Aan Mark Rutte

Beste meneer Rutte,

U liet gisteren een paar uur nadat u op de foto was gegaan met de veroordeelde islamitische haatbaard Shabir Burhani (a.k.a. Maiwand de Thuisblijver) weten dat u dat natuurlijk nooit gedaan zou hebben als u had geweten wie hij was.

Inmiddels weet u het: hij is dat gekkie dat het toejuicht dat IS homo’s van gebouwen afgooit, dat zijn nog millitantere geloofsgenoten oproept Afshin Ellian, Ayaan Hirsi Ali en Eshan Jami een kopje kleiner te maken slaan met een machete en dat bij Jeroen Pauw de aanslag op Charlie Hebdo rechtvaardigde.

Ik heb er alle begrip voor dat u niet altijd weet met wie u op de foto gaat. Ik bedoel: iederéén die weleens op internet vertoeft (of trouw naar Jeroen Pauw kijkt) zou die malloot herkennen als ie naast ‘m kwam staan met zijn mobiele telefoon – en anders wel aan dat malle piepstemmetje. Van u mogen we dat niet verwachten. U leeft immers al een maandje of 28 onder een steen, op zoek naar die onderste.

Maar als het toch over foto’s gaat: als u spijt heeft van een foto met een man die met woorden een misdrijf pleegt en dat zo nodig openlijk door uw partij naar buiten wilt laten brengen, waarom dan niet van een foto met een man die daadwerkelijk zijn handen niet thuis kan houden?

Huiselijk geweld is ook erg, meneer Rutte.

Groet,

JanD