Aan Mark Rutte

Bol 10-daagse 2020

Meneer Rutte,

Af en toe bent u net zo’n mantramitrailleur als het laatste Kamerlid dat nóg altijd elk debat aangrijpt voor politieke spelletjes, die vreselijke kwijlebal Rob Jetten.

Want wat roept u bij elke gelegenheid?

“We gaan af op de deskundigen…”

“We volgen de deskundigen…”

“We gaan uit van de adviezen van de deskundigen…”

“We vertrouwen op de deskundigen…”

En dan nog iets met ‘politieke toetsing’.

De NRC-lezertjes weten inmiddels dat dat -zoals zo vaak bij u- maar de halve waarheid is.

Want wat schreef die krant over de wijze waarop uw kabinet tot besluiten over te nemen maatregelen komt (zoals wel of geen lockdown)?

“Het crisisteam baseert zich bij het maken van keuzes vooral op openbare bronnen: peilingen van Maurice de Hond, het EenVandaag Opiniepanel, de stemming in televisieprogramma’s, en op Facebook en Twitter.”

De kop van het artikel luidde: ‘Kabinet laat de volkswil meetellen in de coronacrisis’.

Godallemachtig.

Luisteren naar men-vraagt-wij-draaien-opiniepeilers, vanwege hun subjectiviteit ingehuurde tafelheren en -dames en ‘de massa’ op Facebook en Twitter?

Bent u nou helemaal besodemieterd?

Ik heb even gezocht in de beroemde citaten van Winston Churchill, de man die ons land de vorige keer mede verloste van een (vooralsnog veel vernietigender) virus.

Daar kwam ik wel tegen: “De eerste kwaliteit die nodig is, is durf.”

Maar hoe goed ik ook zocht, ik vond nergens in die lange lijst van Churchill-citaten: “Negeer tien jaar lang de volkswil op álle fronten, maar als het tricky wordt, doe dan wat Halina Reijn zegt.”

Hophop, leiderschap tonen!

Groet,

JanD

PS. Ik neem aan dat u van uw mannetjesmakers binnenkort ook even moet poseren met ‘jongeren’. Om het authentiek te laten lijken, moet u mijn cadeautje van tevoren even insmeren met wat modder (‘modder’ is: natte aarde).

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid