Aan Mart Smeets

Beste Mart,

Je wilde toen je deze zomer dan echt afscheid nam van de NOS geen afscheidsfeest. Je had liever twee businessclass-tickets voor de vliegreis naar je laatste kunstje, het basketbal op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een voor jou, een voor je vrouw Karen.

En daar is nu ophef over.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen was er als de kippen bij om te melden dat businessclass vliegen “niet nodig” is, “zeker niet als je dit afzet tegen bezuinigingen bij de Publieke Omroep en het feit dat zelfs sporters, om wie het gaat bij de Olympische Spelen, ook gewoon goedkope tickets hadden”.

Ja, het is beleid bij de NOS dat medewerkers niet bussinessclass vliegen. En ja, jij mocht dat toch (en je vrouw ook). Want de NOS was al lang blij dat je eindelijk echt van het scherm verdween. Voor die 18.000 euro die dit geintje kostte, kregen ze de garantie dat je weg zou gaan. En blijven. Neem ik aan.

Je bent een man van 69 jaar, dik twee meter lang, richting de 150 kilo zwaar en niet in de beste staat van gezondheid. En je past met de beste wil van de wereld niet fatsoenlijk in een economy class-stoel. Je hebt de Nederlandse sportkijkers meer dan 40 jaar vermaakt én geïrriteerd. Je deed dat voor een hoog, maar voor jouw werk ‘normaal’ salaris – bij jou geen Matthijs van Nieuwkerk-bedragen.

Kan Nederland voor één keer minder klein zijn?

En dat de rancuneuze treurwilg die dit ‘nieuws’ lekte naar Weekend maar even lekker dood mag vallen.

Groet,

JanD