Aan Matthijs van Nieuwkerk

Audio & beeld

Beste Matthijs,

Gisteren mochten de vijf acteurs van De Verleiders in jouw programma DWDD ruim veertien minuten reclame maken voor hun nieuwe theaterproductie ‘Niks te verbergen’.

Elk woord van de vijf ging er bij jou in als Gods woord in een ouderling.

Een paar uur later zette Daniël Verlaan, techjournalist van RTL Nieuws, even op een rij wat er allemaal niet deugde aan het verhaal van de acteurs.

“Ze beginnen met de stelling dat de data ‘levensgevaarlijk’ is als onze geheime diensten het in hun handen krijgen. ‘Je wordt gewoon tot vijand van het volk verklaard op basis van sporen die je achterlaat op het internet.’

De AIVD is één van de meest gecontroleerde geheime diensten ter wereld. De sporen die wij achterlaten zorgen er niet voor dat je opeens een ‘vijand van het volk’ wordt. En als per toeval data van burgers wordt onderschept door de AIVD, is dat helemaal niet ‘levensgevaarlijk’.

Dan geven ze het voorbeeld dat als je in een moslimwijk woont en een zak kunstmest koopt, dat je mogelijk een terrorist bent. Als ze één keer met de AIVD hadden gepraat of naar hun werk hadden gekeken, weten ze dat deze profiling veel te licht is – en onzin.

‘Je wordt nooit meer vergeten, altijd als gevaar gezien.’ Dat is ook onzin: daar zijn gewoon regels voor, en al helemaal als je onterecht in het vizier van onze geheime diensten bent gekomen.

Pierre Bokma, de favoriete acteur van mijn ouders overigens, stelt dan dat als je één keer niet je normale woon-werk-route aflegt, je opeens ‘verdacht’ bent en kan worden ‘lastiggevallen’ door de geheime diensten. What the fuck?

Dan zeggen de mannen dat je smartphone je overal volgt en dat daar geen privacyregelgeving voor is. Jawel: dat is er wel. En het is een vrij strikte wet ook. Die heet de AVG en de Autoriteit Persoonsgegevens is daarvan de toezichthouder.

Dan zegt één van de mannen dat zijn vrouw is gehackt via Tikkie (dat is niet zo, is waarschijnlijk Tikkie-phishing), en dat het ‘systeem niet deugt’. Hij is boos op de banken omdat ‘ze doen alsof het veilig is’. ‘We hebben een monster gecreëerd.’ Watte???

Dan stellen ze dat cash geld wordt afgeschaft. Dat is onzin. Je merkt wel dat je vaker alleen maar met pin kunt betalen. ‘De banken willen ons geld digitaal hebben, zodat ze de macht blijven houden.’ Uhm, je kunt van je bankrekening gewoon cash opnemen en bewaren hoor.

Dan mijn favoriet: ze trappen in de hoax dat onze NFC-betaalpassen massaal contactloos worden geskimd en leeg getrokken. (Is niet zo). Als voorbeeld gebruiken ze de NFC-ring van ABN. ‘Ze zeggen dat het veilig is, maar dat is het niet!’ Jawel. NFC-betalen is super veilig.

Dan beweren ze dat de vijf grote techbedrijven – Google, Apple, Facebook, Microsoft en Amazon – gezamenlijk data delen zodat ze weten in welk huis op Google Maps hun gebruikers wonen. Dat is, opnieuw, onzin.

Daarna vertellen ze dat ‘bedrijven de macht krijgen over onze bankrekening.’ Ah, ze hebben het over PSD2! Door Google en Apple Pay zouden we ‘geen baas meer zijn over onze uitgaven’ en ze stellen dat uiteindelijk de Bijenkorf ons geld gaat beheren. Wat??

En ze eindigen met deze vreemde uitsmijter: ‘We denken dat onze gedachten van onszelf zijn, maar in werkelijkheid is ons eigen brein gehackt.’ Tien minuten feitenvrij over privacy en security lullen voor 1,5 miljoen mensen. Die je onnodig bang maakt en fout informeert.

Deze was ik nog helemaal vergeten: de vijf mannen hebben bewust niet met deskundigen gesproken om hun ‘objectiviteit niet te verliezen’. GOH.”

Verlaan maakte een klassieke fout: hij dacht dat jij een journalistiek programma maakt. Een programma waarin je op zoek gaat naar de waarheid.

Terwijl deze vijf al vaker hebben aangetoond elke leugen te willen omarmen die de theaterkassa aan het rinkelen brengt.

De kijkers vergeten dat.

Maar jij toch niet?

Jij ziet de aanjager van De Verleiders, George van Houts, vorig jaar toch ook nog bij je BNNVara-collega Jeroen Pauw zitten om met een stalen gezicht te beweren dat 9/11 een inside-job was?

Van Houts loofde in die uitzending stoer een ton in goud uit aan “degene die negen van de elf overtredingen van de natuurwetten die zijn opgetreden tijdens de officiële lezing van de 9/11-gebeurtenissen natuurkundig weet te verklaren”.

Ook Pauw gaf hem zonder noemenswaardig tegenwicht minutenlang de vloer.

Weet je wat nou zo erg is, Matthijs?

Veel kijkers denken, net als Daniël Verlaan, dat de waarheid jou boeit.

Jou boeien slechts je kijkcijfers.

En welk lulverhaal mensen ook bij je willen afsteken, je laat ze begaan.

Vijf acteurs, die zalen willen vollullen.

Maar ook die lui uit de politieke elite die zich richting de komende twee verkiezingen weer in rijen van zes bij je laten aanbieden door hun mannetjesmakers om hún leugens zonder tegenspraak in de hoofden van de kijkers te prenten.

Niet toevallig de mensen die zorgen voor jouw riante salaris.

Wie zijn de Daniël Verlaans die de mensen dán duidelijk maken hoe het echt werkt bij de Publieke Omroep?

Want als er nou één ding wél een inside job is…

Groet,

JanD

PS. Me nieuwe nieuwsbrief is uit.

5 thoughts on “Aan Matthijs van Nieuwkerk

  1. Hopelijk komt de dag dat de PVV aan de macht komt .NPO wordt gelijk opgeheven. De nsbers zullen worden berecht.

  2. Dat de 5 bij tijd en wijlen de grootste onzin met veel overtuiging vertellen is nog daar gelaten, maar dat van Nieuwkerk beweert dat deze 5 er voor gezorgd hebben dat het financieel stelsel wordt veranderd is totale onzin. De WRR geeft juist aan dat het door hun voorgesteld systeem de boel totaal zou verwarren. Het zo leiden tot een nog ergere klap dan Nexit. Trouwens ook onmogelijk binnen EU

  3. Hallo Matthijs in de show van vanavond zeg jij dat er maar drie mensen zijn die in spiegel schrift kunnen schrijven maar dat klopt niet er zullen wel meer mensen zijn want ook ik kan dat namelijk dat is niets bijzonders .
    Met hartelijke groet mevrouw Dijkstra Missler

Comments are closed.