was voor mijn opa was goed genoeg voor mijn vader, en wat goed was voor mijn vader is goed genoeg voor mij. What you see is what you get. Het gaat allang niet meer om Oekraine of Rusland. De EU ziet dit als een opportunistische kans om definitief af te rekenen met “extreemrechts” en schoon schip te maken, maar vooral om spierballen te tonen. Trump was onverwacht een makkie, Boris Johnson is een stuk lastiger, in Frankrijk stelt niet geheel toevallig Macron zich weer kandidaat, Putin zal uiteindelijk bezwijken onder de immense druk en sancties, in Duitsland is het nog maar een kwestie van tijd voor de AfD verboden wordt, hier lijken de dagen van Baudet geteld, goedschiks of kwaadschiks, en zal ook Wilders zich zorgen moeten gaan maken, ON zal ook niet lang meer bestaan en zal of verdwijnen net als Vizier Op Links of verdwijnen in de marge zoals PowNed. Dat brengt me terug naar de jaren 80 van Janmaat en zijn Centrum Democraten. Janmaat was qua fanatisme en extremisme nog geen 25% van Baudet maar werd compleet verketterd en gedemoniseerd door de media met de Vara voorop. Compleet met aanslag die volledig onbestraft bleef, want nobele verzetsdaad enzo. Ik heb een hekel aan Denk, aan Bij1, aan GL en aan D66. Ik haat ze uit de diepste vezels van mijn lijf. Maar ze hoeven niet kapot van mij of verboden te worden. Ik haat Kuzu, Simons, Klaver en Kaag. Maar ze hoeven van mij niet in de gevangenis, zijn geen landverraders of moeten worden ‘opgeruimd’. En dat is nu net het grote verschil. Ik ben wel voor vrijheid en vrije meningsuiting, hoezeer ik die ander ook haat. Dat is pas democratie. Zolang er mensen zijn die stemmen op zulke partijen, heeft deze ook bestaansrecht. Zo simpel is het. En anders voer je maar de 5% kiesdrempel in, net als in Duitsland.

  4. Ik vraag me dan altijd af; bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 stemden meer dan 1 miljoen mensen op Forum, Die gingen van 0 naar 86 zetels en werden de grootste partij van Nederland. Dat is nog maar amper 3 jaar geleden. Waar zijn al die mensen gebleven? Iets met schaamrood op de kaken? Of gewoon hypocriete 180 graden draaikonten die met alle winden meewaaien?

  5. Wat te verwachten en vrezen was is nu ook gebeurd, allerlei strontvliegen en profiteurs mengen zich onder de vluchtelingen uit Oekraine. Van de 1,25 miljoen vluchtelingen komen er bijna 80.000 niet uit de Oekraine. Uit 138 verschillende landen volgens het Duitse ZDF. De vele ‘jonge mannen’ uit Afrika en de Arabische wereld worden aangeduid als ‘studenten’. Het gaat daar inmiddels als een lopend vuurtje rond, de Oekraine route geeft vrij baan naar Europa zonder enkele controle of restrictie. Inclusief gratis treinkaartje naar Berlijn en verder.

  6. De Josti Band gaat een 24 uur marathon houden voor Oekraine. Mensen met een geestelijke beperking inzetten/gebruiken/misbruiken voor “het goede doel”. Ja, ik vind daar wat van..

Comments are closed.