Aan Mark Rutte

Bol.com Algemeen

Meneer Rutte,

U bent natuurlijk geen moordenaar.

Het is heus niet zo dat u samen met uw bestie Jort Kelder met een Star Firestar M43 een verpleeghuis binnenloopt en alle oude dikke mannen die vroeger gerookt hebben een kogel in hun rug schiet.

En het is ook niet zo dat u bij een Telegraaf-columniste in de Range Rover stapt om het hele land door te scheuren om ‘dor hout te kappen’, bejaarden die AOW en pensioen krijgen, een huis bezet houden en de zorg nogal belasten.

Maar u bent, laten we dat maar eens koeltjes vaststellen, wel verantwoordelijk voor de dood van talloze vooral oudere Nederlanders die de afgelopen weken aan of door corona zijn overleden.

Hoe?

U onthield (en onthoudt) medewerkers in verpleeghuizen en de thuiszorg welbewust beschermingsmiddelen. Deze zorgmedewerkers konden (en kunnen) zo heel makkelijk patiënten (en elkaar) besmetten.

De kans daarop vergroot u, door zorgmedewerkers met een ‘corona-verdachte’ in hun gezin wél naar hun werk te sturen, terwijl mensen in niet-vitale beroepen zichzelf in zo’n situatie huisarrest moeten geven.

Iets minder netjes gezegd: u stuurt tot op de dag van vandaag mannen met een dodelijke geslachtsziekte onder de leden zonder condoom op kwetsbare vrouwen af.

Úw beleidskeuzes.

Daarnaast zijn er de toestanden in de verpleeghuizen zelf.

Het personeel dat de ziekte kan verspreiden doordat het onbeschermd moet werken is één.

Maar er zijn ook talrijke plekken waar bij een corona-geval op de afdeling de hele afdeling geïsoleerd wordt en de niet-besmette mensen opgesloten zitten bij de zieke.

Dan kun je er op wachten dat de uitvaartverzorgers overbelast raken.

En dat zijn ze ook.

In de statistieken zien we hun ‘vrachtjes’ overigens niet terug, want die doden zijn niet getest op corona. Haast niemand wordt getest.

Goddank doet het Centraal Bureau voor de Statistiek goed werk door de RIVM-cijfers over het aantal corona-doden (alleen geteste personen) te corrigeren. Wat blijkt? Bij elke corona-dode die het RIVM meldt, moet je twee extra corona-doden optellen.

Dan zie je de werkelijke schade van uw beleidskeuzes en de uitvoering door uw vakministers Bruno Bruins (VVD) en Hugo de Jonge (Lijst Hugo de Jonge) te kunnen zien.

Gaat dan overal alles slecht?

Gelukkig niet.

Er zijn ook lichtpuntjes.

Voor Hugo de Jonge persoonlijk kwam een jongensdroom uit. Hij kreeg een tweet van Lady Gaga.

En er zijn ook verpleeghuizen die zieke bewoners meteen overplaatsen naar een andere locatie. Die ze daar verplegen en verzorgen op een gesloten afdeling. En die de medewerkers wél van voldoende beschermingsmiddelen voorzien, zodat zij geen nieuwe patiënten maken op hun werk of thuis.

In zo’n verpleeghuis woont… uw moeder.

De marktwerking in de zorg pakt niet voor iederéén slecht uit, zullen we maar zeggen.

Groet,

JanD

UPDATE Al ruim een maand geleden door het Outbreak Management Team gewaarschuwd en níets gedaan. Misdaad heeft een gezicht. Of twee…

PS. Omdat al deze ellende ongetwijfeld tot een parlementaire enquete gaat leiden, heb ik alvast een heel bruikbaar cadeau voor u gekocht.

PS2. Me nieuwe nieuwsbrief is uit! Lezen!

PS3. Audio-versie toegevoegd voor mensen met afstand tot het leesplankje.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid